Epidemia Brexit se întinde în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană

Ieșirea Marii Britanii din UE are un efect de domino la nivelul întregii comunități, exponenți ai curentelor anti-UE cerând organizarea de referendumuri similare Brexit.

Olanda

Liderul Partidului Dreptății din Olanda, Geert Wilders, solicită un referendum similar și în țara sa. Geert Wilders conduce un partid de extremă dreapta, care a avut un succes fulminant la ultimele alegeri europarlamentare din Olanda, mizând pe cartea euroscepticismului. Wilders este cel care a făcut jocurile în Olanda pentru ca România să nu adere la spațiul Schengen. Partidul său nu era la putere, dar oferea sprijin în Parlament Guvernului, iar una dintre condiții a fost ca acesta să se opună aderării României la spațiul Schengen.

Franța

De asemenea, Marine Le Pen le-a promis francezilor că vor avea și ei parte de un referendum pentru ieșirea din UE. Marine Le Pen susține că francezii au de 10 ori mai multe motive decât britanicii să părăsească Uniunea Europeană și va face tot ce îi stă în putință pentru a cere o ieșire a Franței din Uniunea Europeană.

„Victorie pentru libertate!” a afirmat Marine Le Pen, adăugând că „Acum trebuie să organizăm acelaşi tip de referendum în Franţa şi în (alte) țări din UE.”

Germania

Copreședintele partidului eurosceptic si anti-imigratie Alternativa pentru Germania (AfD), Joerg Meuthen, a declarat vineri, dupa votul Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, ca si Germania ar trebui sa poata organiza un referendum privind apartenenta tarii la blocul comunitar, relatează vineri DPA.

„Ei au avut de ales, noi nu. Referendum! Timpul pentru schimbare!”, a scris pe Facebook Joerg Meuthen, care conduce partidul alături de Frauke Petry.

Italia

Liderul partidului italian de extrema-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru ca a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana si a spus ca ar trebui sa urmeze Italia, transmite DPA.

„Bravo pentru curajul cetatenilor liberi! Inima, creierul si mandria au invins minciunile, amenintarile si santajul”, a scris Matteo Salvini pe contul sau de Facebook.

„Multumim, Marea Britanie. Acum este randul nostru”, a adaugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat in opozitie in Italia.

România

Partidul Forța Națională cere organizarea unui referendum prin care „să ne afirmăm dorința imperativă de a avea drepturi egale în UE”.

„Brexitul este reacția firească a națiunii suverane în fața pretenției comisarilor UE de a-i dicta întregii Europe. Supremația Bruxelles-ului a luat sfârșit, iar pentru România e momentul să își afirme interesele și suveranitatea și să pună piciorul în prag: nu mai acceptăm să fim țară de mâna a doua în Uniunea Europeană! Forța Națională cere de aceea referendum și în România prin care să ne afirmăm dorința imperativă de a avea drepturi egale în UE. Bruxelles-ul nu va mai putea refuza voința poporului român de a fi tratat cu respect în interiorul Uniunii.

Popoarele Europei au dat de mult semnalul că nu mai vor să fie tratate ca niște mase de manevră pentru interesele multinaționalelor, piese de domino în jocuri globale obscure. Brexitul reprezintă palma dată de ideea națională încercării nefericite de a aglutina popoarele Europei și de a le transforma în populații.

Poporul român trebuie să ceară acum de la clasa politică să nu mai facă sluj la Bruxelles, ci să aibă curajul să obțină drepturile acestei națiuni: suveranitate, economie proprie și interese strategice.

Forța Națională consideră că Uniunea Europeană va mai supraviețui numai pe baza colaborării între state suverane, cu respectarea specificului fiecăruia și cu anularea dreptului comisarilor europeni de a-i mai dicta fiecărei țări ce are și ce nu are voie să producă sau să consume și cum să trăiască.

Nimeni nu mai are dreptul de astăzi înainte să ne impună cote obligatorii de imigranți, cote dezavantajoase de producție agricolă sau limitarea dreptului la politică economică și externă proprie, în avantajul nostru.

Este timpul că România să își recapete dreptul de a exista, locul pe care trebuie să îl ocupe în Europa și să își ia destinul în propriile mâini”, se arată într-un comunicat de presă.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube