Agenția de presă Intell News și ziarul Jurnalul Bucureștiului(al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele realizate de Muzeu și au plăcerea să fie parteneri media cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din martie 2016.

Tabăra de creație „Vara pe uliță”, ediția a XXVII-a
Comunicat de presă:
Am dat startul Taberei de creație „Vara pe uliță”, ajunsă anul acesta la cea de-a 27-a ediție, înscrisă în programul „Vacanță la Muzeul Satului”. Până pe 16 august copiii vor lucra alături de meșteri populari din întreaga țară, care îi vor iniția în tainele meșteșugurilor populare: olărit, ţesut, croit-cusut-brodat, încondeiat ouă, confecționat păpuşi, măşti și podoabe populare, sculptat în lemn, pictat icoane pe lemn și pe sticlă, dar și teatru de păpuşi, pictură-desen, modelaj, confecționat jucării din lemn. Anul acesta organizăm în plus, la cererea copiilor, atelierul de fotografie, dansuri populare, percuție-toacă bisericească.
Evenimentul include o paletă largă de activități, desfășurate pe tot parcusul celor șase săptămâni de ateliere, prin care copiii își pot petrece vacanța de vară într-o atmosferă prietenoasă și rustică, ce amintește de curtea bunicilor de la țară. Scopul programului este de a insufla celor mici drgostea pentru tradiție și cultură și de a duce meșteșugurile tradiționale mai departe. Se combină astfel utilul cu plăcutul, iar participanții vor deveni mai responsabili și vor manifesta mai multă grijă pentru patrimoniul cultural național.
Înscrierile continuă atât la sediul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, clădirea Arhondaric, Șos. Kiseleff nr. 28, de luni până joi, între orele 10:00 și 16:00, iar vineri între orele 10:00 și 14:00, cât și online, la adresa de e-mail tabara2019@muzeul-satului.ro.
Mai multe detalii pe https://muzeul-satului.ro/eveniment/tabara-de-creatie-vara-pe-ulita-editia-a-27-a/.
Tabăra de creație „Vara pe uliță” la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, ziarul Jurnalul Bucureștiului, 11 iunie 2019.
https://jurnalulbucurestiului.ro/tabara-de-creatie-vara-pe-ulita-la-muzeul-national-al-satului-dimitrie-gusti/
Expoziția “ Practici tradiționale și savoir-faire în Landes de Gascogne”
Comunicat de presă:
Joi, 11 iulie, ora 17:00, în Sala Donatorilor, Șos. Kiseleff nr. 30, va avea loc vernisajul expoziției Practici tradiționale și savoir-faire în Landes de Gascogne, organizată de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” în colaborare cu Ecomuzeul Marquèze – Sabres din Franța. Evenimentul are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și îi urmează expoziției Bergers de Roumanie, prezentată de Muzeul Satului în Parcul Natural Regional din Landes de Gascogne.
Ecomuzeul Marquèze a fost înființat în 1970 din dorința de a recupera, păstra și transmite mai departe tehnicile si tradițiile locuitorilor din Landes de Gascogne. Dincolo de tradițiile înregistrate oficial sunt tehnicile și ritualurile pe care Ecomuzeul Marquèze încearcă și reușește să le transmită: de la obiecte împletite din paie, la realizarea Crucii de Sfântul Ioan, de exemplu. Una dintre tehnicile cele mai rare și despre care există foarte puține atestări în timp este cea a împletiturilor de păpuși din pănuși de porumb. Acest lucru se explică prin faptul că tehnica a fost inițiată la sfârșit de secol XIX, odată cu începutul cultivării porumbului în regiune, iar datorită fragilității materialului și posibilității de refacere a obiectului, nu a fost conservată. O singură persoană din regiune mai practică încă această tehnică.
Vă invităm să fiți alături de noi prin acest periplu în timp și spațiu. Expoziția va fi deschisă în Sala Donatorilor în perioada iulie – august, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
Expoziția “Nisip în ochii mei – Momente Sudaneze”
Comunicat de presă:
Autoarea și fotografa Nagy Enikő, originară din Brașov, crescută și educată în Germania, și-a petrecut mai mulți ani documentând prin intermediul fotografiilor și istoriei orale – 45 de grupuri etnice, 30.000 de kilometri – modul de viață, gândirea și obiceiurile oamenilor din Sudan. În imagini ale Sudanului complet diferite de cele la care ne-am aștepta, călătoria epică oferă o perspectivă intimă asupra unui popor și a experienței umane în general, recuperând narațiunea unei țări. O expoziție itinerantă, extrasă din volumul ei literar-fotografic, SAND IN MY EYES: Sudanese Moments (engleză și arabă, 2014), care a fost publicat cu o prefață din partea UNESCO în semn de recunoaștere pentru protejarea patrimoniului imaterial mondial, va fi prezentată la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” (Șos. Kiseleff, nr. 28) începând din 3 iulie și până pe 4 august 2019. Un peisaj de imagini și cuvinte face vizibile noțiuni abstracte, precum modul de gândire al nomazilor, al agricultorilor de subzistență, sentimentul coeziunii, ospitalitatea și generozitatea atât de caracteristice oamenilor din Sudan, rolul social al bărbatului și al femeii, făurirea căminului, ritualurile, viața spirituală, respectul față de bătrâni.
Cine suntem noi? Și ce ne face să fim ceea ce suntem ca indivizi și comunități?
Autoarea a stat de vorbă cu capii triburilor, cu bătrâni înțelepți, cu literați, rapsozi și cu foarte mulți oameni de rând. A șezut alături de ei în jurul focului, în adunări de instanță tradițională, precum și în colibe de bucătărie, între femeile care preparau parfumuri sau își pregăteau morții pentru ultimul drum – ascultând cuvinte rostite în viața de zi cu zi. S-a întâlnit cu șamani, cu oameni obișnuiți, dar și cu intelectuali – ascultându-le poveștile.
Enikő Nagy își va prezenta cartea și un documentar (30 de minute) despre proiect cu o lectură bilingvă (română și arabă) a povestirilor tradiționale din carte: joi, 4 iulie de la ora 18:00 la Librarium TNB – Teatrul Național București (Bulevardul Nicolae Bălcescu 2) și vineri, 5 iulie de la ora 18:00 la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, când poate fi cumpărat și volumul SAND IN MY EYES: Sudanese Moments, cu dedicația autoarei.
Prezentată începând din 2014 în München, Berlin, Madrid, Londra, Geneva, Roma, Budapesta și Sudan, expoziția a fost văzută de peste 50.000 de vizitatori. Media internaționale ca El País, abc.es, Vox Africa TV, CCTV, The Arab Weekly, Léman Bleu Télévision, National Geographic Hungary, Wall Street International, BBC World au publicat relatări despre expoziție.
Autoarea, de profesie pedagog social, a petrecut zece ani în Sudan, unde a lucrat ca consultant în cadrul Serviciului German pentru Dezvoltare (DED) și expert internațional al UNESCO. A fost redactor al unei publicații pe tema drepturilor femeilor în religie și al unor cărți publicate în Sudan despre cultură și identitate. În prezent, lucrează ca referent în materie de global learning în Germania și conduce un cămin pentru femei în situație de criză.
Expoziția este deschisă în Sala Gheorghe Focșa în perioada 3 iulie – 4 august, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
Expoziția Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”
Comunicat de presă:
Ediția a VIII-a a Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și a cuprins trei secţiuni: cruce procesională de lemn, icoană pe sticlă, steag de procesiune / prapor. Prin tehnica și stilul lucrărilor înscrise în concurs, candidații au urmărit tematica anului 2019 în Patriarhia Română, declarat An omagial al satului românesc.
Lucrările au fost evaluate în ziua de 18 aprilie 2019, iar premierea câștigătorilor concursului a avut loc în ziua de 21 mai 2019, la Palatul Patriarhiei – sala Europa Christiana, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.
Expoziția poate fi vizitată în sala H. H. Stahl a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București până pe 4 august, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
A consemnat pentru Intell News(partener media): Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de cultură a agenției de presă Intell News și al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră; artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 9 iulie 2019

Notă: Evenimente din această săptămână la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, prezentate de ziarul Jurnalul Bucureștiului (partener media), 9 iulie 2019
https://jurnalulbucurestiului.ro/evenimente-din-aceasta-saptamna-la-muzeul-national-al-satului-dimitrie-gusti/