Europa să recapete controlul asupra frontierelor sale

Europa
Steinmeier: Europa să recapete controlul asupra frontierelor sale!

„Europa trebuie să recapete controlul asupra frontierelor sale”, a declarat la 26 decembrie 2015, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, în baza afirmațiilor vehiculate în mass media, potrivit cărora militanți ai grupării teroriste Statul Islamic, aflați în posesia unor pașapoarte siriene contrafăcute, ar putea pătrunde în Europa printre refugiații de război, transmite Reuters.

Peste un milion de refugiați, în majoritate persoane care au fugit din calea conflictelor armate și a violențelor din Orientul Mijlociu, au luat cu asalt Europa în anul 2015, având ca destinație finală Germania.

Pe fondul situației create, mass media germane au preluat comentariile ministrului de interne al Bavariei, care a declarat că există cazuri de refugiați cu pașapoarte siriene false, care au dispărut în Germania. Afirmațiile acestuia au dat naștere suspiciunilor că aceștia ar fi, de fapt, militanți jihadiști aflați în contact cu Statul Islamic.

În context, ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat că refugiații nu trebuie incluși în  categoria suspecților de terorism, totodată, atrăgând atenția că mulți militanți sunt originari din Europa.

„Totuși, dincolo de aceasta, este important să avem un control mai mare asupra celor care intră și ies din Europa”, a declarat Steinmeier într-un interviu acordat unor ziare din grupul media Funke.

Steinmeier a adăugat, totodată, că propunerea Comisiei Europene, de extindere a atribuțiilor Agenției europene pentru gestionarea cooperării operative la frontierele externe ale statelor membre ale Uniunii Europene, Frontex, și oferirea unui ajutor sporit Turciei din partea UE, pentru ca acest stat să poată contribui într-un mod mult mai ferm la limitarea fluxului de refugiați către Europa, reprezintă elemente importante în vederea asigurării unui control mai bun al frontierelor.

Zilele trecute, Steinmeier avertiza țările central şi est-europene care nu vor accepta refugiați conform cotelor stabilite că se vor expune sancțiunilor, riscând să se pună problema privind frontierele deschise ale Uniunii Europene.

„Solidaritatea europeană nu este un drum cu sens unic. Țările care se opun primirii refugiaților trebuie să știe ce este în joc pentru ele: frontierele deschise ale Uniunii Europene”, a atras atenția șeful diplomației germane.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube