Belgia – sursa principala de jihadisti pentru SI

jihadisti Belgia

Tânărul din imagine nu mai este printre noi. Brian de Mulder provenea din Antwerp, dintr-o familie mixta cu mama brazilianca. Purta cruce pe lantisorul de la gat și, la 17 ani, își dorea sa devina jucator profesionist de fotbal. Dar clubul la care juca s-a inchis. Cu visul spulberat, s-a imprietenit mai intai cu un grup de marocani, a inceput sa frecventeze moschei si apoi s-a convertit la Islam. A parasit scoala si a devenit Abu Qasem Brazili. L-a cunoscut pe Fouad Belkacem, leaderul organizatiei Salafite Sharia4Belgium si de aici, intr-o noapte de ianuarie a pornit spre Siria, lasand in urma o familie indurerata, care, in ciuda tuturor eforturilor, nu l-a putut intoarce din calea catre moarte pe care o alesese.

Majoritatea luptatorilor straini europeni din randurile Statului Islamic sunt britanici, francezi si belgieni, insa Belgia ramane in continuare cea mai importanta sursa de jihadisti in comparatie cu populatia tarii, care se ridica la 11,2 milioane.

Un numar de 4.294 de europeni s-au alaturat jihadistilor Statului Islamic in conflictul sirian, dintre care 30% s-au intors in tarile de origine, iar 14% au decedat in lupta, informeaza News.ro.

Circa 17% dintre europenii care au calatorit in Siria sunt femei, iar 23% erau recent covertiti la islam. Cei mai multi provin din zone urbane sau suburbii ale marilor metropole.

Belgia ramane cea mai importanta sursa de luptatori straini pentru Statul Islamic, cu 41 de jihadisti pentru fiecare milion de oameni. Nu intamplator celula terorista care a planificat atentatele din Paris si Bruxelles provenea din cartierele de imigranti din Belgia.

Dintre jihadistii belgieni care s-au alaturat Statului Islamic, doar 18% au revenit in tara, in comparatie cu peste jumatate din luptatorii straini danezi, austrieci si suedezi, care ar completa topul statelor europene ce contribuie cu luptatori straini.

Cei mai multi jihadisti ca numar provin din Franta, unde 1200 de radicali s-au alaturat Statului Islamic. Urmeaza Turcia (1 000) şi Marea Britanie (600). Raportând la populaţie, Bosnia Herţegovina este ţara de unde provin cei mai mulţi jihadişti (92 la un milion de locuitori), urmată de Kosovo (83) şi Albania (46).

In schimb, statele est-europene, cu o populatie musulmana redusa, au contribuit cu cei mai putini luptatori straini.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube