
David Sassoli ales Președinte al Parlamentului European
Comunicat de presă , 03-07-2019
Eurodeputații l-au ales miercuri pe David Sassoli în funcția de Președinte al Parlamentului European cu 345 din 667 de voturi valabil exprimate în al doilea tur de scrutin.
David Sassoli s-a născut la Florența pe 30 mai 1956. Este membru al Parlamentului European din partea Italiei din 2009, iar in mai 2019 a fost reales pentru al treilea mandat pe lista Partito Democratico din centrul Italiei. Acesta va prezida Parlamentul European până în ianuarie 2022.

Într-o scurtă declarație susținută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, Președintele Sassoli a mulțumit deputaților celei de-a noua legislaturi pentru încrederea acordată. „În cursul ultimelor luni, prea mulți au alimentat dezbinări și conflicte, o tristă aducere aminte a istoriei noastre. În schimb, cetățenii ne-au arătat că au încă încredere în această cale extraordinară, singura capabilă să ofere răspunsuri la provocările globale cu care ne confruntăm”, a adăugat acesta.
„Trebuie să avem puterea de a relansa procesul de integrare, de a schimba Uniunea în așa fel încât să fie capabilă să răspundă în mod concret și cu mai multă fermitate nevoilor și preocupărilor cetățenilor noștri”.
Domnul Sassoli a subliniat de asemenea prioritățile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească în următorii ani. „Suntem în mijlocul unor schimbări importante, printre care șomajul ridicat în rândul tinerilor, migrația, schimbările climatice, revoluția digitală și o nouă ordine mondială, toate acestea și multe altele necesitând o abordare nouă și mult curaj”.
Versiunea integrală a declarației Președintelui este disponibilă aici.
Rezultate
David Sassoli a fost ales în al doilea tur de scrutin. Rezultatele votului au fost următoarele:
Primul tur de scrutin:
Voturi exprimate: 735
Voturi albe sau invalide: 73
Voturi valid exprimate: 662
Majoritatea absolută a voturilor exprimate necesare pentru a fi ales: 332
Voturi pentru candidați:
Ska KELLER (Verzi/EFA, DE): 133
Sira REGO (GUE/NGL, ES): 42
David-Maria SASSOLI (S&D, IT): 325
Jan ZAHRADIL (ECR, CZ):162
Al doilea tur de scrutin:
Voturi exprimate: 704
Voturi albe sau invalide: 37
Voturi valid exprimate: 667
Majoritatea absolută a voturilor exprimate necesare pentru a fi ales: 334
Voturi pentru candidați:
Ska KELLER (Verzi/EFA, DE): 119 (-14)
Sira REGO (GUE/NGL, ES): 43 (+1)
David-Maria SASSOLI (S&D, IT): 345 (+20)
Jan ZAHRADIL (ECR, CZ): 160 (-2)
Candidați și grupuri
Cei patru candidați care au luat parte la alegeri si-au prezentat viziunea pentru conducerea Parlamentului în scurte discursuri de cinci minute. Pentru a viziona declarațiile candidaților, deschideți link-urile de mai jos aflate sub numele fiecăruia.
Ska KELLER (Verzi/EFA, DE)
Sira REGO (GUE/NGL, ES)
David-Maria SASSOLI (S&D, IT)
Jan ZAHRADIL (ECR, CZ)
Regulamentul alegerilor
Conform Articolului 15 din Regulamentul de procedură al Parlamentului, candidații la funcția de Președinte pot fi propuși fie de un grup politic, fie de 1/20 dintre membri, adică minimum 38 de deputați europeni (pragul redus introdus în Regulamentul de procedură revizuit). Alegerile au loc prin vot secret. Pentru a fi ales, un candidat are nevoie de o majoritate absolută din voturile valabil exprimate, adică de 50% plus 1 (Articolul 16). Buletinele anulate sau albe nu vor fi luate în calcul pentru majoritatea necesară. Dacă niciun candidat nu este ales în primul tur de scrutin, aceiași sau alți candidați pot fi nominalizați pentru un al doilea tur, în aceleași condiții.
Pașii următori
Alegerile pentru funcțiile de vicepreședinți și chestori vor avea loc miercuri după-masă și respectiv joi dimineață.
Procedură: alegerea Președintelui Parlamentului European
SURSA: Comunicat de presă al Parlamentului European din 3 iulie 2019, Sala de presă > David Sassoli ales Președinte al Parlamentului European: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20190627IPR55410/david-sassoli-ales-presedinte-al-parlamentului-european

Parlamentul a stabilit componența comisiilor
Parlamentul a votat miercuri asupra numărului de eurodeputați din cele 20 de comisii și 2 subcomisii. Componența acestora a fost anunțată ulterior de către grupurile politice.
În urma votului de miercuri din sesiunea plenară, a fost confirmat numărul de eurodeputați pentru fiecare comisie și subcomisie – detalii în tabelul de mai jos care cuprinde și apartenența deputaților români.
Lista completă a membrilor este disponibilă aici. Președinții comisiilor și subcomisiilor vor fi aleși în cadrul reuniunilor constitutive ale fiecărui grup. Grupurile politice vor confirma ulterior listele cu membrii supleanți ai comisiilor.
Regulile formării comisiilor
Conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European (articolul 199 revizuit), componența comisiilor și a subcomisiilor trebuie să reflecte pe cât posibil componența Parlamentului. Proporționalitatea locurilor în comisie distribuite între grupurile politice trebuie să respecte numărul întreg cel mai apropiat, iar Conferința Președinților (mai precis, Președintele PE și liderii grupurilor politice) este cea care poate rezolva orice dispute legate de împărțirea proporțională.
Grupurile politice și membrii neafiliați decid ce deputați vor numi în fiecare comisie și subcomisie. Nu este permis schimbul de locuri între grupurile politice.
SURSA: Comunicat de presă al Parlamentului European din 4 iulie 2019, Sala de presă > Pagina actuală: Parlamentul a stabilit componența comisiilor: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20190627IPR55412/parlamentul-a-stabilit-componenta-comisiilor
Comunicate de presă republicate de Intell News, 5 iulie 2019