Expoziția omagială a Galeriei „Spiritus“ in cadrul simpozionului ” MIHAI EMINESCU” la New York

Artista Viorica Colpacci(director al galeriei Spiritus) si lucrări in cadrul expoziției omagiale a Galeriei „Spiritus“ , credit foto: New York Magazin.

 

Voi incepe articolele din 2017, in pagina de   Cultură a agentiei de presă Intell News in limba Română(in pagina in limba Engleză am făcut-o deja), cu relatarea unui eveniment important, petrecut dincolo de Ocean, in New York, recte  expoziția omagială a Galeriei „Spiritus“  in cadrul  simpozionului anual ” MIHAI EMINESCU”, a XXIV-a ediție. Au fost prezentate comunicări, lecturi, recitaluri și filme documentare dedicate Zilei Culturii Nationale( celebrată pe 15 ianuarie) si poetului national Mihai Eminescu. La Galeria Spiritus, al cărei director este Viorica Colpacci, artist plastic de prim rang(” Scara” ei de exemplu apare pe afisul Salonului de iarnă-expoziția „Grăit-au cerurile și prin oamenii pământului”, organizat de Filiala noastră Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” intre 15 ianuarie -26 februarie 2017), expun acum artisti din SUA(artisti de origine română) si România.


Foto de Claudiu Victor Gheorghiu in atelierul artistei Viorica Colpacci din Bucuresti, 21 decembrie 2016. Notă: lucrarea Vioricăi Colpacci este pe afisul expozitiei „Grăit-au cerurile și prin oamenii pământului”(organizată de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” in perioada 15 ianuarie-26 februarie 2017), măiestrit realizat de Cristian Olteanu, presedintele Filialei noastre AFAPRR.

 

” Scara” artistei Viorica Colpacci apare pe afisul Salonului de iarnă-expoziția „Grăit-au cerurile și prin oamenii pământului”, organizat de Filiala noastră Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” intre 15 ianuarie -26 februarie 2017

 

In curând voi publica tot in acest articol si  filmul interviului acordat de artistă, realizat de mine pe 21 decembrie 2016 la atelierul ei de creatie din Bucuresti, dar după ce colega Roxana Păsculescu va difuza interviul audio pe Radio România Cultural, la emisiunea “ Născut in România”. Atunci voi posta si eu filmul acestui interviu.

 

Foto de Claudiu Victor Gheorghiu in atelierul artistei Viorica Colpacci din Bucuresti, 21 decembrie 2016, la interviul acordat de către doamna Viorica Colpacci , artist vizual, pe 21 decembrie 2016, doamnei Dr. Marina Roxana Pasculescu, critic de artă si jurnalist Radio România Cultural; interviul va fi difuzat in februarie 2017 , la Radio România Cultural, la emisiunea “ Născut in România”. Atunci voi posta si eu filmul acestui interviu, IN CADRUL ACESTUI ARTICOL.

 

Am plăcerea să expun si eu, in cadrul acestui eveniment,  o miniatură pe lemn cu Sf. Mucenic Victor.

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu , Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului;  artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

26 ianuarie 2017

 

Articol preluat din New York Magazin, nr. 893, 25.01.2017, Arte, pag.19, articol New York Magazin Special:”Galeria SPIRITUS la simpozionul Mihai Eminescu.

Galeria” SPIRITUS” la simpozionul Mihai Eminescu

“Sâmbătă, 14 ianuarie 2 017, la restaurantul „Boon“, din Queens, New York, a avut loc cel de al XXIV-lea Simpozion academic anual Mihai Eminescu, organizat de Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, condus de Preot Prof. Dr. Theodor Damian. Evenimentul s-a bucurat de o amplă participare, atât din partea celor care au prezentat comunicări privind opera poetului nostru național, dar și din partea audienței. A luat parte la eveniment, ca oaspete de onoare, Excelența Sa Doamna Ioana-Gabriela Costache, Consulul General al României la New York, care a adresat un călduros cuvânt de apreciere . Simpozionul a continuat a doua zi, 15 ianuarie a.c, cu un parastas pentru Mihai Eminescu și un bogat program artistic desfășurat la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ din Astoria, păstorită de Părintele Theodor Damian.

 


Foto de Viorica Colpacci: la microfon Excelența Sa Doamna Ioana-Gabriela Costache, Consulul General al României la New York, doamna Doina Uricariu(poetă,editor, eseist), dl. N. Rusu

 

În cadrul acestui eveniment, Galeria „Spiritus“ a organizat o expoziție omagială, la care au participat artiști din Statele Unite, dar și din România, prilej cu care a fost celebrată și Ziua culturii naționale. Expoziția a fost o deschidere spre reprezentarea vizuală a spiritului eminescian în artă, și o prezentare a tradiției românești, de care poetul a fost legat.

Din Statele Unite au expus: Viorica Colpacci, care a prezentat imaginea digitală a unei sculpturi monumentale realizată în tehnică mixtă, incluzând elemente luminoase în stilul specific lucrărilor sale recente. Lucrarea sa se întitulează„Steaua Mării“ și face aluzie la poemul „Rugăciune“.

 

Aceasta este lucrarea din articolul din ziarul New York Magazin , semnată de Viorica Colpacci, foto de Claudiu Victor Gheorghiu in atelierul artistei din Bucuresti, 21 decembrie 2016. Viorica Colpacci a prezentat in cadrul expozitiei de la New York imaginea digitală a acestei sculpturi monumentale, realizată în tehnică mixtă, incluzând elemente luminoase în stilul specific lucrărilor sale recente. Lucrarea sa se întitulează„Steaua Mării“ și face aluzie la poemul „Rugăciune“.

 

Prezente în expoziție, lucrările Alexandrei Stoenescu („Venere și Madona“) și a Cătălinei Sidea Stoenescu („Lacul“), lucrări încărcate de lirism și sensibilitate, sunt o interpretare vizuală expresivă a poemelor eminesciene. Printul digital al Mariei Tăzlăuanu, realizat după o fotografie originală, care poartă semnătura artistei, poate fi, de asemenea o ilustrație într-un volum de poezie eminesciană. Alex Marmara a adus în expoziție imagini inedite ale vieți cotidiene newyorkeze. Pline de farmeșc și umor, ele sunt dovada de netăgăduit a maiestriei unui artist care mânuiește camera nestingherit de tehnologie, pentru a-și exprima sentimentele.

Artiștii din România au adus în expoziție vigoare, măestrie, dar și tradiție. Au expus: Mircea Roman, președintele Secței de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici din România, artist de mare prestigiu internațional, un print digital după o lucrare monumentală intitulată „Omul în Alb“;  Cristian Olteanu, președintele Secției de Pictură Murală și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România, un studiu-portret („Sfântul Gheorghe“);  Nicolae Sava, pictor și restaurator a numeroase monumente istorice de patrimoniu, profesor la Academia de Arte, unde este și fondatorul Secției de Artă Religioasă și Restaurare, o lucrare numită „Indiscreție“. Irina Sava, pictor retaurator, președinta Comisiei profesionale a Filialei de Artă Murală a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu o bogată activitate expozițională și de restaurare, a fost prezentă cu lucrarea „Castel Medieval“, Eduard Stoienică, pictor restaurator, prezent cu lucrarea în tehnică mixtă întitulată „Teuton“. Valeria Tofan, pictoriță de renume mondial cu o impresionantă activitate expozițonală internațională, în special în domeniul artei naive și nu numai, cu lucrarea „Flori“, având un elaborat joc coloristic și compozițional. Au mai prezentat lucrări: Costescu-Arnotă Gabriel, deținătorul a câtorva premii de grafică decernate de UAP, cu lucrarea „Ascendență“; Liviu Șoptelea, artist prolific, de inspirație religioasă cu lucrarea „Calul ca o miere spre rai“, o interpretare metaforică, într-un stil modern, a universului său spiritual; Victorița Duțu, cu un tablou de un accentuat sentiment liric în spirit eminescian al unei lumi transfigurate poetic; Cîrstina de la Studina, cu o lucrare plină de culoare și inedit, „Energiile Crucii“ („Flori Întru Credință“), folosind o tehnică originală și combinând creativitatea cu jocul șansei; Daniel Crăciun, cu lucrarea „Răstignire“, în care tradiția în reprezentarea subiectului se împletște cu abordarea modernă a suprafeței pictate.

Secția de artă iconografică a galeriei a fost prezentă cu icoane pe sticlă pictate de Marius Vătămanu, Liviu Șoptelea, Luca Vaeni și Silvia Covaliu, dar și icoane pe lemn de Claudiu Victor Gheorghiu, Ionel Cristescu și Anca Filip.

Sub semnul lui Mihail Eminescu, care vorbește fiecărei generații, dar și fiecăruia dintre noi, într-un mod aparte, cei mai buni dintre artiștii români de astăzi continuă să făurească cultura românească în spiritul tradiției neamului nostru, indiferent unde se află, pe ce meridian, și indiferent de stilul și tehnica pe care o abordează în opera lor. Eminescu a fost și va rămâne un simbol al identității noastre, al dragostei de țară și de Dumnezeu. Orice încercare de interpretare tendențioasă, denigrare, marginalizare sau împingere a Poetului Național în „debaraua“ culturii noastre eșuează în cele din urmă și se prăbușește, spulberată, în praful țărânei românești și în uitare. „Ce e val a valul trece“, căci așa a fost rânduit.

Celebrarea lui Mihai Eminescu aici, în diaspora română newyokeză, ne aduce acel „acasă“, acel univers în care devii mândru că ești român. Se cade să-i mulțumim Părintelui Prof. Dr. Theodor Damian pentru strădania, neobositul său entuziasm și exigența profesională, care au făcut posibil, timp de 23 de ani, aici, la New York, ca acest eveniment academic să fie o sărbătoare a sufletului.”

Viorica Colpacci , NewYork, ianuarie  2017

 

 

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 252 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990. I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA(from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in Bangladesh, France, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube