Andrian Candu despre nominalizarea lui Sturza ca premier

Andrian Candu
Andrian Candu

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, spune că la mijlocul nominalizării lui Sturza ca premier al Moldovei este un „joc politic ieftin, gratuit, care trădează doar multă frustrare şi dorinţa de răzbunare”.

„Astăzi Preşedintele Timofti a recunoscut la întâlnirea cu partidele parlamentare că a discutat încă în urma cu o lună cu Valeriu Streleţ, liderul PLDM, candidatura lui Ion Sturza. Adică, în timp ce noi aşteptam PLDM la negocieri şi ei spuneau că merg în opoziţie, de fapt îl băgau pe Ion Sturza pe uşa din spate la Preşedinţie.

Întrebarea noastră a fost una foarte fireasca pentru Preşedintele Timofti: de ce a discutat doar cu PLDM în urmă cu o lună această candidatură? Preşedintele Timofti nu a avut un răspuns. Însă răspunsul noi îl ştim, e deja la suprafaţă.
Iată cum a apărut candidatura lui Sturza, care prin spusele Preşedintelui se confirmă ca este candidatura mascată a PLDM, că de fapt în spate a fost un joc murdar, care astăzi este pus în practică şi nu face decât să tensioneze negocierile şi să ne mai dea o veste proastă, pe lângă faptul ca nu avem guvern şi prim-ministru, acum avem şi un Preşedinte care a acţionat partinic, a nesocotit opinia majorităţii parlamentare şi a decis să facă aşa cum a vrut un singur partid.

PLDM ştia că a pierdut dreptul de a nominaliza premierul şi a încercat să-l nominalizeze folosindu-se de dreptul Preşedintelui şi încercând să dea o lovitură cinică pe la spate tuturor partidelor pro-europene. Eu cred că oricât de mare ar fi dorinţa liberal- democraţilor de a deţine în continuare funcţia de premier, un astfel de joc este total inacceptabil şi iresponsabil. Şi mă întreb, ce fel de prim-ministru pro-european ar putea fi domnul Sturza după ce are în spatele candidaturii sale un joc politic atât de murdar, pe care l-a încurajat?!

E greu să înţelegem care este sensul ca Preşedintele să desemneze un candidat care nici măcar nu poate fi luat în calcul în condiţiile netransparente în care a apărut, un candidat care el însuşi anunţa chiar zilele trecute că nu mai vrea să fie premier şi, atenţie, nega cu vehemenţă că s-ar fi discutat candidatura lui, în timp ce azi Streleţ şi Preşedintele Timofti au confirmat că această candidatură se discută de o lună de zile, iar discuţiile au fost şi cu domnul Sturza. 

Un joc politic ieftin, gratuit, care trădează doar multă frustrare şi dorinţa de răzbunare, de a arunca ţara într-o criză politică şi mai mare.  În opinia mea, astăzi avem foarte multe clarificări legate de motivele pentru care au eşuat negocierile până acum şi de motivele reale pentru care PLDM se ascundea după consilii naţionale şi pretexte de a nu veni la negocieri, în timpul ăsta ei lucrau, dar lucrau în interes de partid, nu în interesul formării unei majorităţi politice stabile”, a conchis Andrian Candu.

Sursa: http://www.publika.md/

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube