
Am fost aseară la vernisajul primei expozitii personale cu lucrări semnate Rodica Benintendi, o artistă care mi-a plăcut la mare greu! Se vede formarea artistei in scoala italiană, recte cu artistul Foccardi la Florenta, m-a atras explozia culorilor amalgamate cu foită de aur si argint, eleganta si tușa gratioasă.
Aviz autohtonilor care se cred ” artisti”, dar n-au trecut in viata lor (si nici nu vor trece vreodată!!!) printr-o jurizare internatională, cum sunt cele de la saloanele de artă italiene de top: ARTE Padova, Arte Fiera-Fiera di Bologna, IMMAGINA de la Reggio Emilia si Miart Milano.
Vernisajul a avut loc la data de 31 mai, la Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” , Strada 11 Iunie nr. 41, Bucuresti. A avut loc un minirecital special la vioară Elena Ana Albu. Au vorbit la deschiderea evenimentului doamna Elena Loretta Popa din partea Centrului Cultural European pentru UNESCO, Roxana Bărbulescu, critic de artă si presedintele Asociatiei Culturale ARTAR și col. Dr. Călin Sinescu. Expoziţia este deschisă în perioada 31 mai – 10 iunie 2016. Programul de vizitare este de luni până vineri între orele 10.00 – 16.00 şi sâmbăta între 10.00 – 13.00.




Doamna Roxana Bărbulescu, critic de artă si presedintele Asociatiei Culturale ARTAR, a avut amabilitatea să ofere agentiei de presă Intell News si ziarului Jurnalul Bucurestiului o cronică a expozitiei după vernisaj, unde am si participat dealtfel impreună, in seara zilei de 31 mai 2016.

Expoziția personală de pictură CO-EXIST – Rodica Benintendi
31 mai – 10 iunie 2016,
Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Bălcescu
Artista Rodica Benintendi năzuiește în lucrările sale către o evadare totală din cadrul terestru, păstrând doar câteva reminiscențe ale acestuia pe care le integrează în universul său printr-un joc decorativ de linii și culoare. Astfel, elemente vegetale, transformate de cele mai multe ori în forme abstracte, sunt sugerate de linii asimetrice, ondulatorii care se termină adesea ca într-o mișcare de bici, încărcate de energie. Ele umplu spațiul tablourilor creând o țesătură decorativă în jurul personajelor, a cărei asimetrie în raport cu elementele centrale e perfect echilibrată. Artista este preocupată de a înzestra motivul floral cu un ritm complet nou și o forță decorativă originală prin intermediul liniei și a suprapunerilor de culoare.
În acest spațiu introduce siluete feminine dezinvolte, subordonate unor principii decorative, ce sunt înglobate în această lume florală și devin parte integrantă a ei, precum putem remarca în lucrările Cele trei grații, Cele patru anotimpuri sau Esența spiralei, aceasta din urmă fiind un impresionant joc cromatic al spiralelor ce dezvoltă un adevărat ritm de contraste și degradeuri. Artista dezvoltă în aceste lucrări un limbaj artistic propriu pe care îl remarcăm și în altele precum Fericire sau Evadare în care materia, datorită succesivelor suprapuneri de tușe, capătă un înalt grad de transparență și de transluciditate.
În lucrările sale, Rodica Benintendi dovedește că are capacitatea de a sublinia structura formelor pe care le integrează, le contopește în forme abstracte, în încrengături de ornamente, de linii șerpuitoare ce generează o continuă mișcare, toate contopindu-se într-o entitate organică, într-un univers într-o continuă formare. Este un univers al basmului cosmic, al energiilor ce preced, dar și succed constituirea materiei, al forțelor ce tind să devină forme, un univers al alegoriilor simbolice. Energiile, potențate de culoare, se înlănțuie într-o sarabandă ritmică, structurată pe axe, ca într-o urzeală, pe suprafațe vibrante realizate prin suprapuneri de culoare peste foițe de aur, cupru sau argint ce conferă lucrărilor un aer de prețiozitate. Personajele sale, de cele mai multe ori reprezentări alegorice, sunt parte integrantă a acestui univers. O seninătate deplină, o trăire interiorizantă, dar și o liniște armonioasă se desprinde din expresia și atitudinea lor.
Contemplând lucrările Ridicăi Benintendi din această expoziție, ne schimbăm total starea sufletească, pentru că ele ne suscită diverse strări de bine, ajutându-ne să ajungem pe versantul opus lucidității, în zona tainei, al trăirilor metafizice și ale fantasticului, într-un climat de o mare intensitate emotivă. Rodica nu numai ca stăpânește tehnica picturii, dar cunoaște acel mecanism de receptare a privirii, de captare a interesului privitorului, facându-ne să CO-EXISTĂM cu lucrările sale, cu trăirile inmagazinate în aceste minunate tablouri.

Roxana Bărbulescu – critic de artă
Intell News si Jurnalul Bucurestiului ii multumesc pentru amabilitate doamnei Roxana Bărbulescu, critic de artă.

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews. 1 Iunie 2016.