Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică, provocându-l pe Trump!

Coreea de Nord a lansat cu succes o nouă rachetă balistică ce a căzut în zona maritimă estică a acesteia, ceea ce s-ar putea traduce în prima încercare de a testa politica președintelui Trump asupra Coreei de Nord
Kim Jong-un

SEOUL,COREEA DE SUD – Coreea de Nord a lansat cu succes o nouă rachetă balistică ce a căzut în zona maritimă estică a acesteia, ceea ce s-ar putea traduce în prima încercare de a testa politica președintelui Trump asupra Coreei de Nord.

Conform armatei sud coreene, un proiectil  considerat a fi o versiune modificată a rachetei balistice de rază medie Musudan, a fost lansat sâmbătă, 11.02.2017, ora locală 07:55am, din orașul Banghyon, un mic orășel ce se află la granița de nord-vest cu China și a reușit să parcurgă 310 mile înainte să se prăbușească în mare.

Ulterior evenimentului, Centrul de Strategic de Comandă al Statelor Unite, a menționat într-o declarație de presă, că a identificat racheta ca făcând parte dintr-un sistem de clasă medie sau intermediară, aceasta ne-punând în pericol America de Nord.

Coreea de Sud condamnă acțiunea menționând că încalcă o serie de rezoluții ONU prin care se interzice Coreei de Nord dezvoltarea, testarea de rachete balistice și tehnologii nucleare. Menționează de asemenea că lasnsarea acestei rachete din partea Coreei de Nord are ca scop intensificarea tensiunilor regionale și folosirea acesteia ca mijloc de negociere cu proaspăt instalata administrație Trump.

Observăm încercarea Nordului (n.r. Coreea de Nord) de a capta atenția prin expunerea capabilităților nucleare și intimidarea politicilor noii administrații de la Casa Albă, împotriva Coreei de Nord – a declarat un oficial al armatei Coreei de Sud.

Lansarea rachetei a coincis cu vizita oficială a primului ministru al Japoniei, la Casa Alba, Shinzo Abe, dar nu se știe în ce măsură aceasta ar fi fost intenționată ca fiind un mesaj politic clar.

Drept răspuns, Trump și Abe au organizat imediat o conferință de presă împreuna, prin care Shinzo Abe a condamnat acțiunile Coreei de Nord, facând apel la sancționarea acesteia prin toate mijloacele disponibile, în special rezoluțiile de securitate ale ONU. În schimb, Donald Trump, parând prea puțin deranjat de proaspătul incident, nu a făcut nici o declarație cu privire la acesta, ci a a pledat pentru re-apropierea Japoniei de SUA, considerând-o un „prieten loial”.

Ministrul de Externe al Coreei de Sud declară că lansarea, prima pe anul acesta al Coreei de Nord, demonstrează încă o dată, obsesia maniacală a liderului nord-corean Kim Jong-un de a poseda arme nucleare.

Testarea unei noi rachete balistice din partea Coreei de Nord survine la mai puțin de doua zile de la declarația președintelui Donal Trump de vineri, prin care a specificat importanța, maxima necesitate a SUA de a dezvolta un sistem de contracarare a amenințarilor nucleare nord-coreene.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în ajunul Anului Nou, liderul nord-corean a declarat că programul de dezvoltare și testare a primei rachete balistice cu rază intercontinentală (ICMB) se află în faza terminală și ca o va testa „oricând și oriunde”, stârnind agitație in administrația Trump.

Ca măsură de securitate, Secretarul Apărării americane Jim Mattis, a vizitat Coreea de Sud în prima sa vizită peste hotare și au agreat instalarea sistemului american anti-rachetă numit THAAD, in Coreea de Sud, în ciuda protestelor vehemente primite din partea Chinei care simte prezența americană în proximitatea granițelor, ca pe o expansiune militară a SUA.

În prezent, este neclar cât de aproape se află Coreea de Nord de construirea unui sistem de rachetă cu rază intercontinentală (ICMB) funcționabil, deși a reușit anii trecuți testarea cu succes a mai multor tehnologii cruciale dezvoltării acestui sistem, dar amplasarea strategică a SUA în proximitatea acesteia, sugerează fie că într-adevar sunt pe cale de a deveni o amenințare reală, fie că SUA se folosește de acest context pentru extinderea controlului militar în regiunea asiatică, iar în acest caz, China are motive reale de îngrijorare.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube