Nocturna Bibliotecilor, ajunsă în 2017 la ediția a VIII-a, a fost marcată ieri, 29 septembrie 2017, la Biblioteca Națională a României, prin programul „Ai Carte, ai Arte!”, din care nu au lipsit expozițiile de pictură, grafică, fotografie și carte, atelierele de creativitate pentru copii, dar și pentru oamenii mari, spectacolele de dans contemporan, teatru și poezie, conferințele, concertele de muzică clasică, jazz și pop, proiecţiile de film, întâlnirile și dialogurile cu scriitori etc.

In acest context(cu ocazia Nocturnei Bibliotecilor) s-a desfăsurat a doua sesiune a colocviului „De ce iubim şi retrăim medievalul?” . Vă reamintesc că prima parte a colocviului a avut loc pe 20 septembrie, când s-a deschis si expozitia „Ipostaze Medievale – Interferenţe C@rte ProPatrimoniu – Revalorificări contemporane”, in cadrul Salonului Naţional de Artă Medievală 2017. Se poate vizita până pe 19 octombrie 2017, în spaţiile AvanGarden, Symposium și Euforia – parter, iar intrarea este liberă. Expun pe simezele de la Biblioteca Naţională a României(curator Raducu Marin) artisti membri UAPR din toate filialele bucurestene : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, UAP Filiala Pictură București, UAP – Filiala Arte Decorative București, Filiala Grafică, Filiala Sculptură etc., artisti din filialele din Tară ale Uniunii Artiștilor Plastici din România; mai exact „Peste 150 de artişti prestigioşi, membri in Uniunea Artiștilor Plastici din România, expun lucrări inspirate din iconografia creştină, realizate în tehnici consacrate în perioada medievală (bizantină, romanică și gotică): frescă, mozaic, vitraliu, tapiserie, ceramică, sticlă, metal, grafică, pictură, sculptură etc. „, ne informează comunicatul de presă.

Asa cum am promis, am fost la Biblioteca Naţională a României(unde particip si ca artist expozant), alături de curatorul Răducu Marin(membru UAP Filiala Pictură București, dar si bibliotecar la Biblioteca Naţională a României) sau mai exact ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au fost prin mine acolo.
Biblioteca Naţională a României: expozitie si colocviul(II) ,,De ce iubim şi retrăim medievalul?’’, un film de Claudiu Victor Gheorghiu, 29 septembrie 2017
Despre eveniment sunt deja scrise două articole premergătoare:
Intell News:”Biblioteca Naţională a României: Salonul Naţional de Artă Medievală 2017″, 16 septembrie 2017.
https://intellnews.ro/biblioteca-nationala-a-romaniei-salonul-national-de-arta-medievala-2017/
Jurnalul Bucurestiului: Salonul Naţional de Artă Medievală 2017 la Biblioteca Naţională a României, in cadrul articolului ” La pas prin galeriile bucurestene: sfârsit de septembrie pe simezele Capitalei”, 25 septembrie 2017.
http://jurnalulbucurestiului.ro/la-pas-prin-galeriile-bucurestene-sfrsit-de-septembrie-pe-simezele-capitalei/
Au vorbit aseară, in cadrul colocviului: Părintele profesor Dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, parohul Bisericii “ Sf Stelian ” – Lucaci din Bucureşti, realizator de emisiuni culturale la TRINITAS TV , membru marcant al Filialei noastre: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România; Ilie Rosianu, curatorul evenimentului Răducu Marin, membru UAP Filiala Pictură București, dar si bibliotecar la Biblioteca Naţională a României. Moderator al dezbaterilor a fost Florin-Ionut Filip Neacsu, expert patrimoniu UNESCO si manager de proiecte si comunicare al Filialei noastre AFAPRR : Asociatia Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.



Notă: „Lansată în 2011 de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Nocturna Bibliotecilor este o campanie de activare a instituţiilor biblioteconomice, printr-un program neconvențional, al cărui obiectiv este atragerea, în spaţiile de bibliotecă din întreaga ţară, a unui număr cât mai mare de utilizatori şi crearea unei cât mai firești legături între bibliotecari şi diferitele categorii de public, într-o manieră relaxantă şi prietenoasă. Bibliotecile îşi vor deschide astfel porţile în afara orelor de program şi îşi vor primi oaspeţii cu programe culturale dedicate. Timp de-o noapte, fiecare bibliotecă participantă va încerca să îşi surprindă vizitatorii cu oferte inedite: tururi ghidate, proiecţii de film, concerte, lansări de carte, ateliere de creaţie, întâlniri cu autori, concursuri, expoziţii, demonstraţii de virtuozitate etc. Este cea mai importantă mobilizare nocturnă a bibliotecilor din România.”
Sursa: http://www.bibnat.ro/Evenimente-culturale-s108-ev503-ro.htm
Articol, film si fotoreportaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, 30 septembrie 2017
