Armament pentru conflictele din Orientul Mijlociu

Armament pentru conflictele din Orientul Mijlociu

Raportul elaborat de Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) şi Proiectul de Monitorizare a Infracționalității Organizate şi Corupției (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) relevă faptul că:

  • Începând cu anul 2012, opt țări central şi est-europene (România, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia şi Serbia) au exportat armament şi muniție în valoare de cel puţin 1,2 miliarde de euro spre patru țări din Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Iordania, EAU și Turcia), probabil intermediare care aprovizionează cu arme conflictele din Siria şi Yemen.
  • Unele arme au ajuns la grupuri ale opoziției siriene susținute de Occident, dar altele sunt folosite de combatanți islamiști, inclusiv de rețeaua teroristă Stat Islamic.

Potrivit investigației, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro.

Croaţia a exportat armament în valoare de 302 milioane de euro, Cehia de 240 de milioane, Serbia de 194 de milioane, iar Slovacia de 192 de milioane de euro. Exporturile Bulgariei au reprezentat 122 milioane de euro, ale Bosniei-Herţegovina 72 de milioane, iar ale Muntenegrului 3 milioane.

Principalii importatori, probabil intermediari, au fost Arabia Saudită (arme în valoare de 829 de milioane de euro), Iordania (155 de milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (135 de milioane de euro) şi Turcia (87 de milioane de euro).

Arme din gama celor exportate sunt utilizate de Armata Siriană Liberă (ASL), un grup al opoziției siriene susținut de Occident, dar și de grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (filiala siriană a reţelei Al-Qaida), organizația teroristă Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant), miliții subordonate regimului Bashar al-Assad şi insurgenți sunniți din Yemen.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu un conflict sângeros între forțele subordonate regimului Bashar al-Assad, cele ale opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic, în timp ce în Yemen se derulează un război civil, izbucnit în 2015, între două facțiuni ale administrației de la Sanaa.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube