Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016: „Ipostaze ale sacrului”

Afis „Ipostaze ale sacrului” : Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2016.
Afis „Ipostaze ale sacrului”
: Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2016.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News sunt printre partenerii media ai evenimentului, la ambele sunt Senior Editor. Sunt dealtfel parteneri media ai Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, dar si ai Asociatiei Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

sigla INTELL NEWS

 

Jurnalul Bucurestiului

 

Parteneri media sunt de asemenea si  Agentia de stiri Lăcasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews, contribui si eu la paginile de Cultură ale amândurora, fiind  redactor si consilier tematic.

logo-marca

logo-mic

 

Asa cum mi-am obisnuit prietenii si cititorii incă din primăvara anului 2015, când Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul de presă LOnews , parteneri media (o conlucrare deosebită si fructuoasă ) ai Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România v-au oferit fotografii si reportaje de la Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare in zilele premergătoare acesteia(cu panotarea si pregătirea expozitiei) , JURNALUL BUCURESTIULUI  si INTELL NEWS vă vor oferi informatii actualizate si in acest an, cu panotarea, vernisajul si finisajul expozitiei, in avanpremieră si in exclusivitate.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va aniversa in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936, deschis de Rege pe 10 Mai(ziua natională a Regatului României la acea dată), iar pentru public pe 17 Mai.

 

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” , Bucuresti.
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” , Bucuresti.

 

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” , unul dintre cele mai iubite , vizitate si apreciate muzee ale Bucurestiului, este si un partener traditional deja al Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România . Mi-a făcut plăcere in 2015 să scriu in Jurnalul Bucurestiului despre evenimente desfăsurate la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, dar si pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews. Acest lucru va continua firesc in 2016, de această dată si pentru agentia de presă Intell News(articole bilingve in Română si Engleză), iar ce este foarte important: toate comunicatele Muzeului, dar si textele alcătuite de mine pentru diverse expozitii, colocvii, simpozioane etc. vor accentua marea sărbătoare a Muzeului din acest an.  Peste putin timp va incepe si o nouă editie a ANUALEI de artă religioasă si restaurare, pe care v-o prezint mai jos.

Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP – AFAPRR a UAP din România a organizat in 2015 mai multe expozitii cu un impact extraordinar la public, amintesc doar Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2015 pe simezele de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, partener traditional al AFAPRR , muzeu care a găzduit si Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sf. Ap.Ev. Luca, 18 octombrie 2015 si  lansarea Catalogului Anualei de Artă Religioasă şi Restaurare 2015; expozitia”Restaurare si Artă Religioasă” din noiembrie 2015, in cadrul  Conferinţei Naţionale de Conservare Restaurare „Doina Darvas” 2015;  expoziția de iarnă „Pași spre Lumină”, în perioada 23 decembrie 2015- 10 ianuarie 2016 , la Galeria Orizont, București.

Afis „Ipostaze ale sacrului” : Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2016.
Afis „Ipostaze ale sacrului”
: Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2016.

 

Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2015: afisul expozitiei.
Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2015: afisul expozitiei.

 

Aghiazma mică si cataloagele Anualei 2015, la ZIUA BRESLEI in 18 octombrie 2015-ziua patronului Iconarilor , SF. APOSTOL si EVANGHELIST LUCA, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" .
Aghiazma mică si cataloagele Anualei 2015, la ZIUA BRESLEI in 18 octombrie 2015-ziua patronului Iconarilor , SF. APOSTOL si EVANGHELIST LUCA, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” .

 

Coperta catalogului Anualei 2015.
Coperta catalogului Anualei 2015.

 

Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sf. Ap.Ev. Luca, 18 octombrie 2015 : afisul.
Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sf. Ap.Ev. Luca, 18 octombrie 2015 : afisul.

 

expozitia”Restaurare si Artă Religioasă” din noiembrie 2015, in cadrul Conferinţei Naţionale de Conservare Restaurare „Doina Darvas” 2015. Afisul expozitiei.
expozitia”Restaurare si Artă Religioasă” din noiembrie 2015, in cadrul Conferinţei Naţionale de Conservare Restaurare „Doina Darvas” 2015. Afisul expozitiei.

 

Afisul expoziției de iarnă „Pași spre Lumină”, 23 decembrie 2015- 10 ianuarie 2016 , la Galeria Orizont, București.
Afisul expoziției de iarnă „Pași spre Lumină”, 23 decembrie 2015- 10 ianuarie 2016 , la Galeria Orizont, București.

 

UAP

AFAPRR

 

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu ,artist vizual, istoric; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews .

3 Aprilie 2016

Claudiu Victor Gheorghiu, foto de Cristian Macovei.
Claudiu Victor Gheorghiu, foto de Cristian Macovei.

 

COMUNICAT

Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016

Ipostaze ale sacrului

„Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu.” Luca 21:17

 

 

Într-o lume pragmatică în care tot mai des citim în presă informații alarmante privind globalizarea persecuţiei împotriva creştinilor, blamarea valorilor religioase și înlocuirea lor cu altele așa zis „umaniste”, Expoziția Anuală din acest an își propune să tragă un semnal de alarmă față de importanța păstrării credinței, a păstrării și a continuării tradițiilor, să aducă în atenție importanța artei sacre, a conservării patrimoniului artistic religios și a actului de restaurare.

Eliminarea simbolurilor și a tradițiilor creștine din viața publică nu înseamnă, de fapt, nimic altceva decât o modificare de simboluri, o înlocuire dirijată a obiceiurilor și ritualurilor creștine, cu obiceiuri și ritualuri noi „ateiste”. În lumea de astăzi: ieslele sunt scoase de peste tot în lume din spațiul public, sărbătorile creștine sunt confiscate și/sau înlocuite cu sărbători păgâne, de multe ori cu substrat diabolic, albul este înlocuit cu negrul (Halloween, Black Friday), lumina cu întunericul.

Mesajul  expoziției din acest an  se dorește a fi o asumare a zicerii Sf. Ap.Ev. Luca (patronul breslei noastre), adevăr care din păcate este evident prin tribulațiunile și atmosfera neprielnică la care sunt supuși artiștii creatori de arta sacră și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.

În cadrul evenimentului restauratorii și creatorii de artă sacră își vor prezenta operele realizate în anul anterior, proiectele multianuale ce s-au finalizat de curând sau sunt încă în desfășurare dar și rezultatele cercetarii de atelier.

Vernisajul expoziției va avea loc în Duminica Floriilor, 24 aprilie, orele 14,00 la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.  Tot în Duminica Floriilor, în anul 2015, a fost inaugurată această tradiție a breslei noastre de a avea la o anumita dată expoziția anuală și într-un anume loc, în sediul unuia dintre cei mai importanți parteneri instituționali ai breslei artiștilor plastici religioși și a restauratorilor din România.

Vor fi invitați membri AFAPRR cât și alți membri ai UAP din România ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.

Parteneri în organizarea expozitiei sunt Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Partenerii media vor fi: Lăcașuri Ortodoxe-LO News, Jurnalul Bucureștiului, Artinfonews, Artportofolio, Trinitas TV, Radio România Cultural.

Vor lua cuvântul doamna conf. univ. dr. Paula POPOIU, director general al Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti și vor prezenta criticii de artă: dr. Roxana PĂSCULESCU, dr. Marius TIȚA și părintele dr. Florin ȘERBĂNESCU, consilier patriarhal.

Curatorii expoziției sunt pictorul Cristian OLTEANU, dr. Irina SAVA și cerc. șt. Florin-Ionuț FILIP.

Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454 – www.afaprr.ro

 

N.M. Florian Mihăilescu este vicepresedintele Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, dar stim toti că functiile lumesti sunt trecătoare…. rămâne deci artistul FLORIAN, iar AFAPRR, in colaborare cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, vă pregătesc expozitii de inaltă tinută, ca de obicei. Sunt onorat si mândru că suntem impreună, intr-o echipă unită. Jurnalul Bucurestiului, Intell News, Lacasuri Ortodoxe si LO News vă vor oferi informatii actualizate si in acest an, cu panotarea, vernisajul si finisajul expozitiilor. Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016: „Ipostaze ale sacrului” si expozitia „Patimi intru bucurie” din acest an sunt organizate în pateneriat cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” și fac parte din programul manifestărilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la înființarea Muzeului.

 

Expozitie Florian Mihailescu in cadrul ANUALEI.
Expozitie Florian Mihailescu in cadrul ANUALEI.

 

Expozitie Florian Mihailescu in cadrul ANUALEI.
Expozitie Florian Mihailescu in cadrul ANUALEI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INSCRIERILE  la ANUALA de Artă plastică Religioasă si Restaurare. Regulament.

 

Anuala din acest an este organizată în pateneriat cu Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și face parte din programul manifestărilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului.

Expoziția va avea loc în perioada 24 aprilie – 8 mai la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 30 (la parterul fostul sediu al Ministerului Culturii).

 

Detalii pe: http://afaprr.esy.es/

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” – 24 APRILIE – 8 MAI 2016

În zilele de 20 – 21 aprilie 2016 între orele 12.00 – 16.00, artiștii vor putea aduce creațiile cu care își propun să participe la expoziția Anuală în vederea selectării acestora de către Comisia Profesională a filialei noastre AFAPRR: Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România .

Artiștii care doresc sa participe sunt rugați să trimită până în data de 21 aprilie 2016, pe adresa de email afaprr@gmail.com :
– imaginile lucrarilor
– titlu
– tehica
– dimensiunile
– datele de contactale artistului (telefon, email)
– o poză a autorului

Aceste materiale vor fi folosite şi la realizarea catalogului.

Pot participa lucrări de pictură, grafică, th. mixte, sculptură, icoane, planșe restaurare sau pictură murală. Obiectele în curs de restaurare sau restaurate vor fi expuse doar la vernisaj.

Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454.

 

N.M. Curatorii expoziției sunt: pictor  Cristian Olteanu, pictor restaurator Dr. Irina Sava și istoric cerc. șt. Florin-Ionut Filip Neacsu.

CURATORII EXPOZITIEI, galerie foto:

Presedintele Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România : pictor Cristian Olteanu . Aici la deschiderea Anualei din 2015. Foto de Irina Sava, 2015.
Presedintele Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România : pictor Cristian Olteanu . Aici la deschiderea Anualei din 2015. Foto de Irina Sava, 2015.

 

Presedintele Comisiei Profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România : pictor restaurator Dr. Irina Sava . Aici la vernisajul Salonului de Iarnă „Pași spre Lumină” , organizat de filiala noastră la galeria Orizont, 23 decembrie 2015- 10 ianuarie 2016.
Presedintele Comisiei Profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România : pictor restaurator Dr. Irina Sava . Aici la vernisajul Salonului de Iarnă „Pași spre Lumină” , organizat de filiala noastră la galeria Orizont, 23 decembrie 2015- 10 ianuarie 2016.

 

Istoric cerc. șt. Florin-Ionut Filip Neacsu , director de proiecte si comunicare al AFAPRR Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România . Aici la Salonul de toamnă 2014, organizat de filiala noastră la Biblioteca Naţională a României .
Istoric cerc. șt. Florin-Ionut Filip Neacsu , director de proiecte si comunicare al AFAPRR Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România . Aici la Salonul de toamnă 2014, organizat de filiala noastră la Biblioteca Naţională a României .

 

Consilier media si al Comitetului director al AFAPRR : Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România:  Claudiu Victor Gheorghiu.

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 80 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest ,the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990.I paint in technique tempera or tempera with egg on wood.During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from 9th of April 2016, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA, The Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in France, Greece, Japan, South Korea, Switzerland. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis.
Website Facebook