Când a mințit David Cameron?

Când a mințit David Cameron?

Ședința extraordinară a Parlamentului European pe tema votului Marii Britanii de a părăsi UE a fost marcată de schimburi de replici aprinse, un discurs critic al euroscepticului britanic Nigel Farage la adresa celorlalți parlamentari europeni, pe care i-a ironizat că nu au avut un job serios niciodată, și o rezoluție prin care i se cere Marii Britanii să activeze „imediat” clauza privind retragerea din Uniunea Europeană.

„Marea Britanie trebuie să activeze imediat clauza privind retragerea din Uniunea Europeană, pentru a evita incertitudinea şi a proteja integritatea UE”, au cerut eurodeputaţii, referindu-se la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. În rezoluția adoptată cu 395 de voturi pentru şi 200 împotrivă, eurodeputaţii subliniază că „voința cetățenilor britanici trebuie respectată”.

În schimb, premierul David Cameron temporizează și declară parlamentului britanic că „în acest moment Marea Britanie nu va invoca articolul 50, pentru că acest lucru trebuie făcut de viitorul premier (n.n. – în octombrie). Este o decizie suverană pe care trebuie să o luăm, noi, britanicii. Relația pe care o vom avea cu UE va fi decisă de viitorul guvern de la Londra. Trebuie să discutăm cu partenerii noștri din întreaga lume. Trebuie să ne continuăm cooperarea în domeniul securității.”

Cum art. 50 din Tratatul de la Lisabona nu prevede, însă, și un interval privind începerea negocierilor, Bruxelles-ul nu poate obliga în niciun fel Londra să declanșeze procedura, iar liderii britanici, inclusiv dintre cei care au sprijinit campania, precum Boris Johnson, nu prea se grăbesc în acest sens.

Atunci când David Cameron și-a anunțat în 2013 intenția de a organiza un referendum privind menținerea sau ieșirea Marii Britanii din UE, „el a ținut închis un continent întreg pentru negocierile sale tactice”, a declarat președintele parlamentului european  Martin Schulz. „Încă o dată, un continent întreg este luat ostatic pentru reflecții interne ale partidului conservator britanic”, a adăugat acesta.

În context, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a atras atenția asupra responsabilității și ambivalenței premierului David Cameron, acuzându-l deschis că atunci „când defăimezi Europa de luni până sâmbătă, este greu să treci duminica drept un european convins”.

Și atunci, întrebarea vine firesc: Când a mințit domnul David Cameron?

Când a purces la organizarea referendumului pentru a răspunde unor cerințe populiste? Sau acum când temporizează și așteaptă luna octombrie să predea ștafeta unui nou premier pentru implementarea rezultatului referendumului? Când întârzie respectarea „voinței cetățenilor britanici” și ține în șah un continent întreg?

Când a mințit domnul David Cameron?

Când a militat pentru rămânerea în UE, pronunțându-se pentru o strânsă cooperare în termeni de comerț și securitate? Sau când s-a temut de planurile privind crearea unei armate UE și Marea Britanie a opus rezistență față de o cooperare europeană de apărare mai strânsă, iar ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, declara pentru Reuters că „nimeni nu vrea să-și vadă trupele controlate de la Bruxelles”?

Când a mințit domnul David Cameron?

Când Londra bloca, în fapt, planurile UE, ale Franței și Germaniei de a putea conduce ceea ce Berlinul numește o „uniune de apărare comună”? Când Londra se temea că Franța propune ideea unui cartier general militar al UE, independent de NATO, pentru a desfășura misiuni?

Cameron a organizat Brexit conștient că un vot favorabil va lovi planul franco-german de reducere a dependenței militare a Europei de Washington în imediata sa apropiere, slăbind inițiativele securitare proprii ale Uniunii Europene care trebuia să „acționeze autonom dacă și când va fi necesar”, după un plan de strategie globală pe cinci ani, potrivit șefei diplomației europene, Federica Mogherini. Pentru că acesta ar fi fost un plan european dureros pentru SUA și, implicit, NATO. O armată a UE care s-ar fi născut în sânul Alianței NATO. O armată proprie UE, o construcție militară care ar reduce importanța NATO și influența SUA.

După crizele financiare care au redus cheltuielile de apărare și anexarea Crimeii de către Rusia, guvernele europene au afirmat că nu se mai pot baza la nesfârșit pe Statele Unite și vor face mai mult pentru a garanta propria lor securitate.

În plus, una dintre prevederile noului proiect al strategiei de Securitate a Uniunii Europene era implicarea Federației Ruse în discuțiile cu privire la problemele curente. Deci, prin noua sa strategie de securitate, UE își propune cooperare cu Rusia, în textul acesteia afirmându-se că „UE şi Rusia sunt interdependente”. Noua strategie de securitate a UE prevede posibilitatea îmbunătățirii treptate a relațiilor cu Rusia!

„We will therefore engage Russia to discuss disagreements and cooperate if and when our interests overlap,” the document says. „In addition to those foreign-policy issues on which we currently cooperate, selective engagement should take place over matters of European interest too, including climate, the Arctic, maritime security, education, research, and cross-border cooperation.” It adds that „engagement should also include deeper societal ties through facilitated travel for students, civil society, and business.”

Armată UE! Strategie de Securitate a Uniunii Europene! Reducerea dependenței militare a Europei de Washington! UE şi Rusia interdependente!

De neconceput pentru SUA!

Așa că Washingtonul s-a bazat încă o dată pe Londra, principalul său aliat în Europa, și a exploatat vulnerabilitățile domnului Cameron (cele peste 2 milioane de lire sterline primite ca mita si devoalate in Panama Papers) pentru a acționa ca punte de legătură între NATO și UE în acest proces întrucât Brexit slăbește blocul comunitar, lipsește UE de cel mai important furnizor de securitate din Europa, care este Marea Britanie, împiedică materializarea strategiei de securitate propusă de UE și readuce blocul comunitar sub tutela militară a NATO, de care încerca să se desprindă.

SUA pot răsufla ușurate. Everything is again under control! 

Deci, când ne-ați mințit domnule David Cameron?  

[button color=”blue” size=”medium” link=”https://www.facebook.com/IntellNews.Romania/” icon=”” target=”true”]LIKE[/button]

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube