Casele de schimb valutar refuză lira sterlină

Casele de schimb valutar refuză lira sterlină

Turiștii britanici plecați în vacanțe întâmpină mari probleme la casele de schimb valutar de peste tot din lume, după ce acestea refuză să schimbe lirele sterline, în urma rezultatului Brexit.

Astfel de incidente s-au înregistrat în Statele Unite, Grecia, Bulgaria şi Australia. În Australia, Banca Commonwealth a suspendat serviciul de schimb valutar până luni. Lira a scăzut dramatic, cu 20% în urma referendumului din Marea Britanie.

Atât băncile, serviciile de schimb valutar cât şi hotelierii refuză să schimbe lira sterlină în moneda locală.

Un turist englez, Matt Rooney, aflat în vacanţă pe o insula din Grecia a publicat pe pagina sa de Twitter următorul mesaj: „Suntem în Grecia şi oriunde dorim să schimbăm lire sterline în euro, suntem refuzaţi. Felicitări Brexit!”, încheie ironic britanicul, postând de asemenea o imagine care suprinde mesajul afişat în recepţia hotelului unde este cazat: „Vă informăm că la momentul de faţă nu putem schimba lire sterline deoarece nu avem un curs valutar stabilit de banca centrală.”

Rooney şi-a actualizat la scurt timp postarea de pe Twitter, menţinonând că a găsit într-un final un loc unde poate schimba, însă hotelierii menţin restricţia.

Un alt turist englez a întâmpinat aceeaşi problemă în Bulgaria. Alex Smith a postat din aeroportul din Varna următorul mesaj: ”Biroul de schimb valutar din aeroportul din Varna  a refuzat să ne accepte banii la schimb. Recomand oricărui conaţional care doreşte să călătorească în aceste zile, să se gândească de două ori.”

Aceleași probleme sunt şi în New York sau Hawaii în acest moment, chiar şi în centre de schimb valutar din Marea Britanie.

Lira sterlină a scăzut cu 3% imediat după rezultatele din Sunderland, urmată de o scădere cu alte două procente la numai câteva ore. Mai mult de 100 de miliade de lire s-au evaporat în numai câteva ore de la rezultatul Brexit, ceea ce înseamnă că Marea Britanie se află acum într-un colaps mult mai mare decât cel suferit în 1978 sau 1992, scrie DailyMail.

Și mulți români care au avut economii în lire sterline au luat cu asalt casele de schimb valutar. „Nimeni nu a venit cu câteva sute. Fiecare a schimbat între 10.000 și 70.000 de lire”, a spus patronul unuia din cele mai mari lanțuri de case de schimb valutar.

Tranzacțiile au suferit sincope temporare, unele case de schimb valutar refuzând lira sterlină până la calmarea situației.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube