Regina șahului, Elisabeta Polihroniade, s-a stins

Elisabeta Polihroniade

Elisabeta Polihroniade s-a stins la vârsta de 80 de ani, în urma unei suferințe îndelungate, sâmbătă, 23.01.2016, la ora 17:45. Trupul neînsuflețit al regretatei șahiste va fi depus marți la Biserica Domnița Bălașa din București. Înmormântarea va avea loc la Mănăstirea Cernica.

Elisabeta Polihroniade a fost mare maestru internațional și campioană națională la șah pentru o perioadă îndelungată de timp.  De-a lungul carierei, a participat la 18 Olimpiade (10 ca jucătoare, 8 ca arbitru internațional) și a cucerit nouă medalii olimpice, a participat la peste 150 de turnee internaționale, a luat Locul I și II la Campionatul Deschis al Australiei (1987), a fost de șapte ori campioană națională și a militat pentru promovarea sportului minții. A editat mai multe cărți și a realizat timp de aproape patru decenii o emisiune de televiziune.

Din 1986 era arbitru internațional, iar Federația Mondială de Șah o plasa la un ELO de 2195.

„Șahul e o bătălie complexă, piesele sunt, aş putea spune, aproape personalizate, fiindcă fiecare are puterea ei, dar se și învață din asta. Un pion de exemplu, e cel mai mic, piesă cea mai slabă, merge doar câte un pas încolo, se poate, dacă este curajoasă, se poate să ajungă până la capăt și să se transforme în cea mai puternică piesă de pe tablă”, spunea Elisabeta Polihroniade.
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube