Decorarea mai multor personalităţi din cultura română de Ziua Culturii Naţionale

A avut loc recent un eveniment cu semnificaţii deosebite, pe care Intell News nu îl putea trece cu vederea. Personalităţi ale culturii române au fost decorate în contextul Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2020, de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Preşedintele a conferit în cadrul ceremoniei decoraţiile pentru cei pentru care semnase decretele de decorare cu prilejul Zilei Culturii Naționale din 2020, dar şi celor pentru care semnase decretele de decorare cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, pe 25 aprilie 2019.

Personalităţi ale culturii române au fost decorate de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, în contextul Zilei Culturii Naţionale. Fotografie de grup, sursa Administraţia Prezidenţială, galerie media a evenimentului.

A avut loc recent un eveniment cu semnificaţii deosebite, pe care Intell News nu îl putea trece cu vederea. Personalităţi ale culturii române au fost decorate în contextul Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2020, de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Preşedintele a conferit în cadrul ceremoniei decoraţiile pentru cei pentru care semnase decretele de decorare cu prilejul Zilei Culturii Naționale din 2020, dar şi celor pentru care semnase decretele de decorare cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, pe 25 aprilie 2019.

Personalităţi ale culturii române au fost decorate de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, în contextul Zilei Culturii Naţionale; sursa Administraţia Prezidenţială, galerie media a evenimentului.

Decrete de decorare semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

15 Ianuarie 2020

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Astfel, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în semn de apreciere pentru contribuția excepțională avută, de-a lungul întregii sale activități, timp de decenii, la promovarea culturii și a patrimoniului cultural românesc în țară și peste hotare, Președintele României a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei Irina Sanda Cajal-Marin, critic de artă.

De asemenea, în semn de apreciere pentru contribuția excepțională avută, de-a lungul întregii sale activități, timp de decenii, la cercetarea, expertizarea, conservarea și valorificarea bunurilor de patrimoniu cultural național, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler domnului Carol W. König, cercetător, expert evaluator arme medievale.

Totodată, în semn de apreciere pentru talentul și profesionalismul puse în slujba creației literare, pentru contribuția importantă la dezvoltarea valorilor civice în societate prin intermediul culturii, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, doamnei Enikő (Nagy) Szenkovics, traducător (Cluj-Napoca), domnului Radu Paraschivescu, prozator, jurnalist, redactor de carte, și doamnei Ioana Pârvulescu, scriitoare.

În semn de apreciere pentru contribuția deosebită în punerea în valoare a patrimoniului cultural național, la conservarea și valorificarea acestuia, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, domnului Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.

De asemenea, în semn de apreciere pentru măiestria artistică și pentru talentul, dăruirea și profesionalismul prin care au contribuit la îmbogățirea culturii naționale și a spiritualității universale, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, domnului Dorin Coltofeanu, pictor, domnului Ion Grigorescu, pictor, eseist, și domnului Marian Zidaru, sculptor.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția deosebită avută la cercetarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural național, constituind un exemplu de excelență în muzeologie, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Bucovinei.

În semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, domnului Octavian Saiu, cercetător, critic de teatru, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (București).

De asemenea, în semn de apreciere pentru dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă, timp de decenii, în arta fotografică, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, domnului Fred Nuss, artist fotograf.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția deosebită avută la cunoașterea, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, pentru excelență în organizarea de manifestări muzeale de importanță națională, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler Categoria H – „Cercetarea științifică”, domnului Adrian Majuru, istoric, directorul Muzeului Municipiului București.

În semn de apreciere pentru contribuția deosebită avută la conservarea și restaurarea monumentelor istorice din România, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria I – „Arhitectura”, domnului Bálint György Szabó, inginer – restaurator monumente istorice, profesor emerit la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea Arhitectură și Urbanism.

Sursa: Administraţia Prezidenţială, comunicate de presă, link: https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/decrete-de-decorare-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1579097242

Decrete de decorare semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

25 Aprilie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 aprilie 2019,  decretele de decorare a unor artiști.

Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, pentru măiestria artistică și locul deosebit pe care îl au în viața cultural-artistică a țării, pentru talentul, dăruirea și profesionalismul care au dus la îmbogățirea culturii și spiritualității universale, Președintele României a conferit:

Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer domnului profesor universitar doctor Alexandru Ghilduş, Președintele de Onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România;

Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler domnului profesor universitar doctor Henry Mavrodin;

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria C – „Artele Plastice” domnului Caratănase Răzvan-Constantin, grafician, domnului profesor universitar doctor Catargiu Constantin, grafician, domnului conferențiar universitar doctor Ionescu Constantin-Ovidiu, ceramist, domnului profesor universitar doctor Király Iosif, imagine dinamică și fotografie, domnului lector universitar doctor Nedelcu Liviu, pictor, doamnei profesor universitar doctor Simionescu Atena-Elena, grafician, domnului profesor universitar doctor Stoiciu Florin, grafician, și domnului  Dumitru Șerban, sculptor;

Medalia „Meritul Cultural” clasa a III-a, categoria C – „Artele Plastice” domnului Ciobanu Vladimir, sculptor, domnului Stoicovici Liviu, pictor, și domnului Țopescu Mihăiță, sticlar.

Sursa: Administraţia Prezidenţială, comunicate de presă, link: https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/decrete-de-decorare-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1556207367

Notă: mai tânărul meu prieten și camarad artist ZuZu Caratănase mi-a pus la dispoziție o frumoasă imagine din cadrul ceremoniei, atunci când Președintele României îi înmânează Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria C – „Artele Plastice”. Felicitări Zuzu, felicitări tuturor celor premiați. Pe ZuZu Caratănase, pe numele lui real Răzvan-Constantin Caratănase, l-am prezentat de mai multe ori cititorilor, atât în Jurnalul Bucureștiului, cât mai ales în pagina de cultură a Intell News. Cu el am pornit proiectul meu pentru Intell News intitulat „Portret de artist” , pe 11 aprilie 2017, în episodul ” Portret de artist: ZuZu CARATĂNASE- gravor prin definiție”. https://intellnews.ro/portret-de-artist-zuzu-caratanase-gravor-prin-definitie/

Președintele României îi înmânează Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria C – „Artele Plastice” artistului Răzvan-Constantin Caratănase

A consemnat pentru Intell News, partener media permanent al  Uniunii Artiștilor Plastici din România: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale);  în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului , publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 31 ianuarie 2020

Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale); în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucureştiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră
Despre Claudiu Victor Gheorghiu 329 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube