Daca e marti…e Belgia!

Belgia

Cu toții ne-am dori ca acest titlu să fie doar titlul unui film de divertisment, iar ziua de marți, 22 martie 2016, să nu fie data la care capitala Europei a fost cuprinsă de teroare, nesiguranță și teamă. Instantaneele cu turiști veseli, aflați în vacanță în Belgia, sunt înlocuite, treptat, de imagini ale jihadiștilor sau ale soldaților ce patrulează străzile din Bruxelles.

În astfel de momente, ne întrebăm cum de capitala Uniunii Europene a ajuns un focar al jihadismului terorist?  Și nu putem să nu constatăm că Bruxelles-ul a devenit un simbol al esecului politicii multiculturaliste extrem de permisive.

Potrivit statisticilor oficiale, o buna parte din populatia orașului Bruxelles, care se ridică la 1,17 milioane,  este constituita din imigranti sau urmasi ai imigrantilor stabiliti in Belgia in ultimele decenii. Capitala a cunoscut o crestere a numărului locuitorilor de-a lungul ultimilor ani si, la fel ca toate marile orase europene, compozitia populatiei este puternic influentata de internationalizare. Recensământul a evidențiat faptul că Bruxelles găzduiește circa 45 de nationalitati, fiecare depasind 1.000 de locuitori. Regiunea se caracterizeaza printr-o diferentiere spatiala clara intre cartierele mai sarace, cartiere mixte si zonele bogate ale orasului.

În anii ’50-’60, Belgia și-a deschis larg porțile imigrantilor din nordul Africii (Maroc, Algeria si Tunisia), Turcia si sud-estul Europei, pentru a-și rezolva, cu forță de muncă iefină, o serie de nevoi economice de moment. Politicile publice de atragere si integrare a acestora au fost facute pe termen scurt, fara o viziune pe termen lung, fară a previziona potențiale efecte negative în timp. Cetățenia se acorda ușor, iar familiile de muncitori se puteau reîntregi repede. Politicile generoase, exprimate prin ajutoare sociale și beneficii, au făcut ca noi și noi valuri de imigranți să vină în Belgia, în căutarea unui trai mai bun.

Recesiunea economică din anii ’70 a constituit, însă, punctul de întoarcere al politicii țării în privința emigrației. Era, însă, prea târziu. A doua și a treia generație de emigranți începuse să se nască, iar șomajul împingea enclavele musulmane din marile orase belgiene spre saracie, infractionalitate, trafc de droguri și arme, si, în final, radicalizare jihadista.

Atentatele din Franța au adus în atenția întregii lumi cartierul bruxellez Molenbeek, caracterizat de somaj si supra-aglomerare in randul familiilor de imigranti arabi, în care, din disperare, tinerii marginalizați și discriminați și-au găsit refugiul in Islamul radical.

Belgia a constituit teren fertil pentru gruparea radicală islamistă Sharia4Belgium, iar oficialii belgieni nu au reusit sa stapaneasca valul de tineri recrutați de jihadiști și trimiși in Siria si Irak, pentru a se alatura grupărilor jihadiste, în speță Statului Islamic. Expertii sustin ca aproape 500 de barbati si femei au parasit Belgia pentru a calatori in Siria si Irak din 2012 pana in prezent. Peste 100 de belgieni s-au intors din teritoriile controlate de ISIL, multi dintre ei fiind arestati. În același timp, șeful serviciului belgian de securitate internă  susține că în țară sunt peste 900 de jihadiști.

Ideologia salafista este foarte raspandita printre musulmanii din capitala Belgiei. De la marea moschee din centrul capitalei belgiene, constuită în 1967 in schimbul livrarilor de petrol saudit la un preț avantajos, și finantata de Liga Internationala Islamica, ai carei bani vin, in principal dinspre Arabia Saudita, la casele de rugăciune improvizate în care se propagă discursuri extremist-islamice, toleranța belgienilor față de libertatea de opinie i-a facut, in decursul anilor, sa fie extrem de toleranti fata de raspandirea invatamintelor radicale.

În tot acest răstimp, politicienii au incercat sa pastreze pacea sociala, nedorind conflicte cu masa imigrantilor, adesea utilă în confruntările electorale cu rezultat incert.

Acum, insa, se pare că a venit timpul ca Belgia să plătească pentru politica sa lejeră față de imigranți și perioada în care nu a acționat ferm împotriva Islamului radical!

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube