China – cel mai mare client al petrolului rusesc

China petrol

Cel mai recent raport al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) arata ca, la sfarsitul anului 2015, China a devenit cel mare client al Rusiei privind produsele petroliere.

„Cifrele livrarilor sugereaza ca China importa tot mai mult petrol nerafinat din Oceanul Pacific, estul Siberei. In luna ianuarie, aceasta a importat aproape 60 la suta din toate vasele cargo ce au plecat din Kozmino (terminalul rus de export catre pietele asiatice – n.red.) „, se arata in raportul IEA privind piata petrolului, din luna martie, transmite  Russia Today.

China a depasit astfel Germania in ce priveste cel mai mare client al petrolului rusesc.

1,35 de milioane de barili pe zi sunt transportati prin conducte intre estul Siberiei si China. Statisticile arata ca cererea din partea celui de-al doilea consumator mondial de petrol este in crestere. Importul de petrol nerafinat a atins un record de 6,7 milioane de barili pe zi, in anul 2015.

Exporturile din Rusia catre R P Chineză au crescut de peste doua ori in ultimii cinci ani, cu 550.000 de barili pe zi. Expertii sustin ca importurile de petrol rusesc nerafinat de catre Beijing ar urma sa ramana la cote inalte si in urmatorii ani.

China este al doilea consumator mondial de petrol, insa la mare distanta de Statele Unite ale Americii.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube