Evenimentele lunii iunie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Agenția de presă Intell News şi ziarul Jurnalul Bucureştiului "Le Petit Parisien"(al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”(cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016.

” Cu ocazia aniversării, la 10 mai 2020, a deschiderii Muzeului Satului, Majestatea Sa a adresat o scrisoare de felicitare colectivului muzeului național. Definitorie ctitorie culturală și educațională a Regelui Carol al II-lea, muzeul se află astăzi sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta a României.” Sursa: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Agenția de presă Intell News şi ziarul Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”(al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”(cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016.

Comunicate de presă:

Călător prin tradiții de vară

Invităm copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani să fie călători prin tradiţii! În fiecare sâmbătă, începând din data de 20 iunie 2020 și până în data de 25 iulie 2020, cei mici vor putea lua parte la ateliere de vară, organizate în curțile caselor din Muzeul Satului.

Înscrierile au loc la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro, precizându-se atelierul ales, numele copilului, vârsta şi datele de contact ale părinților. Costul participării este de 30 de lei/atelier, plata făcându-se la casieria muzeului. În fiecare zi vor avea loc câte două ateliere, primul între orele 11:00 – 12:30 și al doilea între orele 13:00 – 14:30.

Activitățile sunt organizate cu respectarea tuturor normelor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul culturii, în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Culturii nr. 2879/967/2020: păstrarea distanței sociale, dezinfectarea mâinilor, purtarea măștii de protecție etc.

PROGRAMUL ATELIERELOR:

20 iunie:

11:00 – 12:30 – Coronițe de sânziene şi flori de primăvară

13:00 – 14:30 – Coronițe de sânziene şi flori de primăvară

27 iunie:

11:00 – 12:30 – Păpuși

13:00 – 14:30 – Păpuși

4 iulie:

11:00 – 12:30 – Povești muzicale – Dor de doină

13:00 – 14:30 – Păpuși

11 iulie:

11:00 – 12:30 – Ouă încondeiate

13:00 – 14:30 – Ouă încondeiate

18 iulie:

11:00 – 12:30 – Păpuși-marionete

13:00 – 14:30 – Păpuși-marionete

25 iulie:

11:00 – 12:30 – Sporul casei

13:00 – 14:30 – Sporul casei

Sânziene, ie, floare și lumină

Vă invităm miercuri, 24 iunie, de la ora 11:30, să intrați în povestea plină de magie și de frumusețe a Sânzienelor. Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creație: coronițe și cusături românești.

Accesul la târg se face cu plata biletului de intrare în muzeu. Cei care vor veni îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită.

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

Program:

11:30 – 13:00 – Ateliere de cusături (Gospodăria Sanţ)
Cusături românești – coord. Carmen Elena Firea – 15 lei/copil (7-12 ani)

13:00 – 14:00 – Atelier de coroniţe de flori – participare gratuită (Câmpu lui Neag)

9:00 – 19:00 – Târgul Sânzienelor: târg de ii, țesături, podoabe, flori…

În conformitate cu Ordinul nr. 2879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul culturii, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” pune la dispoziția publicului său vizitator:

• Dezinfectanți pentru mâini la fiecare intrare în muzeu;
• Verificarea temperaturii prin intermediul termo scannerelor de la intrările în muzeu;
• Posibilitatea plăților prin POS;
• Spații de siguranță, delimitate ca atare;
• Fluxuri de vizitare marcate corespunzător;
• Afișe, anunțuri și panouri cu instrucțiuni pentru asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar.

În momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziții), publicul trebuie să respecte următoarele reguli:

• Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului;
• Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C este interzisă participarea la eveniment;
• Spălarea și dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;
• Menținerea distanței fizice de 1,5 m între persoane;
• Evitarea formării de grupuri;
• Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spațiile din gradenele de lângă scenă marcate;
• Participarea la ateliere de creație respectând regulile de distanțare fizică; însoțitorii sunt rugați să folosească căile de acces marcate și să păstreze distanța socială;
• Aruncarea măștii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător;

Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru faptul că vă protejați atât pe dumneavoastră, cât și pe cei din jur și vă așteptăm cu drag la muzeu!

Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Vă așteptăm cu drag la tradiţionalul Târg de Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”!

În perioada 26-28 iunie 2020, pe scena Dumitra, vor evolua: Ansamblul de datini și obiceiuri Vatra Hărmanului ( Hărman, jud.Brașov), Gelu Voicu și Taraful Lăutarii din Teleorman, Ansamblul folcloric Țara Vrancei ( Focșani, jud.Vrancea). 

Nu vor lipsi atelierele de creație la care copiii vor putea afla secretele confecționării măștilor, opincilor, păpușilor și nu în ultimul rând, cum să folosească roata olarului pentru a transforma o bucată de lut într-o farfurie sau o cană. De asemenea, vor fi prezenți meșteri artizani renumiți de la care veţi putea târgui diverse obiecte.

PROGRAM

VINERI, 26 iunie

14.00 – 15.00  Ateliere de creaţie

                        Olărit – Gheorghe Țambrea, Horezu, Vâlcea                 (Casa Curtișoara)

                        Măști – Doina Chalvati, București (Casa Ieud)

Înscrieri prealabile în limita a 5 locuri, 30 lei / participant / atelier

09.00 – 19.00  Târgul meşterilor populari

Târguieşte: ii, țesături, podoabe, flori, oale, linguri, ii, icoane, măşti!

SÂMBĂTĂ, 27 iunie          

12.00  Sânzienele… Ansamblul de datini și obiceiuri Vatra Hărmanului – Hărman, Brașov

13.00 Gelu Voicu și Taraful Lăutarii din Teleorman   (Scena Dumitra)

14.00 – 15.00  Ateliere de creaţie

                        Olărit – Gheorghe Țambrea, Horezu, Vâlcea      (Casa Curtișoara)

                        Opincărit – Alexandru Ilinca, Rm Vâlcea (Troiţă Şanţ)

Înscrieri prealabile în limita a 5 locuri, 30 lei / participant / atelier

09.00 – 19.00  Târgul meşterilor populari

Târguieşte: ii, țesături, podoabe, flori, oale, linguri, ii, icoane, măşti!

DUMINICĂ, 28 iunie

09.00   Slujbă religioasă de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel                                            (Biserica Turea)

13.00 Ansamblul folcloric Țara Vrancei – Focșani, Vrancea                            (Sala Victor Ion Popa)

14.00 – 15.00  Atelier de creaţie

                        Păpuși – Alice Bîrcă, București (Tilișca Picnic)

Înscrieri prealabile în limita a 5 locuri, 30 lei / participant / atelier

09.00 – 19.00  Târgul meşterilor populari

            Târguieşte: ii, țesături, podoabe, flori, oale, linguri, ii, icoane, măşti!

În conformitate cu Ordinul nr. 2879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul culturii, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” pune la dispoziția publicului său vizitator:

•           Dezinfectanți pentru mâini la fiecare intrare în muzeu;

•           Verificarea temperaturii prin intermediul termo scannerelor de la intrările în muzeu;

•           Posibilitatea plăților prin POS;

•           Spații de siguranță, delimitate ca atare;

•           Fluxuri de vizitare marcate corespunzător;

•           Afișe, anunțuri și panouri cu instrucțiuni pentru asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar.

În momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziții), publicul trebuie să respecte următoarele reguli:

•           Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului;

•           Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C este interzisă participarea la eveniment;

•           Spălarea și dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;

•           Menținerea distanței fizice de 1,5 m între persoane;

•           Evitarea formării de grupuri;

•           Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spațiile din gradenele de lângă scenă marcate;

•           Participarea la ateliere de creație respectând regulile de distanțare fizică; însoțitorii sunt rugați să folosească căile de acces marcate și să păstreze distanța socială;

•           Aruncarea măștii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător.

Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru faptul că vă protejați atât pe dumneavoastră, cât și pe cei din jur și vă așteptăm cu drag la muzeu!

A consemnat pentru Intell News: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului,  23 iunie 2020. Sursa: https://muzeul-satului.ro/

Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale); în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului , publicist comentator al ziarului Ultima Oră
Despre Claudiu Victor Gheorghiu 322 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube