Chinezii au cumparat Rompetrol si Petromidia

China Energy Company Limited a preluat Rompetrol

China Energy Company Limited a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al fostului grup Rompetrol. Informaţia apare într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti. Automat, chinezii au cumpărat și cea mai mare rafinărie a României, Petromidia.

KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, și China Energy Company Limited, au semnat o serie de documente în cadrul unui parteneriat în KMG International NV, fostul grup Rompetrol, în care compania chineză va deține o participație de 51%, iar KazMunayGas, 49%, se arată în comunicat.

China Energy Company Limited își asumă, în cadrul parteneriatului, mai multe obligații, inclusiv să facă investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.

Sub denumirea Silk Way (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan — KMG și al companiei din China se va dezvolta având ca baza platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare — semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezenta prim miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

Directorul executiv al companiei chineze, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG International o platformă comună pentru obținerea de resurse și efectuarea de investiții strategice. „Această evoluție se înscrie în spiritul celor două inițiative naționale ‘One Belt One Road’ și ‘Nurly Zhol’. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung’, a subliniat acesta.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KazMunayGas în 2007.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar, anul trecut, atunci când a apărut informaţia despre acordul dintre compania chineză şi cea kazahă, surse din CEFC, citate de Reuters, au spus că valoarea KMG International este estimată de compania chineză între 500 de milioane și 1 miliard de dolari. Aceeași sursă a declarat că CEFC intenționează să investească „miliarde de dolari” în extinderea rețelelor de benzinării ale KMG International, la 3.000 de stații de alimentare.

Grupul Rompetrol deţine cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, cu o capacitate de rafinare de peste cinci milioane de tone de petrol pe an şi capacităţi petrochimice, rafinăria Vega şi 1.100 de puncte de distribuţie carburanţi în şase ţări.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube