1 martie 2016: Armistițiu în Siria

armistitiu

Statele Unite au cerut, la 11 februarie 2016, instituirea imediată a unui armistiţiu în Siria, conform unui oficial din cadrul Departamentului de Stat care participă la reuniunea de la Munchen.

„Statele Unite continuă să militeze pentru încetarea imediată a focului. Continuăm eforturile prin canale specifice pentru a obţine acest lucru cât mai curând”, a declarat oficialul din cadrul Departamentului de Stat american.

Rusia a propus, cu ocazia Conferinţei de la Munchen, intrarea în vigoare a unui armistiţiu de la 1 martie 2016.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia teroristă Statul Islamic.

Bogățiile naționale, infrastructura și instituțiile Siriei au fost „aproape distruse” de „impactul catastrofal” al celor aproape 5 ani de conflict.

Decesele cauzate de război, direct și indirect, se ridică la 470.000, potrivit Centrului sirian pentru Cercetarea Politicilor – SCPR – un total mult mai mare decât cifra de 250.000 la care a ajuns Organizația Națiunilor Unite (ONU) când s-a oprit colectarea datelor statistice, în urmă cu 18 luni.

In total, 11,5% din populația țării a fost ucisă sau rănită de la criza izbucnită în martie 2011. Numărul răniților a ajuns la 1,9 milioane. Speranța de viață a scăzut de la 70 de ani în 2010 la 55.4 în 2015. Pierderile economice în Siria sunt estimate la 255 de miliarde de dolari.

În prezent, o coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.

În septembrie 2015, Rusia a lansat raiduri aeriene în Siria, context în care Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova afirmă, însă, că a vizat exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube