Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, la Madrid

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat astăzi, 30 septembrie 2021, alături de omologul său spaniol, ministrul afacerilor externe José Manuel Albares Bueno, expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, cu ocazia vizitei în Regatul Spaniei. La eveniment au mai participat Bogdan Gheorghiu, ministrul român al culturii, Miquel Iceta, ministrul spaniol al culturii și Sergiu Nistor, consilier prezidențial al Președintelui României, alături de directorii Muzeului Național de Istorie a României și respectiv al Muzeului Național de Arheologie al Spaniei.
Expoziția, realizată prin colaborarea apropiată dintre Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Ministerul Apărării Naționale și al autorităților spaniole, constituie un moment deosebit de important al diplomației publice și culturale din acest an, și se bucură de Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, și al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei.
Expoziția reunește 838 de artefacte de excepție de la 40 de instituții române și 4 spaniole și urmărește evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VII d.Hr). Ea va putea fi vizitată, în mod gratuit, în perioada 1 octombrie 2021 – 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Printre piesele arheologice cele mai valoroase se numără: Coiful de aur de la Coțofenești, Rhyton-ul de la Poroina Mare, Brățările dacice din aur și Șarpele Glykon.

Transmitem mai jos transcrierea alocuțiunii ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu acest prilej:
Domnilor miniștri,
Domnule Consilier Prezidențial,
Doamnelor secretari de stat,
Doamnă Ambasador,
Domnule Ambasador,
Domnule director general al Muzeului Național de Istorie a României,
Domnule director al Muzeului Național de Arheologie din Madrid,
Stimate doamne și domni,
Sunt onorat să fiu prezent, astăzi, la acest eveniment cu totul special – inaugurarea uneia dintre cele mai importante expoziții arheologice românești organizate în afara țării. Acest eveniment remarcabil marchează momentul central al manifestărilor culturale care au loc în acest an, cu ocazia aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.
Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” este un instrument excepțional de promovare a culturii și civilizației românești în spațiul spaniol, care pune în valoare în mod elocvent legăturile puternice dintre cele două popoare, formate având la bază civilizația romană.
Evenimentul se bucură de Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, și al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei.
Pentru a expune în acest loc de prestigiu din centrul Madridului o parte emblematică a patrimoniului arheologic al României, au fost necesare coordonarea și efortul comun al specialiștilor români și spanioli, care au lucrat în mod excepțional de bine împreună. Salut acest efort și prezența instituțiilor spaniole și românești care au contribuit la organizarea cu succes a acestei remarcabile expoziții.
În acest an aniversar, am intensificat dialogul politico-diplomatic și am organizat acțiuni de diplomație publică și evenimente culturale de amploare pentru a da vizibilitate, dar și un nou impuls, unei relații bilaterale excelente, care a fost ridicată, din 2013, la nivel de Parteneriat Strategic și care se află în permanentă ascensiune.
Tocmai am încheiat o rundă de consultări politice substanțiale și foarte deschise cu omologul meu spaniol, căruia îi mulțumesc pentru prezența sa aici și cu care am discutat aplicat despre dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic.
De asemenea, am avut împreună un schimb de opinii cuprinzător pe dosare de actualitate europene, regionale, internaționale și de securitate.
Am constatat cu plăcere cât de apropiate sunt pozițiile noastre pe teme europene sau pe cele care țin de cooperarea în domeniul securității, inclusiv în cadrul NATO – de exemplu, cu privire la elaborarea noului Concept Strategic al Alianței, care urmează să fie adoptat la Summit-ul NATO ce va avea loc chiar aici, la Madrid, anul viitor.
M-am bucurat să constat în plan bilateral și să reconfirm împreună cu colegul meu caracterul excelent al relației dintre România și Regatul Spaniei, la nivelul dialogului politico-diplomatic, dar și economic, cultural și din punct de vedere al legăturilor umane.
Cooperarea economică cu Spania este solidă și, în pofida impactului negativ al pandemiei, ne bucurăm să vedem în acest an o creștere cu aproape 40% în prima jumătate a anului față de perioada similară a anului trecut.
Am apreciat împreună cu omologul meu calitatea comunității române din Spania, care este bine integrată și își aduce o contribuție foarte importantă la dezvoltarea economică și socială a societății gazdă. Popoarele noastre sunt unite prin puternice legături și afinități istorice, culturale și lingvistice comune, la care s-au adăugat în ultimele decenii noi valențe europene și euroatlantice.
Efortul interinstituțional extraordinar, coordonat și de durată pentru realizarea acestei expoziții este o dovadă a ceea ce putem realiza împreună.
Am deplina convingere că România și Regatul Spaniei vor continua să investească în relația noastră, la toate nivelurile și în toate domeniile.
Mulțumesc tuturor instituțiilor implicate, precum și reprezentanților presei pentru interesul foarte mare acordat acestui eveniment.

Comunicat de presă, 30 septembrie 2021, Ministerul Afacerilor Externe al României
Sursa: https://www.mae.ro/node/56832
Publicat de Intell News, 30 septembrie 2021
Prezentare în limba engleză, pe pagina oficială a Muzeului Național de Arheologie din Madrid, Spania. Archaeological Treasures from Romania: Dacian and Roman Roots, at the National Archaeological Museum from Madrid. http://www.man.es/man/en/exposicion/exposiciones-temporales/202109-tesoros-rumania.html