Expoziția „MIGNON” la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia

Motive arhetipale, tehnici diverse și modalități incitante de a reevalua realitatea sau anumite idei, întâlnim în expoziția "Mignon", unde un grup de 12 artiști prieteni expun lucrări de mici dimensiuni, adaptate spațiului Sălii "Atelier" a Centrului Cultural UNESCO "Ionel Perlea" din Slobozia. Formați la școli artistice diferite, sub îndrumarea unor maeștri care le-au călăuzit pașii, aceștia au viziuni închegate în timp, pliate pe norme estetice bine argumente de istoria artei. Cronica plastică a expoziției o puteți citi integral în articole, fiind semnată de curatorul Ana Amelia Dincă, critic și istoric de artă.

„MIGNON”: vernisaj la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia. Film pentru partenerii media Intell News și Ultima Oră, precum şi  pentru AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România şi Uniunea Artiștilor Plastici din România de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist expozant și jurnalist cultural al celor două organe de presă, 8-9 august 2020. https://youtu.be/RYBxfk2ULZI

Se va deschide sâmbătă, 8 august 2020, la ora 13, expoziția intitulată sugestiv „MIGNON”, pe simezele Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, sala Atelier. Expoziția se va putea vizita în perioada 8- 29 august 2020. Pe simeze veți putea admira lucrări semnate de 12 artiști profesioniști, dintre care 9 membri AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, precum și 3 colegi de la alte 3 filiale ale UAP din România: filiala Brăila, filiala Pictură București, filiala Hunedoara. Această expoziţie reuneşte aşadar pe simeze 12 membri ai Uniunea Artiștilor Plastici din România: Otilia Anastase, Cristian Boca, Cristina Georgescu, Claudiu Victor Gheorghiu, Horia Gherghina, Florian Mihăilescu, Cristian Olteanu, Irina Sava, Silviu Ioan Soare, Marlen Tarcavu, Amy Vasilescu, Sorin Vintzeanu.

Parteneri: Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Uniunea Artiștilor Plastici din România, AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

Parteneri media: Intell News, Ultima Oră.

Cronica plastică a expoziției o puteți citi integral în articol, fiind semnată de curatorul Ana Amelia Dincă, critic și istoric de artă.

Expoziția „Mignon”, sâmbătă, 8 august, ora 13,00, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia

Motive arhetipale, tehnici diverse și modalități incitante de a reevalua realitatea  sau anumite idei, întâlnim în expoziția „Mignon”, unde un grup de 12 artiști prieteni expun lucrări de mici dimensiuni, adaptate spațiului Sălii „Atelier” a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia. Formați la școli artistice diferite, sub îndrumarea unor maeștri care le-au călăuzit pașii, aceștia au viziuni închegate în timp, pliate pe norme estetice bine argumente de istoria artei.

Astfel, câmpurile biologice, văzute la microscop, evocă specificitatea discursului vizual al Otiliei Irina Anastase. Susținut de culorii vii sau griuri rafinate, acesta dezvoltă un orizont abstract, susținut de un punct de plecare nonfigurativ ajutător, din care se expresivizează ritmica materiei în mișcare.

Otilia Anastase

Cristian Boca trece cu ușurință de la sculptură la pictură, delicatețea pensulației imprimând lucrărilor sale date ale conceptualului ori ale sensibilei  lumi recognoscibile. Albul, albastrul și violetul se metamorfozează într-o natură statică în pete de culoare repetitive.

Cristian Boca

Ancorată în frumusețea structurilor naturale rămâne și Cristina Georgescu. Compozițiile „Fossil” I-IV, denotă picturalitate și o tentă modernă de a aborda un motiv. Centrul de interes este chiar scoica sau peștele, alese pentru a fi așezate în plină pagină., în timp ce fondul subsumează lumile sale interioare.

Cristina Georgescu

Pentru Claudiu Victor Gheorghiu simbolurile sacre dau măsura unei culturi și a unei opțiuni artistice care îl conduce la esență, prin reliefarea unor arhetipuri, cum ar fi pocalul, un argument pentru alăturarea de tehnici vechi și noi, de forme tradiționale și moderne, conferind unitate stilului său.

Claudiu Victor Gheorghiu
Spații pline, componente detaliate și o tectonică a materiei picturale, conturează un tablou echilibrat, cu o discretă profunzime, ce poate fi citit cu aceiași plăcere pe verticală sau orizontală. Este vorba de compoziția „În umbra strămoșilor” a lui Horia Gherghina, un recurs la un trecut glorios, redescoperit cu mijloacele picturii.

Horia Gherghina

Cu mare rafinament cromatic, implicând o tehnică ireproșabilă, Florian Mihăilescu recurge la un spațiu compozițional structurat în geometrii, diferențiat formal și cromatic.  El transpune prin intermediul artei, sfera mistică dinlăuntrul și din afara sa, energia proprie care conlucrează cu cea divină.

Florian Mihăilescu

Pe aceleași date ale creștinismului insistă și Cristian Olteanu. Vitraliile sale prețioase, care lasă lumina să povestească despre fațetele divinității, sunt reperate în arhetipuri, în care abordează în mod diferit registrul cromatic și forma, în multiple feluri de reverberare a Logosului.

Cristian Olteanu

Sfânta Cuvioasă Anghelina, soția Sfântului Ștefan Brankovici, despotul Serbiei, ale cărei moaște sunt făcătoare de minuni, este personajul ales de Irina Sava din panoplia figurilor creștine, oprindu-se asupra acesteia printr-un desen extrem de fin, cu note decorative, dar păstrând stilul bizantin în detalii, demonstrând prin aceasta, căutările în zona frumosului.

Irina Sava

Silviu Ioan Soare restituie formule decorative pe suprafața gresiei. Luând forma nudului feminin, același volum este trecut prin  mai multe faze de interpretare, cu variante cromatice și motive florale sau abstracte, dând un plus de plasticitate obiectelor sale ceramice de mici dimensiuni.

Silviu Ioan Soare

Marlen Târcavu pendulează între laic și religios, între  pictura pe sticlă și cea în ulei, în ambele tehnici simțindu-se un spirit dornic de cercetare și de evocare a frumosului univers care îl înconjoară pe om, de la divinitate la natura multicoloră, de la tăcere la muzică.

Marlen Târcavu

O amintire a vremurilor apuse ale istoriei noastre transpune Amy Vasilescu. „Pământ Kosonic” induce memoriei privitorului spațiul mioritic, cu dealuri și văi, prim-planul lucrării fiind amprentat de moneda bătută în timpul regelui Koson, o alăturare vizuală foarte interesantă.

Amy Vasilescu

Un peisajist sensibil, receptiv la ecleraje și schimbări atmosferice, Sorin Vintzeanu reprezintă în lucrările sale transferul de energii dintre natură spre el însuși. Elemente directoare sudează unitatea imaginilor armonioase și statice, care mai de care mai romantice, mai apropiate de sufletul artistului.

Sorin Vintzeanu

În acest puzzle expozițional, varietatea de tehnici și stiluri, nu fac decât să transforme simeza într-un spațiu vibrant, plin de culoare, în care să regăsim ceea ce îi este specific fiecărui plastician.

Ana Amelia Dincă

Reamintim cititorilor că Intell News România este partener media permanent al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

Articol pentru partenerul media Intell News, precum şi  pentru AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România şi Uniunea Artiștilor Plastici din România de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta- Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucureștiului ” Le Petit Parisien”, publicist comentator al ziarului Ultima Oră,  7 august  2020

Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale); în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului , publicist comentator al ziarului Ultima Oră

,,Intrarea în Ierusalim”, tempera și foiță de aur pe carton, 34,5 x 33, 5 cm, august 2020, autor: Claudiu Victor Gheorghiu. Vernisajul expoziției colective „MIGNON”, 8-29 august 2020. Credit foto: Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Slobozia.

Articole similare:

Site AFAPRR, 6 august 2020, Expoziția „MIGNON”: 12 membri UAP din România la Slobozia

https://afaprr.ro/site/post/expozitia-mignon-12-membri-uap-din-romania-la-slobozia

Expoziția „MIGNON” pe simezele Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia. Articol din 5 august 2020 pentru ziarul Ultima Oră-partener media, director general Teodora Marin. Claudiu Victor Gheorghiu, publicist comentator al ziarului.

https://ultima-ora.ro/expozitia-mignon-pe-simezele-centrului-cultural-unesco-ionel-perlea-din-slobozia/

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 297 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube

1 Trackback / Pingback

  1. The collective exhibition “Mignon” at the UNESCO Cultural Center ” Ionel Perlea” from Slobozia – Intell News Romania

Comentariile sunt închise