Economia globală – oglinda mișcarilor geopolitice viitoare

Dacă anul 2016 a fost anul șocurilor al politice, în anul 2017 populatiile ar putea suporta consecintele, atunci când vom afla impactul crizelor politice asupra economiei globale. Indicele „Misery” al companiei Bloomberg, care combină inflația și șomajul în țările din 2017, are drept scop să ne arate exact acest lucru.

– Așa își începea „radiografia” economiei globale în luna martie 2017, compania Bloomberg.

Pentru al treilea an consecutiv, problemele economice și politice ale Venezuelei îl fac cel mai mizerabil în clasament. Cea mai puțin mizerabilă țară este din nou Thailanda – în mare parte datorită modului său unic de calcul al ocupării forței de muncă – iar restul scării prezintă mișcări remarcabile de către Regatul Unit, Polonia și Mexic, pentru a numi câteva.

Daunele economice au afectat Venezuela de ani de zile. Prețurile scăzute ale petrolului, singurul export semnificativ al țării, au alimentat o criză care a lăsat rafturile magazinelor de produse alimentare goale, spitalele fără medicamente de bază și infractionalitatea in crestere, disperarea catre mânie. În timp ce țara nu a raportat date economice din 2015, indicele Bloomberg Cafe Con Leche, care urmărește să calculeze inflația prin costul unei cani de cafea, arată o creștere a prețurilor de 1,419 procente de la mijlocul lunii august. Economiștii estimează că prețurile vor crește de aproape șase ori pana la sfarsitul acestui an, potrivit estimării medii din sondajul Bloomberg.

O întoarcere spre rău

Pe scara declinului sub Venezuela – deși nici o țară nu se apropie de recordul său negativ de aproape 500 de puncte – se află o serie de țări din Europa Centrală și de Est.

Polonia, care a înregistrat cea mai mare mișcare negativă în clasament, a fost cea de-a 28-a din cele 65 de economii din acest an, de la un rang de 45 la un indice de performanță reală de anul trecut. Cu cât este mai mare clasamentul, cu atât economia este mai mizerabilă. Deși se observă o scădere constantă a ratei șomajului de la criza financiară, inflația a crescut la 1,8% în ianuarie, după cea mai lungă perioadă de deflație din Polonia. Creșterea similară a prețurilor în România, Estonia, Letonia și Slovacia a condus la salturi mari în clasamentul Indicii Misery.

Declinul economic s-a accentuat și în Mexic, potrivit indicelui. După ce a terminat anul 2016 pe locul 38 in clasament, este prognozat să crească pe locul 31, pe măsură ce baloanele de inflație au o prognoză de 5% în 2017, de la o medie de 2,8% anul trecut. O combinație între sfârșitul subvențiilor guvernamentale pentru combustibili și scăderea cu 11% a peso-ului față de dolar de la alegerile prezidențiale din SUA din luna noiembrie, afectează prețurile.

Mișcarea din Marea Britanie a creat un efect de lamă cu două tăișuri, spre mai multă săracie, prin rezultatele votului Brexit. Referendumul popular care a cimentat începerea ieșirii țării din Uniunea Europeană a condus la o scadere a valorii Lirei Sterline la o paritate cu 30 de ani in spate, împingând prețurile importurilor și împreună cu aceasta, inflația. Creșterea prețurilor a fost lentă în Marea Britanie, deoarece prețul petrolului a scăzut la sfârșitul anului 2014.

Privind în față

Pași pentru a deveni mai puțin „mizerabile” fac și țări precum: Norvegia, Peru și chiar China.

Performanțele economice ale Norvegiei ar putea cel puțin să scadă prețurile pentru consumatori în acest an, permițând țării să îmbunătățească performanțele mediocre de anul trecut și să devină candidata pentru locul 18 al clasamentului mondial. Economiștii consideră că cheltuielile cu petrolul sunt alunecoase în 2017, în timp ce șomajul se situează la aproximativ 4,8 la sută – acesta din urmă, oferind probabil, un credit pentru ca guvernul sa isi cheltuiasca eficient plafonul financiar propus.

Peru este, de asemenea, gata să impresioneze cu un salt demn de 13 poziții spre o economie mai bună în acest an. Din nou, aceasta este o veste bună din motive rele: Peru a fost mai mizerabilă decât se aștepta în 2016, deoarece seceta a provocat o inflație a prețurilor alimentelor și o slabă cerere de forță de muncă pe piața muncii. Economiștii par să fie de acord cu banca centrală din Peru, care vede o îmbunătățire a investițiilor și a comerțului la orizont.

În topul celor mai îmbunătățite economii în clasamentul din acest an ar trebui să fie Hong Kong, Taiwan, Olanda, China, Ecuador și Rusia – fiecare să se scadă în clasament nouă puncte sau mai mult. O perspectivă pnegativă se poate observa în China, cea de-a doua cea mai mare economie din lume, reprezentând un avantaj pentru perspectivele economice globale. Statele Unite au rămas printre primele 20 de țări mai puțin mizerabile (la nr. 49), deși acum are dear câteva puncte mai rele decât China, loc cu care a și incheiat anul 2016.

Pentru clasamentele complete, consultați tabelul. Indicele de „mizerie” al Bloomberg cuprinde 65 de țări și se calculează prin adăugarea previziunilor pentru rata inflației și șomajul unei țări. Un scor mai mare indică mai multă „mizerie”.

România se afla, se pare conform clasamentului Bloomberg, pe locul 45 in top 100 cele mai negative evoluții economice mondiale, locul 1 avand repercursiuni deosebit de grave iar locul 100 cele mai sigure.

Evoluțiile economice globale reprezintă oglinda evenimentelor ce vor avea loc la nivel geopolitic, regional și global.

Sursa: Bloomberg

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube