Home / Editor's Choice / Hexi Pharma – din culisele scandalului dezinfectanților

Hexi Pharma – din culisele scandalului dezinfectanților

Hexi PharmaAfacerea Hexi Pharma a început în Spitalul Universitar Bucureşti. Între 1994 şi 2005, firma a funcţionat într-un spaţiu de 100 de metri pătraţi în incinta farmaciei spitalului, în baza unui contract semnat de Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar.

În prezent, Compania Hexi Pharma, primul furnizor de sterilizanti al sistemului spitalicesc romanesc, avand contract cu peste 300 de spitale din România,  este suspectată că a diluat substanțele dezinfectante.

Inceputurile dateaza din 1994, cand Spitalul Universitar de Urgență București il are director pe Sorin Oprescu si, in luna decembrie a aceluiasi an, se inregistreaza la Registrul Comerțului SRL-ul Universitar Pharma (viitoarea Hexi Pharma Co.).

Fondatorii SRL-ului de apartament sunt Virgiliu Condrea, farmacistul-șef al Spitalului Universitar, tatăl lui Dan Alexandru Condrea, și Ion Mateescu, un farmacist senior (70 de ani la acel moment), cel care și-a și pus la dispoziție locuința ca să găzduiască sediul noii companii.

La 14 februarie 1995, sediul social al firmei se schimbă la o nouă adresă: ”Municipiul București Sect.5, Splaiul Independenței nr.169, etajul 1”, adresa Spitalul Universitar de Urgentă București (SUUB).

Virgiliu Condrea s-a pensionat după 1995, iar Directorul Sorin Oprescu era semnatar din partea spitalului al oricărui contract de închiriere. Hexi Pharma ajunge pe același etaj cu directorul spitalului, dar funcționează discret, fără a atrage mare atenție în cadrul SUUB.

In aprilie 1995 unul din asociați, Ion Mateescu, renunță la părțile sale sociale din Hexi Pharma și în locul lui își fac intrarea sotia lui Virgilu Condrea, care devine administrator, 40% din firmă fiind trecută pe numele lui Dan Alexandru Condrea, fiul lui Virgiliu, farmacistul șef al SUUB.

La 20 de ani distanță, o echipă de jurnaliști coordonată de Cătălin Tolontan a descoperit indicii că un off-shore controlat de Dan Alexandru Condrea ar fi în spatele Unilab SRL, laboratorul unde firma Hexi Pharma Co SRL își trimitea la ”analiză” sterilizantii și de unde obținea autorizatiile oficiale, care validau eficacitatea acestor dezinfectanți livrați spitalelor.

Inițial, Dan Alexandru Condrea a negat orice legătură cu Unilab SRL, alta decât că ar fi prieten cu proprietara laboratorului, fara a recunoaste ca el a deținut Unilab SRL până în 2007.

Inițial societatea avea altă denumire, Depomed CD Com SRL, cel mai probabil CD fiind abrevierea inițialelor propriului său nume, Condrea Dan. Ioana Gurlui era managerul, cu doar 5% din părțile sociale, restul de 95% fiind al lui Condrea. Iesirea sa din firmă, în februarie 2008, a fost brusca și a coincis cu schimbarea denumirii firmei în Unilab SRL. În realitate, exista indicii că ieșirea a fost făcută formal, pentru a se ascunde adevărata identitate a proprietarului, dat fiind că în noiembrie același an, în firmă să intre un nou acționar, tot cu 95%, cât avusese Condrea. E vorba de offshore-ul cipriot CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited, reprezentat de Condrea, care a controlat Unilab până în 2011. De altfel, firma Unilab a și funcționat până în 2010 la aceeași adresă: Strada Izbiceni nr. 106, cu o altă firmă controversată a lui Dan Condrea – societatea de curățenie, Medical Cleaning SRL, abonată la contracte cu statul.

Începând cu anul 2013, Dan Condrea și-a luat ca administrator la una din firmele din grupul său, Hexi Med SRL un ONG. E vorba de Asociația Hexi Med, reprezentată de Miron Victor Panaitescu, personaj implicat într-unul din marile scandaluri bursiere de la finalul anilor ’90.

Legăturile lui Condrea cu Panaitescu erau, însă, mai vechi. După 2010, Panaitescu a înființat 9 ONG-uri în interval de un an, unele dintre ele cu numele în relație directă cu numele firmei lui Condrea (Asociația Hexi Med, Asociația Hexi Medical Farma, Asociația Hexi Pharma Co, Asociația Dactylis Glomerata, Asociația Telurium, Asociația Ytterby, Asociația Cyber Wizard și Asociația Hot Shot), prin intermediul cărora a preluat administrarea unor SRL-uri cu probleme, de care proprietarii lor reali vroiau să se scape. Într-o parte din aceste societăți comerciale, alături de Panaitescu, regăsim și offshore-ul cipriot Hatom Limited.

Astfel, în 2011, când Dan Condrea a iesit din offshore-ul CPS Chemical &Pharmaceutical Solutions Ltd din patronatul Unilab SRL, locul acestuia a fost luat de Hatom Limited.

Un SRL românesc cu aceeași titulatură ca și firma cipriotă, Hatom Limited, apare, în echipă cu ONG-urile lui Panaitescu în următoarele societăți: Tracia Consulting And Procurement SRL și Tracia Major SRL (împreună cu Asociația Ytterby a lui Panaitescu), Ready Company SA și Absynthe Productions SRL (împreună cu Asociația Telurium a lui Panaitescu), Valhalla Solutions și Samuel Fruits SRL (împreună cu Asociațiile Telurium și Ytterby ale lui Panaitescu) Solvesborg SRL și Medscape SA (împreună cu Asociațiile Telurium și Ytterby ale lui Panaitescu). Firma Medscape SA a avut același punct de lucru, ”Sos. București-Târgoviște nr. 22B”, cu societatea Hexi Medical Farma SRL, a lui Dan Condrea.

De asemenea Panaitescu apare și în Bio Chemicals Trading SRL, prin intermediul Asociației Telurium, în asociere cu Odin Management SĂ. În spatele Odin Management SA se află Viapori Broker de Asigurare și reprezentantul Hatom Limited SRL, Amodio Federico. Societatea Viapori Broker de Asigurare (reprezentată de Panaitescu), o regăsim și în Dunavat&Dranov Management SRL, alături de Teodor Nicolaescu, fostul director al Băncii Române de Scont, condamnat nedefinitiv în 2015 la 7 ani de închisoare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave a Rafo Onești.  Odin Management și Panaitescu mai apar și în firma IFN Dracena SRL. Tot pe Panaitescu îl regăsim și în Evo KAA Distribution SRL, Data& Partner Top Consulting SRL, Data Investment Top Consulting SRL și MLM Trading&Consulting SRL, prin intermediul altor două ONG-uri ale sale, Asociația Cyber Wizard și Asociația Hot Shot.

Acest hatis de firme, ONG-uri și mai multe nume de persoane fizice care se repetă în toate aceste societăți reprezinta modul in care s-a facut afaceri in Romania furata si cine primea contractele preferențiale cu statul.

Dăm un exemplu de utilizare a lor.

Societatea Ready Company SA a preluat societatea cu nume comic Abstrakt Algebra SRL, o rebotezare a Mivan-Keir România SRL. Această companie a fost activă pe piața românească în anii 2000, primind numeroase contracte de la statul român în Guvernarea Adrian Năstase, cu o valoare cumulată de zeci de milioane de euro.

Ulterior, în perioada de boom imobiliar a trecut pe mall-uri, ridicând Liberty Mall și cartierul New Town, alături de Dinu Patriciu. Societatea Mivan-Keir România SRL, controlată de două societăți străine, una britanică și una irlandeză, a fost considerată în 2009 cea mai mare insolvență a anului.

Britancii au scapat, însă, elegant de ”carapacea juridică” a afacerilor derulate în România, prin cedarea SRL-ului către  Hatom Limited SRL și către personajul implicat în furtul de acțiuni bursiere. Același individ a fost luat să administreze și una din firmele pe pierdere ale lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma Co SRL. Probabil pentru a-și desăvârși optimizarea fiscală.

Preluare si adaptare dupa România Curată

  • Tweet
  • Share
  • Reddit
  • +1
  • Pocket
  • Pinterest
  • LinkedIn 0
  • VKontakte

About Intell News

Editor website
@https://twitter.com/IntellNews_RO

Citeste si

Traian Băsescu

Traian Băsescu – groparul PSD

Cel mai mare dușman politic al PSD -ului a fost și va rămâne pentru multă …

Black Cube Israel

Culisele scandalului DNA – Black Cube Israel

Serviciile de securitate israeliene investigheaza Black Cube Israel, firma care ar fi spionat-o pe Kovesi. …

China Energy Company Limited a preluat Rompetrol

Chinezii au cumparat Rompetrol si Petromidia

China Energy Company Limited a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al fostului grup Rompetrol. Informaţia …

Leave a Reply