Brexit poate lovi Prima Casă a românului

Brexit poate lovi Prima Casă a românului

Decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană va avea un efect negativ pentru România. Avocatul Gheorghe Piperea a lansat un semnal de alarmă, afirmând în emisiunea „Exces de putere” că oamenii cu datorii la bănci vor avea extrem de multe probleme.

Potrivit avocatului Piperea, ratele la creditele Prima Casă se vor dubla.

După votul britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, indicatorul Robor la 3 luni, în baza căruia se calculează majoritatea creditelor în lei, a urcat cu 12 procente şi a atins maximul ultimelor cinci luni. Şi Robor la 6 luni a urcat cu 6 procente. Acest indicator n-a mai ajuns atât de sus din luna februarie.

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul Robor la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum.

Pentru creditele acordate prin programul Prima casă, dobânda se calculează în funcţie de Robor la trei luni plus o marjă de 2%.

„Pentru a se ajunge la situația în care leul să nu se devalorizeze, va trebui să se mărească dobânzile. Prima care se va mări va fi dobânda interbancară ROBOR. Eu cred că în foarte scurt timp, Roborul nu va ajunge la 3% cum preconiza domnul Ionuț Dumitru, care e președintele Consiliului Fiscal, cred că va ajunge la 5-7%(…). Ratele la Prima Casă, care în momentul de față sunt sustenabile de către un salariat la stat cu un salariu de 2.000 de lei, nu vor mai fi sustenabile întrucât se vor dubla peste noapte”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, conform Antenei 3.

Brexitul va avea și alte efecte extrem de dure: introducerea vizelor de călătorie, scumpirea produselor importate din Marea Britanie, pierderea dreptului de muncă pentru imigranții români, eliminarea burselor pentru studenții români, dar și a accesului la tratamente medicale în Marea Britanie.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube