
L-am crezut pe Daniel Crăciun un fel de Edvard Munch autohton (Edvard Munch 1863-1944, pictor norvegian, unul dintre pionierii artei moderne, considerat precursor al expresionismului) , dar de la vernisaj mi-am schimbat perspectiva asupra artei lui si cred că am câstigat un prieten.A fost unul din rarele momente când opiniile mele si ale Roxanei Păsculescu nu au coincis si este foarte bine asa. Daniel Crăciun mi-a mărturisit că arta sa sau o parte a ei se revendică foarte mult de la Marcel Duchamp(1887-1968), un pictor francez care a deschis drumul unor direcții ce si-au propus să atingă domeniul sugestiv intitulat antiartă (nonartă).


Expozitia lui Daniel Crăciun de la Căminul Artei-etaj „POST COLECTIV psi-UNDERGROUND sau TANATOS minus EROS” a fost prezentată de colaboratoarea mea permanentă , recte Dr. Roxana Păsculescu , critic de artă, jurnalist Radio România Cultural. Cred că este bine să vă obisnuiti pentru expozitiile ce vor veni: Claudiu Victor Gheorghiu fotoreportaj si materiale video, Roxana Păsculescu comentarii critice si prezentarea evenimentului.Prima dublă din acest an a fost pe 12 Ianuarie, la galeria Orizont).

In exclusivitate pentru Intell News Dr. Roxana Păsculescu – critic de artă :
“Galeria Căminul Artei- etaj oferă publicului o expozitie de pictură-obiect semnată Daniel Crăciun. Privindu-i lucrările este foarte greu să găsesti vreo legatură in pictura lui Daniel Craciun cu traditia. Nici nu se remarcă similitudini ale creatiei sale cu opera celor doi artisti- Eugen Crăciun si Mihaela Nica Crăciun, părintii săi. Pictura dramatică, de factură neo-expresionistă izvorăste cu toate acestea, din tragediile prin care trece acest popor. Cu un sentiment acut al prezentului dramatic, Daniel Crăciun isi construieste expozitia in jurul ideii care dă si titlul acestui parcurs expozitional „Post Colectiv, psi-underground, Tanathos – Eros”. Meditativ, Daniel Crăciun intelege că arta are un demers de receptare a tarelor societătii pe care le surprinde si le redă in sensul unei exorcizări, sensibil aflată sub semnul unui optimism cromatic. Picturile sale, puternic colorate, cu interventii de colaj in care aflam fotografii si ziare sunt inconjurate de obiecte cu aluzii pirotehnice si ele, pictate. Intrezăresc in formele tridimensionale, chiar dacă incipient, un interes al artistului indreptat către monumental. Capacitatea pictorului Daniel Crăciun de a iesi din bidimensional, in intentia unei demonstratii ideatice – este evidentă.
Expozitia care va rămâne deschisă până pe 26 ianuarie 2016 este categoric provocatoare!”
Expozitia lui Daniel Crăciun, Căminul Artei etaj, sau mai bine zis acum CAV: Centrul Artelor Vizuale este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România , Filiala Pictură Bucuresti; a prezentat Dr. Roxana Păsculescu – critic de artă si jurnalist Radio România Cultural , realizator al emisiunii Amintiri cu si despre artisti plastici .


Vernisajul expoziției a avut loc in ziua de 13 ianuarie 2016.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 – 26 ianuarie 2016.
Program: Luni – Vineri 10.30-18.30
CENTRUL ARTELOR VIZUALE (Galeria Căminul Artei– etaj)
Strada Biserica Enei 16, București.

A consemnat : Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului si al paginii de Cultură a Intell News ; redactor al paginii de Cultură si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews .
18 Ianuarie 2016.
ADDÉNDA 26 Ianuarie 2016 :
Finisajul expozitiei lui Daniel Crăciun de la Căminul Artei-etaj „POST COLECTIV psi-UNDERGROUND sau TANATOS minus EROS” a avut loc pe 26 ianuarie 2016.S-a incheiat frumos, cu un minirecital al unui duo instrumental ” Multumult 2″(pe unul din cei doi, anume Călin Torsan – wind instruments il stiu demult de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român).A fost si un Happening interesant al artistului Daniel Crăciun . Vă invit să vizionati un fragment aici.
N.M. : „Happening (în engleză: întâmplare, fapt, eveniment în desfășurare) este o mișcare artistică în care produsul este caracterizat printr-o improvizație în direct contact cu publicul, bazată pe interferența între mai multe forme de artă (spațiale și temporale – teatru, plastică, muzică, film, fotografie etc.), având ca scop anularea distanței dintre realitatea și creația artistică.”


A consemnat : Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului si al paginii de Cultură a Intell News ; redactor al paginii de Cultură si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews .
26 Ianuarie 2016