Austria cere excluderea Greciei din Schengen

Austria cere excluderea Greciei din Schengen

Austria propune suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei maritime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia și Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spațiul de liberă circulație, pentru oprirea imigrației.

„Când o țară membră Schengen nu reușește în mod repetat să își îndeplinească obligațiile și nu acceptă asistență din exterior, nu există alte soluții”, a declarat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, citată de publicația Welt am Sonntag.

„Dacă Guvernul de la Atena nu va face eforturi suplimentare pentru securizarea frontierelor externe, atunci va trebui să discutăm deschis despre excluderea temporară a Greciei din Spațiul Schengen. Faptul că frontiera Greciei cu Turcia nu poate fi controlată este un mit”, a subliniat oficialul austriac.

În acelaşi timp, Germania, Austria, Belgia, Suedia şi Danemarca vor propune introducerea de controale pe segmente ale frontierelor din interiorul Spaţiului Schengen pe o durată de până la doi ani, scrie Welt am Sonntag. Iniţiativa va fi discutată, la data de 25.01.2016, de miniştrii de Interne ai unor state UE, reuniţi la Amsterdam într-o şedinţă informală.

Liderii UE pregătesc măsuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia, prin oferirea de asistență Macedoniei pentru blocarea imigranților, în cadrul unui plan ce stârnește preocupările Guvernului Alexis Tsipras, care se teme că extracomunitarii vor rămâne pe teritoriul elen.

În cazul unor amenințări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani. Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigrației, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziție două luni pentru a soluționa criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spațiului Schengen şi zonei euro.

„Avem la dispoziție două luni pentru a aduce sub control situaţia imigraţiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcționarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbușirea Schengen”, declara Donald Tusk.

Preocupări similare a exprimat şi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„În acest moment, există risc asupra Schengen, mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este amenințată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru”, a spus Juncker, avertizând că cetățenii UE vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigrației.

La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, a afirmat că menținerea spațiului de liberă circulaţie Schengen este esenţială pentru prosperitatea economică a zonei euro. La rândul său, ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schäuble, a atras atenția că o eventuală suspendare a Spațiului Schengen va pune în pericol proiectul Uniunii Europene.

Sursa: Gândul

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube