Brexit ar putea dezintegra Marea Britanie

Brexit ar putea dezintegra Marea BritanieTabăra Leave și-a anunțat victoria în Marea Britanie și efectele votului s-au simțit imediat pe burse. Alături de semnificative consecințe în plan economic, însă, Brexit va aduce Marii Britanii și riscul dezintegrării teritoriale, cu posibilitatea reaprinderii sângerosului conflict din Irlanda de Nord.

Recent, șeful diplomației germane aprecia ca ieșirea Marii Britanii din UE ar putea readuce în prim plan conflictul din Irlanda de Nord și ar reactiva IRA.

„Din momentul în care Marea Britanie iese din UE, atunci vom avea o frontiera intre Irlanda și Irlanda de Nord si asta are cel puțin potențialul de a reaprinde un conflict care pare sa fie total calmat”, a avertizat Steinmeier. “Este una dintre noile dinamici care pot fi declanșate de ‘Brexit”.

In 1998, acordurile de pace din asa-numita “Good Friday (Vinerea buna)” au pus capăt unei perioade de trei decenii de înfruntări confesionale intre catolici si protestanți în Irlanda de Nord. Conflictul s-a soldat cu peste 3.600 de morți, fiind catalogat ca unul dintre cele mai sângeroase din Europa de după război.

Majoritatea alegătorilor din Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, iar șeful Guvernului din Irlanda de Nord, Martin McGuinness, a cerut deja după Brexit organizarea unui referendum pentru unificarea Irlandei.

„Guvernul britanic nu mai are acum mandat democratic de a reprezenta opiniile Irlandei de Nord la nicio negociere viitoare cu Uniunea Europeana și consider ca exista un imperativ democratic pentru organizarea unui referendum privind o Irlanda unita (‘border poll’)”, a declarat Martin McGuinness, premierul Irlandei de Nord, membru al Sinn Fein – fosta aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA). Ne aflam acum pe un teritoriu necunoscut, nimeni nu știe cu adevărat ce se va întâmpla. Implicațiile pentru noi toți cei de pe insula Irlanda sunt absolut colosale. Aceasta ar putea avea implicații foarte profunde pentru economia noastră (în Irlanda de Nord)’, a adăugat McGuinness.

De asemenea, Sinn Fein, a făcut în dimineața primei zile după Brexit apel la organizarea unui referendum privind o Irlanda unificată.

Irlanda de Nord primește fonduri considerabile din partea UE pentru a finanța procese menite sa susțină procesul de pace din regiune, iar partidele nord-irlandeze au făcut campanie pentru rămânerea în UE.

Totodată, premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anunțat ca a început pregătirile pentru un nou referendum privind independenta față de Marea Britanie.

„Scoția se confrunta cu perspectiva de a fi scoasa din UE împotriva propriei voințe. Consider acest lucru inacceptabil într-o democrație”, a declarat Sturgeon.

„Opțiunea pentru un nou referendum trebuie sa fie pe masa și este pe masa” iar un astfel de vot e „extrem de probabil”, a spus Sturgeon. Premierul scoțian a anunțat că va „explora toate variantele pentru a rămâne în Uniunea Europeana”. Sturgeon a precizat ca va negocia direct cu instituțiile și statele membre UE și ca deja le-a comunicat ca Scoția a votat pentru a rămâne în Uniune.

La Londra, mii de oameni au semnat o petiție prin care solicită primarului Sadiq Khan să declare orașul stat independent după ce britanicii au votat ieșirea din UE. Inițiatorul ei, James O’Malley, spune ca Londra este „un oraș mondial” care „ar trebui sa rămână în inima Europei”, în condițiile în care aproape 60% din populația Londrei a susținut rămânerea Marii Britanii în UE. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a început discuțiile cu premierul Scoției pentru a stabili o poziție comuna la negocierile privind Brexit, dorind ca orașul pe care îl conduce sa fie reprezentat la negocierile ce vor avea loc la Bruxelles.

Totodată, ministrul de Externe spaniol a declarat, după anunțarea rezultatului referendumului din Regatul Unit, că Gibraltarul ar trebui să fie, temporar, sub suveranitate comună Marea Britanie – Spania, iar apoi să fie restituit Madridului

„Va trebui să vedem de acum ce legături va dori Gibraltarul, dacă vrea să aibă în continuare acces la piața Uniunii Europene”, a spus Jose Manuel Garcia Margallo, potrivit AFP. 

El a precizat că propunerea Spaniei este să aibă suveranitate comună cu Marea Britanie asupra acestui teritoriu pentru o anumită perioadă, care să se încheie cu restituirea Gibraltarului către țara iberică. 

În perioada de tranziție, locuitorii Gibraltarului şi-ar putea păstra cetățenia britanică şi regimul fiscal special. Locuitorii din Gibraltar au votat covârşitor pentru rămânerea Marii Britanii în UE, doar 4% optând pentru Brexit.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube