Alianța Nord-Atlantică e unită în fața Rusiei

 Alianța Nord-Atlantică e unită în fața Rusiei

Alianța Nord-Atlantică e unită în fața Rusiei

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a declarat spre finalul Summitului NATO de la Varșovia că liderii organizației de securitate au convenit să mențină o politică unită de descurajare şi dialog în fața Rusiei tot mai active, relatează site-ul postului de televiziune France24.

„Mesajul principal … este acela că alianţa este unită, vom sta împreună”, a răspuns Stoltenberg la întrebările despre discuțiile privind relațiile cu Rusia.

„Mesajul unit este acela că apărarea și dialogul sunt fundamentele pe care se bazează relația noastră,” a mai spus oficialul NATO.

„Nu vedem nicio amenințare iminentă care să vizeze vreun aliat al NATO. Rusia nu mai este nici un partener strategic – nu suntem în parteneriatul strategic cu Rusia, pe care am încercat să dezvoltăm – dar nici nu suntem într-o situație de război rece. Suntem într-o situație nouă, diferită de orice altceva am experimentat până acum.„, a adăugat Stoltenberg.

Alianța Nord-Atlantică nu vrea confruntarea militară, ci dialog constructiv cu Moscova, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că, în pofida măsurilor de disuasiune luate de NATO, Rusia nu trebuie izolată.

” Alianța Nord-Atlantică nu reprezintă nicio amenințare pentru nimeni. Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării. Şi nu vrem confruntare militară. Consolidăm capacitățile de disuasiune şi apărare, dar, în acelaşi timp, încercăm să avem un dialog constructiv cu Rusia. Rusia este cel mai mare vecin, este un membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Joacă un rol important în gestionarea provocărilor din Europa şi din vecinătatea Europei. Rusia nu poate şi nu trebuie să fie izolată”, a spus Stoltenberg.

„Prin intensificarea activităților militare în Europa şi în apropierea Europei, avem interesul de a ajunge la un acord cu Rusia asupra direcțiilor pe care le avem în vedere. Trebuie să facem toate eforturile pentru a evita interpretările eronate şi accidentele”, a adăugat Stoltenberg, subliniind că măsurile luate de Alianța Nord-Atlantică vor fi discutate în cadrul Consiliului NATO-Rusia programat după summitul de la Varşovia.

La Summit, Alianța Nord-Atlantică a aprobat planul de consolidare a prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în România, Polonia și în țările baltice. Cele 28 de țări aliate au decis să trimită în estul continentului patru batalioane, în Polonia şi statele baltice, efectivele militare fiind staționate prin rotație. Canada va trimite militari în Letonia, Germania va conduce un batalion în Lituania, Marea Britanie va desfășura militari în Estonia, iar Statele Unite vor suplimenta efectivele în Polonia

În România va fi o brigadă multinaţională, asigurată de 2000 de militari români, 400 de militari bulgari și 200-250 de militari polonezi. Şi Statele Unite își vor întări prezența în România cu un contingent, separat de brigada multinațională. Pentagonul trimite 1000 de militari şi tehnică grea de luptă, la Kogălniceanu. Batalionul va ajunge în România în 2017 şi face parte brigada mecanizată pe care americanii o trimit, suplimentar, în Europa. Trupele SUA vor staționa la Kogălniceanu câte 9 luni şi vor participa la antrenamente pe întreg flancul estic.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube