Dan Dungaciu: R. Moldova nu-i va rămâne decât România

Moldova va rămâne cu soluția României

Într-un interviu acordat pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Romane (ISPRI) și președintele Fundației Universitare a Marii Negre (FUMN), comentează evenimentele de la Chișinău și vorbește despre proiectul unirii, la care a făcut recent referire și președintele Germaniei, Joachim Gauck.

„România pentru Republica Moldova este ceea ce rămâne când i se ia totul. Și Republicii Moldova i s-a luat în acest moment totul. […] Ceea ce vedem noi acum la Chișinău este prăbușirea proiectului de stat numit Republica Moldova, iar criza nu este politică, ci este o criză a soluțiilor, afirmă Dan Dungaciu, care adaugă că R. Moldova a experimentat până acum „cam tot”, fără succes însă.

Potrivit directorului ISPRI, R. Moldova este într-o situație imposibilă în termenii alegerii prezente și ai evoluției viitoare.

În prezent, R. Moldova pare că trebuie să aleagă între un guvern declarat pro-european și creditat de instanțele internaționale, începând cu SUA, UE, România etc., dar care e acuzat de corupție și o forțare a anticipatelor care pot duce la o majoritate pro-estica – adică alegeri care sa se transforme în alegeri geo-strategice. „Alegerea” între Plahotniuc și Putin pare o alegere fără șanse, dar pe termen scurt trebuie făcută. Situația este tensionată, protestatarii cerând anticipatele, ceea ce ar putea aduce vectorul pro-rus la conducere.

În perspectivă, R. Moldova se afundă într-o criză profundă, în esență o criză a statului, care nu-și poate plăti salariații fără acord cu FMI, cu toate ajutoarele financiare externe blocate, incapabilă să se împrumute din exterior.

Totodată, Dan Dungaciu atrage atenția asupra faptului că Platforma D.A. are o altă agendă decât unirea cu România. Platforma D.A. a făcut alianțe de conjunctură cu Igor Dodon și Renato Usatii, lideri ai unor partide dirijate de la Moscova.În plus, discursul liderilor D.A. nu conține referiri la România. În Piață se consumă identitatea revoluționară moldoveneasca, cu „Moldova care va renaște” fără legătură și fără ajutorul României.

În prezent lupta se dă între cei care cred că Rusia este cel mai mare pericol și cei care cred că Plahotniuc este cel mai mare pericol.

În opinia lui Dan Dungaciu, România trebuie sa își construiască o atitudine asumată politic față de R.Moldova pe modelul Pactului de la Snagov din 1995, când toți liderii politici din România și-au asumat proiectul de integrare euro-atlantica.

Un aspect important este, însă, legat de faptul că România nu dispune de instituții, nici la Președinție, nici la Guvern, care sa se ocupe sistematic de R. Moldova, care nu implică doar diplomație, ci și componente sociale, culturale, identitare, politice, economice, financiare etc.

Asistăm, practic, la prăbușirea proiectului de stat numit Republica Moldova, iar criza nu este politică, ci este o criză a soluțiilor la criza, pentru ca R.Moldova a experimentat cam tot. A experimentat guverne care voiau sa o aducă înapoi în URSS, a experimentat guverne comuniste, a experimentat guvernare pro-europeană și niciuna nu a reușit.

După ce se vor consuma toate, R. Moldova nu-i va rămâne decât România, iar România va trebui sa se uite în același timp către Basarabia.

Aceea va fi clipa astrală: momentul în care cele doua maluri ale Prutului se vor uita în același timp unul spre celălalt.„, concluzionează Dan Dungaciu.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube