24 ianuarie 2016: Ziua Unirii

Ziua Unirii

Hora Unirii – Maria Tănase

Ziua Unirii va fi sărbătorită duminică la metroul bucureștean, precum şi în Aeroportul „Henri Coandă”, unde se va cânta şi juca „Hora Unirii”, anunță reprezentanții Metrorex şi ai Companiei Naționale Aeroporturi București.

Începând cu ora 11.00, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București îşi întâmpină pasagerii cu „Hora Unirii” prin spectacolul oferit de ansamblul Doiniţa în terminalul Sosiri.

La metrou, la stația Piața Unirii 2, susține un concert de la ora 14.00 Ansamblu Folcloric „Cununa Carpaţilor”. Punctul central al spectacolului va fi „Hora Unirii”, în care călătorii vor fi invitați să se prindă.

 „Hora Unirii” se cântă şi dansează pe 24 ianuarie, când se sărbătorește Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Versurile aparținând poetului Vasile Alecsandri au fost publicate pentru prima data în 1856, în „Steaua Dunării”, revista lui Mihail Kogălniceanu, titlul original fiind „Hora Unirei”. Muzica a fost compusa de Alexandru Flechtenmacher.

Tot duminică, un tren care pleacă de la București spre Iași, de la ora 12.00, va fi remorcat de o locomotivă tricoloră şi numit „Trenul Unirii”. Garnitura va ajunge la Iaşi la ora 18.46. Aceeaşi locomotivă va remorca la întoarcere „Trenul Prietenia”, care vine din Republica Moldova, şi care va pleca în aceeaşi zi din Iaşi spre Bucureşti la ora 22.38.

Peste 3.500 de efective ale MAI vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la cele aproape 100 de manifestări omagiale organizate la nivel național în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, la care sunt așteptate peste 100.000 de persoane.

Principalele manifestări vor fi organizate, duminică, în municipiile Cluj, Focșani şi Iași, unde se estimează prezența unui public numeros.

Prefecturile vor organiza manifestări dedicate Unirii Principatelor Române în municipiile reşedinţă de judeţ, iar în instituțiile de învățământ ale MAI vor avea loc activități comemorative.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la ceremonialul religios „Te Deum”, în Piața Unirii, la finalul căruia va susține o alocuțiune.

De asemenea, şeful statului va depune coroane la Monumentul Alexandru Ioan Cuza şi la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, la mormântul domnitorului.

La evenimente va fi prezent şi premierul Dacian Cioloş.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube