Efectul Brexit în Slovacia – SLOVEXIT

Efectul Brexit în Slovacia - SLOVEXIT

Partidul Popular Slovac (de extrema dreaptă) a anunțat că lansează o petiție pentru organizarea unui referendum privind apartenența țării la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat pentru ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, relatează agenția Reuters.

Legislația slovacă prevede că petiția trebuie să întrunească 350.000 de semnături, în țara cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, pentru ca referendumul să fie organizat. Rezultatele unui referendum au caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

”Cetățenii Marii Britanii au decis să respingă diktat-ul Bruxellesului. A sosit timpul ca și Slovacia să părăsească ‘Titanicul’ european care se scufundă”, afirmă partidul pe site-ul său.

Întrebat de ziariști dacă un referendum după modelul celui britanic ar putea fi convocat şi în ţara sa, ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak, a respins această posibilitate, amintind că ideea europeană se bucură de un sprijin substanțial în Slovacia, ţară care s-a schimbat în bine după aderarea la UE.

„Dar ştim că valul de euroscepticism creşte în statele UE şi de acest lucru trebuie ţinut cont”, a avertizat totuși șeful diplomaţiei de la Bratislava cu o săptămână înainte ca ţara sa să preia preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană este mai puternică împreună cu Marea Britanie, dar trebuie să reflectăm la ceea ce s-a întâmplat”, a indicat Miroslav Lajcak. „Credem în proiectul european, dar trebuie să facem acest proiect mai atractiv pentru cetățenii noștri. Trebuie să le câștigam sprijinul pentru el”, a explicat în continuare ministrul slovac de externe.

Formațiunile politice de extremă dreapta şi anti-imigraţie din Olanda, Danemarca, Suedia şi Franța au cerut la rândul lor organizarea unor referendumuri prin care cetățenii să decidă dacă vor să rămână sau să părăsească Uniunea Europeană.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube