AMICOM – GSP: instrument anti-american?

AMICOM - GSPLa data de 01.03.2016, jurnalistul Marius Florian atrage atenția în articolul său din cotidianul PUTEREA asupra faptului că interesele geostrategice americane au fost constant subminate de firma AMICOM, controlată, prin interpuși, de președintele companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), milionarul constănțean Gabriel Comănescu.

Analiza evidențiază faptul că AMICOM, contractor cunoscut în domeniul intereselor strategice din zona Mării Negre și al resurselor IT, adesea prezentă în peisajul politic românesc în preajma campaniilor electorale, și-a creat un prost renume printre colaboratorii americani și britanici.

Urmare scandalului național generat de problema exploatării gazelor de șist, pe fondul unei campanii de PR dezastruoase derulată în Româna, compania americană Chevron a reziliat contractul cu AMICOM și s-a retras din țară. Relația AMICOM cu britanicii de la BAE Systems s-a concretizat mai mult în exerciții de comunicare, iar după o colaborare de cinci ani, aceștia au reziliat, de asemenea, contractul cu firma amintită. Nici colaborarea cu HP, din 2008 până în 2011, nu a avut o soartă mai bună.

La fel ca în cazul Chevron, BAE Systems și HP, Booz Allen Hamilton, una dintre cele mai profitabile companii americane, specializată în servicii de informaţii naţionale, a încetat colaborarea cu AMICOM în termeni neprietenoși.

În schimb, AMICOM pare a acționa favorabil intereselor Federației Ruse. Articolul analizează legătura AMICOM – GSP/Gabriel Comănescu – Federația Rusă, care conduce la ideea că AMICOM este printre membrii cotizanți ai Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, prezidat de Iulian Iancu, cunoscut pentru atitudinea sa pro-rusă.

Și dacă dezvăluirile ne duc în hățișul controversatei scene politice românești, Grup Servicii Petroliere (GSP), care desfășoară activități în sectorul forajului marin și al serviciilor anexe, suferă urmare problemelor apărute pe piața de profil.

Tăierile salariale și șomajul tehnic sunt realități curente, grupul american Exxon, care încă derulează un contract de milioane de dolari cu GSP pentru prospecțiuni de mare adâncime în Marea Neagră, considerând că, la finalul acestuia, vor fi și ei înlăturați.

Articolul complet în PUTEREA.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube