Pe simezele Sălii „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române s-a deschis ieri, 18 iunie 2018, expoziția retrospectivă de pictură Lidia Nancuischi.

Curator al expozitiei este Luiza Barcan. Expoziția retrospectivă de pictură Lidia Nancuischi a fost prezentată magnific de Mihaela Varga si Luiza Barcan, istorici si critici de artă, precum si de Gheorghe Dican, pictor, presedinte al filialei Vâlcea a UAP din România , totodată si vicepreședinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost un discurs captivant al celor trei, pe care il puteti urmări in film.



Vernisajul expoziției retrospective de pictură Lidia Nancuischi, un film de Claudiu Victor Gheorghiu
Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media pentru această expozitie. Expoziția este deschisă în perioada 18-28 iunie 2018.
Parteneri media: Intell News, Modernism, Jurnalul Bucurestiului.

Comunicat de presă:
Cu ocazia aniversării a o sută de ani de la nașterea artistei, Biblioteca Academiei Române și Fundația HAR („Habitat și Artă în România”) organizează Expoziția Retrospectivă de Pictură LIDIA NANCUISCHI, la Sala „Theodor Pallady”.
Expoziția va fi deschisă în perioada 18-28 iunie 2018.
Lidia Nancuischi s-a născut pe 23 iulie 1918 la Chișinău-Basarabia. După pierderea teritoriilor românești de dincolo de Prut, s-a refugiat de două ori în România, prima dată în 1940 și apoi în 1944, la București, unde s-a stabilit definitiv. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția artă murală, la clasa profesorilor Samuel Mützner și Ștefan Constantinescu, în 1955, dată de la care se înscrie în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Debutează în același an la Expoziția Interregională de la București. Participă la majoritatea Saloanelor de artă republicane și municipale, precum și la expoziții de grup din țară și de peste granițe. A deschis patru expoziții personale, la București, în anii 1964, 1971, 1976 și 1978. A realizat lucrări de artă monumentală în tehnicile frescei și mozaicului, între anii 1957-1975, la Bucureşti, Giurgiu, Curtici (gara de frontieră), Hunedoara, Lehliu, Costineşti. A făcut parte din colectivul de artişti care au decorat noul local al Teatrului Naţional din Bucureşti, în 1969.
Lidia Nancuischi s-a bucurat de atenția criticii de artă. Despre expozițiile ei au scris cronici: Petru Comarnescu, Margareta Sterian, Amelia Pavel, Marin Mihalache, Luiza Barcan. Expoziția retrospectivă Lidia Nancuschi face parte din programul „Restituiri”, inițiat și coordonat de Fundația HAR, din anul 2003. Acest program cultural urmărește să readucă în atenția publicului și a specialiștilor pe artiștii formați în perioada postbelică cu maeștrii ai artei românești interbelice. Cu ocazia vernisajului acestei expoziției retrospective va fi lansat și albumul Lidia Nancuischi, semnat de Luiza Barcan și publicat la Editura Ars Docendi a Universității București.


Articol, film si fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu , artist vizual, istoric; Senior Editor si coordonator al paginilor de Cultură pentru ziarul Jurnalul Bucurestiului si pentru agentia de presă Intell News; afilieri: membru Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR, membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 19 iunie 2018

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Grupaj de Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al ziarului si al agentiei de presă Intell News, 12 iunie 2018. Include evident si expoziția retrospectivă de pictură Lidia Nancuischi , la Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.
La pas prin galeriile bucurestene: recomandări ale ziarului Jurnalul Bucurestiului