Evenimente găzduite de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Evenimente găzduite de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”: Târgul de Sfântul Dumitru, online - Sărbătorea Breslei la a VI-a ediție, ediția aniversară a Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, expoziția „Revenirea la Viață”. Intell News şi Jurnalul Bucureştiului (al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Claudiu Victor Gheorghiu, 23 octombrie 2021

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, intrarea veche, octombrie 2020, Claudiu Victor Gheorghiu©

„Cu ocazia aniversării, la 10 mai 2020, a deschiderii Muzeului Satului, Majestatea Sa a adresat o scrisoare de felicitare colectivului muzeului național. Definitorie ctitorie culturală și educațională a Regelui Carol al II-lea, muzeul se află astăzi sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta a României.” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a împlinit 85 de ani în luna mai 2021.

Evenimente găzduite de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”: Târgul de Sfântul Dumitru, online – Sărbătorea Breslei la a VI-a ediție, ediția aniversară a Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, expoziția „Revenirea la Viață”. Intell News Romania şi Jurnalul Bucureştiului (al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de  Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Claudiu Victor Gheorghiu, 23 octombrie 2021

Târgul de Sfântul Dumitru

22-27 octombrie 2021

În perioada 22 – 27 octombrie 2021 la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va avea loc ”Târgul de Sfântul Dumitru”, eveniment de tradiție și marcă înregistrată la OSIM, care își propune refacerea atmosferei vechilor târguri care aveau loc în preajma marilor sărbători religioase – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Pe toată durata celor șase zile vizitatorii vor avea ocazia să târguiască, să ia parte la spectacole de muzică și dans, lansări de carte, ateliere de creație și demonstrații meșteșugărești, realizate de creatori populari veniți la muzeu din toate colțurile țării.

În data de 22 octombrie, începând cu ora 13:00, doritorii vor putea descoperi frumosul meşteşugurilor populare în ateliere de creaţie: opincărit, țesut și podoabe populare. De asemenea, în ziua de 23 octombrie, începând cu ora 14:00, veți putea afla tainele icoanelor pe sticlă, a prelucrării lemnului, a apiculturii și a pregătirii murăturilor. Înscrierile la ateliere au loc la adresa de email și în urma achitării unei taxe de înscriere. Din cauza situației epidemiologice actuale la un atelier va fi permisă înscrierea a cel mult 8 participanți.

În data de 26 octombrie, când este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este și ocrotitorul spiritual al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, la Biserica Turea din Satul Nou va avea loc Sfânta Liturghie. Slujba va fi urmată de un concert susținut de Corul de Copii și Tineret „Symbol” al Patriarhiei Române. Tot în această zi va avea loc vernisajul expoziției „Eclectica”, organizată împreună cu Asociația ASESTEMUR din Murcia, Spania. Expoziția face parte din cadrul proiectului „Periplu spațial și temporal de la Levantele occidental la cel balcanic”.

Accesul la târg se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, printre care și obligativitatea purtării măștii de protecție pe tot parcursul vizitei (interior și exterior), conform HG nr. 1090/2021 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară.

 Program târg:

22 – 24 octombrie 2021 – 9.00 – 19.00

25 – 27 octombrie 2021 – 9.00 – 17.00

Preț bilete:

20 lei/adult, 10 lei/pensionar, 5 lei/elev-student

*Ultimul bilet se eliberează cu jumătate de oră înainte de închiderea muzeului

Plată on-line: https://muzeul-satului.ro/buletin-informativ/plata-biletelor-si-ghidajelor-ticket-and-guided-tours-payement/

Înscrieri pentru atelierele de creație:

021 317 91 03/int. 190

Slujba religioasă:

Marți, 26 octombrie 2021, ora 9.00, Biserica Turea – Satul Nou

Sursa: https://muzeul-satului.ro/events/targul-de-sfantul-dumitru-5/

Sărbătorea Breslei la a VI-a ediție

Începând din 2015 AFAPRR (Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare) a UAP din România organizează „Sărbătoarea Breslei” împreună cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, gazda și totodată partenerul său tradițional. Expoziția și vernisajul ediției din 2021 au avut loc în mediul online, datorită restricțiilor actuale impuse de autorități din cauza pandemiei virusului SARS-CoV-2.

Evenimentul este pilonul principal al expozițiilor filialei, alături de Anuala de artă religioasă și restaurare, găzduită de asemenea de Muzeu, în primăvară. Vernisajul la Sărbătoarea Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor se desfășoară mereu pe 18 octombrie, în ziua praznicului Sf. Apostol și Evanghelist Luca (conform tradiției Bisericii, întemeietorul iconografiei și sfânt ocrotitor al iconografilor).

Vor participa artişti plastici profesionişti, membri AFAPRR a UAP din România, precum și alți membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România din filialele bucureștene și teritoriale, studenți UNARTE, artiști și/sau restauratori din muzee, artişti plastici profesionişti cu activitate importantă în domeniul artelor vizuale sau al restaurării bunurilor culturale.

Evenimentul comemorativ și totodată de prăznuire a avut loc luni, 18 octombrie 2021, astfel: slujba de pomenire a „zugravilor de supțire”, artiştii plastici autori de artă religioasă şi restauratorii trecuți la cele veşnice s-a oficiat laBiserica Sf. Gheorghe-Grivița din București, în condițiile impuse de către autorități pe timpul pandemiei, având în vedere măsurile de prevenție COVID-19, iar ulterior vernisajul expoziției s-a realizat online. Deschiderea filialei AFAPRR a UAP din România către ceilalţi artiști care fac parte din alte filiale (bucureștene și teritoriale) ale Uniunii Artiștilor Plastici din România – pictură, sculptură, grafică, arte decorative etc. – este concretizată prin faptul că anual pe simeze sunt lucrări realizate în diverse tehnici, ale zecilor de artiști din filialele menţionate, evident alături de creatorii de artă religioasă și de restauratorii membri AFAPRR a UAP din România.

Colaj: afișul expoziției ,, Sărbătorea Breslei 2021”(ediția a VI-a), imagini după slujba de pomenire a artiştilor plastici români trecuți la cele veşnice, la Biserica Sf. Gheorghe-Grivița din București, preot paroh Lică Lepădatu.

CURATORI: Irina Sava, Cristina Georgescu, Cristian Olteanu, Claudiu Victor Gheorghiu.

Expoziția poate fi vizitată la adresa web sarbatoarea-breslei.afaprr.ro și pe site-ul oficial al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” până la finalul anului.

Text și prezentare: Claudiu Victor Gheorghiu©, artist, membru titular AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR, membru al Consiliului Director al Visarta, în subsidiar jurnalist cultural, 19 octombrie 2021

Surse: https://muzeul-satului.ro/events/sarbatorea-breslei-la-a-vi-a-editie/ ; https://afaprr.ro/site/post/sarbatorea-breslei-la-a-vi-a-editie-

Articole similare: Sărbătoarea Breslei la a VI-a ediție, 20 octombrie 2021, ziarul Ultima Oră

Sărbătoarea Breslei la a VI-a ediție

EVENIMENT recomandat de Jurnalul Bucureștiului: Sărbătorea Breslei la a VI-a ediție

Jurnalul Bucureștiului, 19 octombrie 2021

Eveniment recomandat de Jurnalul Bucureștiului: Sărbătorea Breslei la a VI-a ediție


Afișul expoziției ,, Sărbătorea Breslei 2021”(ediția a VI-a). Expoziția și vernisajul din 2021 au loc în mediul online, datorită restricțiilor actuale impuse de autorități din cauza pandemiei.

Ediția aniversară a Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței”

La data de 14 septembrie 2021 (Praznicul Înălțării Sfintei Cruci),la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, sala Henri H. Stahl, a avut loc deschiderea expoziției „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, eveniment programat în cadrul Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a X-a.

Concursul a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios, Componenta Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educaţional, ale Patriarhiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București.

Concursul, având trei secțiuni – Icoană pe lemn, Pomelnic pe lemn și Proiect pentru cruce funerară –, se înscrie în seria manifestărilor dedicate anului 2021, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române An omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Expoziția, din cadrul concursului, cuprinde lucrările premiate și câteva dintre cele nepremiate, ce pot fi regăsite, de asemenea, în catalogul expoziției aniversare.

Aceasta va putea fi vizitată în perioada 14 septembrie – 31 octombrie 2021,  în Sala „H. H. Stahl” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Șoseaua Kiseleff nr. 30, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Expoziția „Revenirea la Viață” a artistului Claudiu Moldoveanu

Cele 36 de lucrări expuse transmit mesajul optimist al creatorului care, în ciuda faptului că este nevăzător, reușește să dea viață lutului și să îl facă să comunice.

Claudiu Marian Moldoveanu s-a născut pe 27 ianuarie 1971, în Codlea, județul Brașov. A lucrat ca lutier și sculptor în lemn. În urma unui accident, din luna noiembrie a anului 2018 este nevăzător complet. A urmat un lung șir de căutări, de întrebări fără răspuns. Susținut de Despărţământul ASTRA “dr. Nicolae Căliman”, în august 2020 a descoperit modelarea lutului. Într-o colaborare amplă, cu încurajarea și sprijinul total al despărțământului, a pregătit prima expoziție personală cu lucrări din ceramică. A fost o perioadă plină de provocări, cu momente de cumpănă, dar și cu satisfacții imense oferite de fiecare creație finalizată. Este un proiect unic, determinat de viziunea de perspectivă a despărțământului și de viziunea artistică a creatorului, îngemănate intr-un crez și o atitudine pozitivă.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 30 octombrie 2021, în Sala de Sticlă a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 30, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Articol similar: Expoziția „Revenirea la Viață” a artistului Claudiu Moldoveanu la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”,  Jurnalul Bucureștiului, 3 octombrie 2021

Expoziția „Revenirea la Viață” a artistului Claudiu Moldoveanu la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Notă: Începând cu data de 25 octombrie 2021 Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va trece la programul de iarnă, în care muzeul va fi deschis pentru vizitare de luni până duminică, între orele 9:00 – 17:00.

Sălile de expoziții vor fi deschise de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Galeria de Artă Populară Contemporană – Kiseleff 28 va fi deschisă de luni până duminică, între orele 9:00 – 17:00; Galeria de Artă Populară Contemporană – Kiseleff 30 – va fi deschisă de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00.

Ca și până acum, ultimul bilet se eliberează cu 30 de minute înainte de închidere. În timpul vizitei vă rugăm să respectați măsurile de siguranță sanitară aferente acestei perioade:

• Purtarea măștii de protecție (medicală/non-medicală) astfel încât să acopere nasul și gura conform actelor normative în vigoare;

• Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu, unde se află aparate de tip termo-scannere. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C este interzis accesul în muzeu;

• Dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc la muzeu;

• Evitarea formării de grupuri mai mari de 5 persoane;

• Menținerea distanței fizice de 2 m între persoane;

• Spălarea și dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;

• Aruncarea măștii de protecție la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător.

Dată fiind evoluția numărului de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 este posibil să apară noi restricții. Acestea vor fi comunicate prin canalele oficiale – website, rețelele de socializare, newsletter etc.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Claudiu Victor Gheorghiu©

Grupaj pentru Intell News  de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al platformelor de presă Intell News şi Jurnalul Bucureştiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 23 octombrie 2021

Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala AFAPRR; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură în limbile română şi engleză Intell News Romania
Despre Claudiu Victor Gheorghiu 334 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube