Exporturi de armament rusesc cu 50% mai mari

Rusia și-a crescut vânzările de armament
Rusia și-a crescut vânzările de armament

Vânzările producătorilor occidentali de armament, deși continuă să domine piața mondială, se află în declin moderat pentru al patrulea an consecutiv, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). În schimb, în ciuda dificultăților economice, vânzările industriei de armament din Rusia au cunoscut o continuă creștere în 2014.

Deși domină peste 80% din piața mondială, valoarea vânzărilor producătorilor din SUA și din Europa Occidentală a scăzut cu 3,2% în anul 2014, comparativ cu anul 2013. Scăderea este mai pronunțată în cazul firmelor europene comparativ cu cele americane. În același timp, vânzările companiilor producătoare de armament din restul lumii au crescut în 2014  cu 25%. Din rândul acestora se distinge Rusia, care și-a sporit valoarea exporturilor de armament cu 50%, principalii săi clienți fiind China și India. Astfel, cota de piață a Rusiei a atins 10,2%.

Totodată, în topul primilor 100 de producători mondiali de armament, întocmit de SIPRI, se află 11 companii din cadrul complexului militar-industrial rus.

Cea mai importantă societate rusă din acest top este Almaz-Antei, cu o cifră de afaceri de 8,8 miliarde de dolari, ea fiind plasată pe locul 11. Totodată, o creștere semnificativă a volumului de vânzări de armament a înregistrat-o Uralvagonzavod, cu 72.5%. .

Prima în acest clasament rămâne compania americană Lockheed Martin, cu o cifră de afaceri de 37,5 miliarde de dolari. Ea este urmată de Boeing, cu 28,3 miliarde de dolari, și de compania britanică BAE Systems, cu 25,7 miliarde de dolari.

Per ansamblu, valoarea exporturilor de armament la nivel mondial s-a situat în 2014 la 401 miliarde de dolari, cu 1,5% mai puțin față de 2013, companiile din SUA deținând mai mult de jumătate din piață (54,4%).

Companiile rusești din industria militară urmează linia politicii Kremlinului, marcată de tendința creșterii cheltuielilor militare la nivel național și ale volumului exporturilor în domeniul industriei de apărare.

Despre Laurențiu Nedianu 444 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube