Donald Trump președinte – what next?

Donald Trump președinte - what next?
Donald Trump

Donald Trump a ajunsa sa conduca in sondajele de opinie referitoare la cursa prezidentiala de anul acesta din SUA.

Dar oricat de mult s-a bucura politicienii republicani la auzul acestei vesti, mai multi analisti trag un semnal de alarma in fata scenariului care il face pe magnat primul om din stat.

O analiza Nomura arata ca economiile Asiei si Mexicului ar avea cu siguranta de suferit in cazul in care Trump s-ar instala in iarna in Biroul Oval de la Casa Alba, anunta postul american CNBC.

Asia, lovita dur

„Sub mandatul lui Trump, PIB-ul tarilor din Asia ar scădea, iar impactul se va resimți in comerț si politicile macro. Coreea de Sud si Filipine ar putea fi printre tarile asiatice cele mai vulnerabile la aceasta schimbare, in vreme ce India si Thailanda sunt cele mai putin expuse”, arata analiza Nomura.

Donald Trump s-a remarcat in cadrul campaniei interne a republicanilor americani printr-un discurs cu tenta protecționistă, dar o astfel de politica ar putea dauna serios securității naționale a SUA si politicilor la nivel macro, cred analiștii instituției financiare din Japonia.

Pe de alta parte, fara un „pedigree” politic in spate, este greu de spus cat din ceea ce a spus Trump in campanie va fi pus in practica si, mai ales, cat va putea sa realizeze in timpul mandatului sau, data fiind complexitatea sistemului legislativ din Statele Unite.

Principalele teme ale discursului politic al candidatului republican s-au axat pe probleme economice. Donald Trump a evidențiat China ca pe un pericol pentru economia americana si pentru securitate, cerând ca aliații SUA sa contribuie cu partea lor la menținerea sistemului militar global dezvoltat sub umbrela americana.

O lovitura data comerțului cu China ar urma sa facă victime colaterale in rândul celorlalte state de pe continentul asiatic, acestea fiind expuse direct la riscul unei scăderi înregistrate de a doua mare economie a lumii.

Pe de alta parte, amenințarea voalata transmisa către Japonia si Coreea de Sud privind suportarea costurilor cu operațiunile militare din regiunea asiatica ar putea duce in final la închiderea unor baze militare din zona, fapt ce ar da câștig de cauza Beijingului in lărgirea sferei sale de influenta.

Mexicul ar avea de suferit dacă politica anti-imigrationista proferata de Trump in timpul campaniei interne ar fi pusa in practica, o mare parte din investițiile realizate in tara de la sud de SUA fiind realizate de banii câștigați de emigranții mexicani.

Nici americanilor nu le-ar merge prea bine, magnatul cu pretenții prezidentiale insistând asupra ideii cresterii impozitelor, fapt care, in opinia analiștilor Nomura, ar accentua in viitorul apropiat deficitul bugetar, riscând sa pună in pericol sustenabilitatea sistemului fiscal din SUA pe urmatorii 10 ani.

Bani din conflicte

Ar avea de câștigat firmele din sectorul Apărării, gratie dezechilibrului geopolitic care s-ar înregistra in cazul acestui scenariu, conflictele care ar urma sa izbucnească alimentând cererea de armament de pe glob.

Alti doi mari castigatori in cazul alegerii lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ar urma sa fie liderii din Rusia si cei al ISIL, ambele forte dorind un astfel de personaj la Casa Alba, in ciuda conflictului pe care il au in Siria, opinează Richard A. Clarke, fost sef al departamentului anti-tero de la Casa Alba, într-un editorial publicat de New York Daily News.

Vladimir Putin ar urma sa beneficieze de o prezenta mai subțire a trupelor americane in regiunea Europei de Est, candidatul republican anuntand deja ca, in potențialul sau mandat, SUA ar urma sa apere doar aliatii care si-au respectat angajamentele fata de Washington.

Pentru liderii grupării teroriste Stat Islamic numărul mare de replici anti-musulmane proferate de Trump in ultimele luni ar reprezenta o certificare a faptului ca SUA sunt angrenate într-un război împotriva islamului, lucru care ar creste șansele de recrutare a unui nou val de luptători jihadisti.

Cele doua tabere avantajate de impunerea lui Trump in fruntea Americii au si uneltele necesare pentru a influenta publicul american: e-mailurile recoltate de hackerii rusi din serverele Partidului Democrat si ale Departamentului de Stat al SUA, pe de o parte, si teroarea stârnită de atentate, de cealaltă parte.

Sursa:  business24.ro

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube