Atentat cu masina capcana la Ankara

Atentat la AnkaraUnul dintre cei doi presupusi autori ai atentatului cu vehicul-capcana, comis în seara zilei de 13 martie 2016, în Ankara, soldat cu 37 de morti si peste 125 de raniti, a fost o femeie care se alaturase Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) in 2013.

Femeia s-a nascut in 1992 si provine din orasul turc Kars (est), anunță oficiali din domeniul securitatii.

Autoritatile turce au identificat, pana in prezent, 31 dintre cele 35 de victime decedate in urma atentatului din capitala turcă, printre acestea nefiind cetateni romani, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Reprezentantii misiunii diplomatice romane la Ankara au contactat autoritatile locale, care au informat ca, pana in prezent, au fost identificate 31 din cele 35 de persoane decedate. Conform listei emise de catre autoritatile locale privind numele persoanelor decedate, mentionam ca, pana in prezent, nu au fost identificati cetateni romani printre victime„, mentioneaza sursa citata.

Potrivit MAE, Ambasada Romaniei la Ankara ramane in legatura permanenta cu autoritatile turce si este pregatita sa acorde asistenta consulara de specialitate, „daca situatia o va impune”. Totodata, MAE informeaza ca au fost luate masuri pentru sporirea protectiei misiunii romanesti la Ankara.

Atacul produs cu o masina incarcata cu explozibil este al doilea comis in capitala Turciei, la mai putin de o luna. Explozia, care s-a auzit de la cativa kilometri distanta, a avut loc la ora 18:43 (ora României), intr-o zona aglomerata, aflata la cateva sute de metri de Ministerul Justitiei si de cel de Interne, de un tribunal important si de fostul birou al premierului, transmite Reuters.

Liderii europeni au condamnat atentatul. Premierul britanic David Cameron s-a declarant ingrozit, iar ministrul francez de Externe l-a descris ca fiind un „atac las”.

Ambasada Statelor Unite in Turcia a transmis, cu doua zile inainte de comiterea atentatului, un avertisment privind un posibil atac terorist la Ankara, care ar viza institutiile statului.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube