Intell News Romania

Efectele loviturii de stat eșuate în Turcia

inal de lovitura de stat in TurciaAgențiile internaționale de știri rulau în dimineața zilei de 16.07.2016 imagini cu militari din Turcia care au luat parte la lovitura de stat, predându-se cu mâinile sus.

Cu o seară în urmă, focuri de armă și explozii zguduiau Ankara și  Istanbulul, în condițiile în care serviciile militare și de securitate păreau să fie divizate.

La câteva ore de la izbucnirea incidentelor, Statele Unite au făcut un anunț fără echivoc: sunt alături de guvernul președintelui Tayyip Erdogan, în ciuda faptului că relațiile dintre guvernul lui Erdogan și administrația Obama au fost adesea dificile.

Motivul poziției americane? Tentativa de lovitură militară din Turcia ar putea pune piedici Statelor Unite în războiul pe care îl duc împotriva Statului Islamic în Siria și, în general, ar putea submina obiectivele americane în Orientul Mijlociu prin slăbirea democrației și o instabilitate prelungită în singurul stat musulman membru NATO.

Un lucru devine cert: Turcia se va confrunta acum cu o perioadă de instabilitate politică și economică, ceea ce ar putea ține departe Ankara de seria recentă de atacuri împotriva Statului Islamic, de lupta împotriva rebelilor kurzi, dar și de limitarea fluxului de militanți străini care îi trec granița cu Siria.

„Din perspectiva americană, cel mai rău scenariu îl reprezintă o lovitură de stat ineficientă, care ar târî Turcia într-o luptă prelungită pentru putere”, spune Blaize Misztal, expert în securitate. „O lovitură parțială sau un puci eșuat ar putea aduce pe viitor și mai multă instabilitate”, e de părere expertul.

Turcia, punte între Europa și Orientul Mijlociu, are a doua cea mai mare armată din NATO după cea a Statelor Unite, iar în regiune este prima economie. În ciuda unui istoric de lovituri militare, țara cu 75 de milioane de locuitori este cea mai veche democrație din zonă și a ajutat la obținerea stabilității în sud-estul Europei și în Orientul Mijlociu.

„Ar putea fi una dintre cele mai grele provocări pentru administrația Obama. O Turcie stabilă este crucială pentru interesele americane în Orientul Mijlociu, Balcani și Caucaz”, afirmă Bruxe Riedel, fost analist CIA, în prezent expert al Institutului Brookings. „O Turcie democratică, chiar dacă nu perfectă, este esențială pentru speranțele de a avea reforme politice în Orientul Mijlociu”, mai spune specialistul.

Turcia găzduiește importante facilități militare americane sau ale NATO, între care baza aeriană Incirlik, de unde avioanele de vânătoare și dronele americane decolează pentru a întreprinde atacuri asupra Statului Islamic în Siria. Turcia este și o bază CIA, de unde agenția îi sprijină pe rebelii moderați din Siria, ascultă posturi radio și tot în Turcia este amplasat radarul de avertizare timpurie din cadrul scutului antirachetă al NATO.

Erdogan conduce Turcia din 2003. Fără menajamente în declarațiile pe care le face de obicei, Erdogan a fost acuzat adesea de autoritarism și a avut diferende cu vecinii – Israel, Iran, Rusia, Uniunea Europeană – pe măsură ce a încercat să obțină un rol mai mare pentru Turcia în Orientul Mijlociu. Însă Turcia este un aliat-cheie pentru Washington, care o dă drept exemplu de democrație cu economie de piață într-o lume musulmană, în pofida faptului că la capitolul libertății de expresie Ankara își atrage numeroase critici.

Relațiile dintre Erdogan și administrația Obama s-au deteriorat în ultimii ani, pe măsură ce Washingtonul s-a plâns că Ankara nu depune suficiente eforturi în lupta împotriva Statului Islamic și sprijină grupările islamiste de opoziție care luptă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad. La rândul său, Erdogan este nemulțumit de sprijinul pe care Statele Unite îl acordă rebelilor kurzi din Siria, care au legături strânse cu rebelii kurzi din Turcia.

„Cert este că în această situație administrația va sprijini întotdeauna un guvern democratic ales”, arată Matthew Bryza, fost ambasador american în Azerbaidjan și fost consilier la Casa Albă.

Interesele americane vor suferi indiferent de rezultatul tentative de lovitură de stat, este de părere și Gonul Tol, directorul Centrului pentru Studii Turce din cadrul Institutului Orientul Mijlociu. Dacă lovitura eșuează, puterea lui Erdogan va fi consolidată și vom asista la o agendă și mai autocrată, este de părere Tol.

Mai mulți militari, inclusiv ofițeri superiori, au fost implicați în tentativa de lovitură de stat din Turcia. Printre aceștia, fostul general Muharrem Kose, îndepărtat recent din funcţie de regimul de la Ankara, s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat, relatează agenţia de presă Anadolu.

Ministrul turc al justiției Bekir Bozdag a declarat în cadrul unui interviu la televiziune că membri ai mișcării loiale clericului Fethullah Gulen au fost implicați în tentativa de lovitură de stat militară, însă o organizație cu sediul în SUA apropiată de cleric a negat orice implicare.
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube
UA-70691725-1