Efectul Brexit asupra PIIGS

Efectul Brexit asupra PIIGS
Efectul Brexit asupra PIIGS

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeana în urma Brexit va avea un impact semnificativ asupra regiunii, considera Adrien Pichoud, economist-șef la firma SYZ Asset Management.

Intr-un editorial publicat de Investment Week, el se axează pe efectul Brexit asupra tarilor de la periferia UE.

„In contextul in care tot mai multe persoane sunt nemulțumite de clasa politica actuala, dar si de Uniunea Europeana per ansamblu, șomajul e ridicat, iar sistemul financiar încă nu și-a revenit complet după șocul din 2008-2009, votul dat de britanici a deschis cutia Pandorei, iar viitorul zonei euro nu are cum sa fie roz”, scrie Adrien Pichoud.

Pana la referendum, economiile Italiei, Portugaliei, Irlandei si Spaniei erau pe trend crescator. Doar Grecia era putin in urma, însă începuse sa recupereze teren.

Dar ce se va întâmpla după ieșirea Marii Britanii din UE cu aceste țări? Adrien Pichoud consideră ca, strict din punct de vedere economic, creșterea nu va fi afectata foarte mult, caci a fost alimentata în principal de consum.

Insa asta nu inseamna ca Brexit nu va avea un impact asupra lor.

Efectele iesirii Marii Britanii din UE se vor resimti pe doua canale: din punct de vedere financiar si politic.

Londra este centrul financiar al lumii, iar socul resimtit in aceasta zona va avea efecte la nivelul intregului continent. Dupa ce va pierde un membru, UE va inaspri conditiile in sistemul bancar, arata Adrien Pichoud.

Prima tara lovita va fi Italia. Bancile din țara peninsulară sunt deja au nevoie de o infuzie de capital datorită ratei uriașe a creditelor neperformante. Iar dacă în Italia se va declanșa o criză bancară, atunci tot sistemul financiar european va avea de suferit, mai ales ca ar putea provoca un efect de domino.

Irlanda va suferi și ea un șoc puternic având în vedere legăturile comerciale puternice.

În plan politic, după multi ani de austeritate, șomaj ridicat si creștere economică sub potențial, populația din țările de la periferia zonei euro începe să simtă o aversiune față de clasa politica.

In plus, repulsia fata de imigranți a alimentat temerile ca partidele eurosceptice vor câștiga tot mai mult teren si ar putea obține majoritatea în parlamente. Iar având in vedere ca UK a creat deja un precedent, atunci e posibil ca UE sa se destrame.

În context, Adrien Pichoud avertizează ca dacă UE nu reușește sa vina cu un răspuns convingător la problemele financiare si la cererile oamenilor, atunci situația ar putea sa scape de sub control.

„Însă spre deosebire de celelalte episoade ale crizei, acesta nu va putea fi închis într-un miez de noapte, la un summit sau cu ajutorul ‘magiei’ Băncii Centrale Europene”, a mai spus acesta.

Adrien Pichoud arata ca, in cele din urma, poporul are puterea sa-si decida viitorul, iar lecția Brexit ne-a demonstrat ca uneori oamenii pot decide sa aleagă necunoscutul.

[paypal_donation_button]

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube

1 Trackback / Pingback

  1. Economia globală - oglinda mișcarilor geopolitice viitoare - Intell News Romania

Comentariile sunt închise