China cutremură bursele și depreciază monedele emergente

Bursele se prăbușesc

Bursele de pe piețele emergente au scăzut, luni, 11.01.2016, la cel mai redus nivel din ultimii șase ani, iar monedele țărilor respective s-au depreciat pentru a șaptea zi consecutiv, întrucât temerile privind perspectivele de creștere ale Chinei au determinat investitorii sa renunțe la activele mai riscante.

Datele financiare arată că prețurile producției industriale în China au scăzut pentru a 46-a luna consecutiv, alimentând speculațiile privind încetinirea creșterii sale economice.

„Indicii dezamăgitori din China au creat și mai multe incertitudini și au sporit aversiunea față de risc pe piețele bursiere și valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai multi investitori au dubii ca piețele financiare chineze se vor stabiliza curând. Ținând cont de volatilitatea piețelor financiare, cel mai bine este sa ramai pe margine și să-ți păstrezi lichiditățile”, a mentionat analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. în Manila.

Indicele MSCI Emerging Markets, ce cuprinde cele mai importante companii din statele emergente, a înregistrat un recul de 2,1%, la 724,38 puncte, aproape de cel mai scăzut nivel din iulie 2009, transmit Reuters și Bloomberg.

Urmare deprecierii monedei chineze și a temerilor privind perspectivele de creștere ale Chinei, indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai a închis ședința în scădere cu 5,33%, la 3.016,70 puncte. Și bursele din Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan, Indonezia, Malaezia, Filipine, Hong Kong au înregistrat luni scăderi semnificative.

Totodată, temerile privind evoluția economiei ruse în acest an au provocat un declin de aproape 3% al indicelui Micex din Rusia, aproape de cel mai scăzut nivel din octombrie 2015. Titlurile celui mai mare grup bancar rus, Sberbank, și ale companiei energetice Gazprom au înregistrat un declin de 3% și, respectiv, 2,8%.

Un indice privind ratele de schimb ale monedelor statelor emergente a ajuns luni la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în timp ce wonul sud-coreean a atins cel mai redus nivel din iulie 2010. Cele mai semnificative deprecieri s-au înregistrat în rândul monedelor din Africa de Sud, Rusia, Malaezia și Coreea de Sud.

Efectele prăbușirii burselor asiatice s-au resimțit pe toate piețele de capital, inclusiv pe cele din România.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube