Atentat terorist HVIM dejucat de Ziua Națională a României

HVIM
HVIM intenționa să comită un atentat terorist de 1 Decembrie

01 decembrie 2015 (Intellnews.ro) – Procurorii DIICOT l-au reținut, pentru 24 de ore, pe cetățeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, membru marcant al structurii naționalist-extremiste maghiare “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria, suspectat de procurarea, confecționarea și intenția detonării unui dispozitiv explozibil improvizat în timpul paradei organizate cu ocazia Zilei Naționale a României în Târgu Secuiesc.

Structura naționalist-extremistă menționată are obiective revizionist-separatiste, pe care le promovează, inclusiv prin acte de violență, în Transilvania, în scopul atingerii dezideratului de îngreunare a exercitării actului de putere de către autoritățile române în zona așa-zisului Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului de refacere a “Ungariei Mari”.

La perchezițiile efectuate de autoritățile române în caz au fost găsite, la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna, 400 de materiale pirotehnice de categoriile II și III, dispozitive electronice și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte, interzise deținerii.

Persoana reținută se afla în atenția SRI, fiind cunoscută pentru manifestări cu caracter extremist.

HVIM a fost înființată în Szeged, Ungaria, în 2001, de către Laszlo Toroczkai, pe atunci un tânăr activist care milita pentru reîntregirea Ungariei Mari. HVIM nu este organizată juridic în România, pentru că inițiatorii mișcării s-au răzgândit în 2008. De înființare s-au ocupat atunci cinci secui din Transilvania: Petre Waum, Lokodi Ferenc Attila, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor și Krafft-Szabo Istvan. Cei cinci au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc să le aprobe înființarea HVIM România, dar au renunțat ulterior.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube