Dosarul Truică-Lambrino: inculpat Benjamin Steinmetz

Steinmetz
Steinmetz

În dosarul în care Prinţul Paul a fost reţinut, iar Remus Truică plasat în arest la domiciliu sunt cercetaţi şi trei oameni de afaceri israelieni, care au derulat, în ultimii zece ani, importante afaceri care au pus în dificultate sistemul bancar românesc.

Imobiliarele, mineritul şi consultanţa politică au fost domeniiile lor preferate. Unul dintre acestia este Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi israelieni, investitor la Gabriel Resources, firma canadiană aflata in spatele proiectului Roşia Montană.

Benjamin „Beny” Steinmetz s-a născut în 1956 în oraşul israelian Netanya.

Firma specializată în tranzacţii cu diamante moştenită de la tatăl său s-a extins fulminant şi s-a transformat într-un imperiu cu interese în mineritul de diamante, imobiliare şi exploatarea petrolului.

Cu o avere estimată la 1,65 miliarde de dolari, în scădere faţă de alţi ani, când ajungea la 5 miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a dat, cotidianului The Guardian, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează.

 

„Nu avem schelete în dulap„, spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea.

Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.

Grupul israelian Beny Steinmetz Group (BSG), fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro într-o serie de proiecte rezidenţiale din România.

Prin firmele sale controlate cu ajutorul a două offshore-uri înregistrate în Cipru (Dakona Limited şi Ralston Enterprises Limited), Steinmetz a cumpărat terenuri în București (Grădina Botanică), dar şi în Pantelimon, Săftica, Corbeanca, în Ploiești și în Brașov, a transferat proiecte imobiliare dintr-o companie în alta (West Park Militari) și a luat importante credite pentru construirea a mii de unități locatie.

Criza financiară a dus,însă, la colapsul afacerilor grupului, la falimentul sau executarea silită a firmelor patronate și la preluarea terenurilor de către băncile creditoare.

O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube