Divizie după divizie la granițele Rusiei

Divizie după divizie la granițele Rusiei

NATO ar urma să anunțe la Summit-ul de la Varșovia care începe pe 8 iulie consolidarea forțelor sale de pe flancul estic.

În context, o nouă divizie rusă de infanterie motorizată, parte din Prima Armata de Tancuri de Garda va fi creată la granița de vest a Federației Ruse, în regiunea Smolensk, anunța agentia oficiala de stiri TASS.

Decizia NATO vine în condițiile în care simulările au arătat că, la actualul nivel de mobilizare, rușii ar putea cuceri facil țările baltice. Summitul NATO de la Varșovia va lua în calcul dispunerea a 4 batalioane în cele trei tari baltice si in Polonia, dar cei 4.000 de soldați ai Alianței  la care s-ar adaugă cei circa 24.000 de soldați de care dispun Lituania, Letonia și Estonia potrivit statisticilor NATO (militari în serviciu și rezerviști activi) par o forță insignifianta in fata mișcărilor de trupe din Rusia.

Moscova a anunțat deja crearea a doua noi divizii pe care vrea sa le deplaseze către granița de vest si a inca uneia care va fi poziționată in sud, spre Marea Neagra. Numărul combatanților rusi dispusi pe cele doua flancuri ar creste astfel cu aproximativ 30.000.

Noua divizie rusă care va avea cartierul general în Yelnya, oras aflat la circa 400 de kilometri de granița Rusiei cu Ucraina si 450 de kilometri de tarile baltice va număra in jur de 10.000 de militari. Statul Major al Armatei Ruse precizează că divizia ar urma sa cuprindă trei regimente de infanterie motorizata, unul de blindate, un regiment de artilerie autopropulsata si unul de rachete anti-aeriene, plus unități auxiliare.

Momentan, Rusia are deja 57.000 de soldati in armata districtului de Vest si alti 11.000 de combatanti poziționați in Kaliningrad.

Prima Armata de Tancuri de Garda, una dintre unitățile de elita ale Uniunii Sovietice, a fost refăcută la sfarsitul lui 2014, în contextul crizei din Ucraina si anexării Crimeei. Pana acum, ea era formata dintr-o divizie de tancuri si una de infanterie motorizata, numărând fiecare circa 12.000 de oameni, plus o brigada de tancuri si una de infanterie motorizata. Armata are cartierul general la Voronej, in apropierea graniței cu Ucraina.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube