SUA și Turcia consideră și o soluție militară în Siria

Joe BidenSUA și Turcia sunt pregătite pentru o soluție militară în Siria, dacă nu este posibilă o reglementare politică, a afirmat sâmbătă, 23.01.2016, vicepreședintele american Joe Biden la Istanbul.

”Știm că va fi mai bine dacă putem să ajungem la o soluție politică, dar suntem pregătiți, dacă aceasta nu este posibil, să avem o soluție militară la această operațiune și să eliminăm Daesh” (Statul Islamic), a declarat Biden într-o conferință de presă la încheierea unei întâlniri cu premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Oficialul american a precizat, de asemenea, că a discutat cu premierul turc despre modul cum țările lor vor putea sprijini în continuare forțele rebele sunnite care luptă pentru înlăturarea de la putere a președintelui sirian, Bashar Al-Assad.

Joe Biden a mai spus că SUA sprijină Turcia în lupta sa împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

”Statul Islamic nu este singura amenințare existențială pentru poporul Turciei, PKK este de asemenea o amenințare și noi știm aceasta”, a declarat Biden, calificând PKK drept ”nimic altceva decât o grupare teroristă”.

Vicepreședintele SUA a cerut, totodată, o schimbare de mentalitate din partea Administrației de la Ankara față de presă, denunțând îngrădirea libertății de exprimare, reducerea la tăcere a disidenților și a jurnaliștilor critici, precum și restricționarea accesului la site-uri de socializare.

Aflat într-o vizita de două zile în Turcia, Joseph Biden a denunțat campania Administrației presedintelui Recep Tayyip Erdogan impotriva jurnalistilor, a adversarilor politici si a membrilor lumii academice, dupa arestarea a zeci de profesori universitari care au criticat operatiunile militare in regiunile kurde, scrie Mediafax.

In cursul unei întrevederi private cu jurnaliști turci si cu reprezentanți ai societății civile, vicepreședintele Statelor Unite a lăudat relațiile bilaterale cu Turcia.

„Când instituțiile de presă sunt intimidate, când jurnaliștii sunt închiși pentru atitudinea critică, când accesul la Internet este restricționat, când sunt închise site-uri de socializare, când peste 1.000 de membri ai lumii academice sunt acuzați de trădare pentru simpla semnare a unei petiții, acesta nu este un exemplu care sa fie dat în regiune”, a spus vicepresedintele Statelor Unite, citat de ziarul The Washington Post.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube