
Intell News România este partener media permanent al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Am făcut o selecție(pentru unii probabil subiectivă, din punctul meu de vedere corectă) pentru diverse evenimente sub egida UAP din România, mai exact 7 și o expoziție internațională, unde au fost selectați 6 artiști români, toți membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România. Datorită situației actuale pe plan mondial, expozițiile și vernisajele lor au loc în mediul online. Ziua de azi are și o semnificaţie aparte: ziua pictorilor se marchează în fiecare an la 19 mai, fiind și ziua în care s-a născut Ion Țuculescu (1910-1962). Este un articol care se încadrează perfect în două dintre cele 4 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agenției de presă Intell News: „Intell News pe drumurile Patriei” şi „Expozițiile filialelor teritoriale ale Uniunea Artiștilor Plastici din România”(celelalte două sunt „Intell News în galeriile bucureştene” şi „Portret de artist”).
AFAPRR și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”: expoziția „Sed Nomini Tuo Da Gloriam”
Consider că cel mai important eveniment din această perioadă este „SED NOMINI TUO DA GLORIAM”, organizată de AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România împreună cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, acum când toate expozițiile s-au mutat în spațiul virtual, datorită pandemiei. Voi explica imediat de ce: expun în majoritate artiști consacrați sau emergenți valoroși, printre care și profesori de la UNARTE-Universitatea Națională de Arte București; deschiderea permanentă a filialei noastre AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România către ceilalți artiști care fac parte din alte filiale bucureștene ale UAP din România ( Pictură, Sculptură, Grafică, Arte Decorative, Design etc.), dar și din filialele teritoriale, s-a materializat din nou(aidoma ca la expozițiile normale) prin participarea acestora cu lucrări; la conferința de presă, organizată pe 14 mai 2020 la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în prezența domnului Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, a doamnei Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, doamna conf. univ. dr. Paula Stanciu Popoiu, director general(manager) al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, a vorbit superb, ca de obicei, dar am reţinut primordial mesajul: „anul acesta, Muzeul miza pe 1 milion de vizitatori, dar în online are deja 1.500.000 vizitatori.” Realizați câți vizitatori are „SED NOMINI TUO DA GLORIAM”, expoziția organizată de AFAPRR-Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, împreună cu Muzeul, pe care am și prezentat-o Ministrului Culturii la conferința de presă?
Este așadar o expoziție care a avut vernisajul de Florii, pe 12 aprilie, are un puternic impact mediatic și emoțional, va continua pe tot parcursul lunii mai 2020 și poate fi vizitată la adresa web www.webexpo.afaprr.ro
CURATORI: Irina Sava, Cristian Olteanu, Claudiu Victor Gheorghiu, Alexandru Popa.
Concepție grafică și prezentare: Cristian Olteanu©AFAPRR.

Parteneri media: Intell News, Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) Ultima Oră, Revista Culturală Leviathan, Radio România Antena Satelor, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România Actualităti, Ziarul Lumina, Trinitas TV, Agerpres, Revista Vacanțe la Țară, Itsy Bitsy Fm.
Cele 3 organe de presă pentru care scriu susțin acest eveniment, fiind parteneri media:
Intell News Romania, ziarele Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) și Ultima Oră.

Articole:
Intell News, Expoziția „Sed Nomini Tuo Da Gloriam” un eveniment AFAPRR, articol de Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al agenției de presă Intell News Romania și coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză), 11 aprilie 2020
Sursa: IntellNews
Intell News Romania in English: The online exhibition “SED NOMINI TUO DA GLORIAM”
May 3, 2020. consigned by Claudiu Victor Gheorghiu.
Ziarul Ultima Oră: Expoziția „Sed Nomini Tuo Da Gloriam”, Claudiu Victor Gheorghiu, publicist comentator al ziarului. Publicat: sâmbătă, 11 aprilie 2020.
Sursa: Ultima Oră
AFAPRR și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă prezintă expoziția „Sed Nomini Tuo Da Gloriam” , Jurnalul-Bucureștiului „Le Petit Parisien”, articol de Claudiu–Victor Gheorghiu, Senior Editor al ziarului, 12 aprilie 2020

Expoziția „Coronavirus”– Răul neprevăzut: Bari, ITALIA
Galeria de artă „CLUB delle IDEE” din Bari, ITALIA, organizează expoziția virtuală „Coronavirus” – Răul neprevăzut, de la începutul lunii mai 2020. Concepția și curatoriatul: Galeria de artă „CLUB delle IDEE” (galleriaclubdelleidee@virgilio.it), asociație culturală non-profit, Președinte Marisa Mola. Pentru a mulțumi tuturor artiștilor participanți selectați, a fost creat un afiș cu toate numele artiștilor, precum și un videoclip cu toate lucrările selectate și cu lista alfabetică a artiștilor.
Participarea a fost extrem de numeroasă, iar organizatorii au selectat un număr de 68 de artiști vizuali din 14 țări: Algeria, Arabia Saudită, Austria, Benin, Chile, China, Egipt, Franța, Italia, Olanda, România, Spania, SUA, Ucraina. Selecția participanților s-a încheiat pe 30 aprilie 2020, la miezul nopții. Cei 6 artiști români selectați sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, dintre care 5 membri AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: Otilia Anastase, Claudiu Victor Gheorghiu, Cristian Olteanu, Irina Sava, Marlena Tarcavu.
Articole pentru Intell News:
RO: Bari- ITALIA: Participare românească la expoziția virtuală „Coronavirus” – RĂUL NEPREVĂZUT , articol de Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al agenției de presă Intell News Romania și coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză), 6 mai 2020
EN: Intell News Romania in English: Bari- ITALY: the online exhibition “Coronavirus” – the Unexpected Evil , consigned by Claudiu Victor Gheorghiu, May 8, 2020.

Expoziţii organizate de filiala Vâlcea a UAP din România
Intell News este partener media permanent(din 2017) al filialei UAP Vâlcea (președinte al filialei pictorul Gheorghe Dican, totodată și vicepreședinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România). Sub egida filialei locale sunt organizate două expoziţii online.
Expoziţia de pictură ” Grup 5 ” la galeria Artex S-a deschis azi, 19 mai 2020, expoziţia de pictură intitulată „Grup 5”. Pe 4 din cei 5 artiști expozanţi vi i-am prezentat cu diverse ocazii, de-a lungul timpului. Expun: Murivale Mureşan Vasile, Nicoleta Liciu Gribincea, Liciu Lucian, Amy Vasilescu și Mircea Năstase.

Expoziţia ” Icoană pe sticlă” la Casa Simian
Se va inaugura joi, 21 mai 2020, la praznicul Sfinţilor Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, la Muzeul de Artă „Casa Simian” (curtea interioară) din Râmnicu Vâlcea, amplasat în Str. Carol I nr. 25, expoziția ” Icoană pe sticlă”. Artiști expozanţi: Ion Filigean, Aurora Filigean, Teodora Filigean. Expoziția poate fi vizitată şi online.

Expoziția de pictură ” Ziua pictorilor – 19 mai 2020″
Centrul de Creație Brăila în colaborare cu filiala Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România (președinte al filialei Gheorghe Mosorescu) organizează această expoziție, unde sunt prezenți 21 dintre pictorii ce activează în cadrul filialei locale, fiecare cu câte 5 lucrări.

Salonul de primăvară organizat de Filiala Ploiești a UAP din România
Sub egida Filialei Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici din România(preşedinte al filialei Valter Paraschivescu) se desfășoară pe parcursul lunii mai 2020 Salonul de primăvară, care reunește lucrări semnate de peste 50 de artiști ai filialei locale. O altă veste bună ne-a parvenit chiar ieri, 18 mai: s-a redeschis Galeria de artă din Ploiești, situată în Piața Victoriei nr. 4.

Expoziția de fotografie online „Identități inconfundabile”
A avut loc pe 15 mai 2020 vernisajul expoziției online de fotografie, intitulată „Identități inconfundabile”, unde prof. univ. dr. Marcel Bunea expune alături de Mariana Constantinescu, fosta sa masterandă.
Pe Marcel Bunea vi l-am prezentat cu diverse ocazii, de-a lungul timpului.
Maestru: Marcel Bunea, curator al expoziției.
Discipol: Mariana Constantinescu.
Critic de artă: Ana Amelia Dincă.
Marcel Bunea, Mariana Constantinescu, „Identități inconfundabile” – expoziție de fotografie online- „Tensiunile izolării și manipularea informațională au lăsat urme în sufletele noastre, datorită pandemiei de Coronavirus. Există însă o categorie de artiști care și-au creat lumi imaginare ori și-au adaptat existența la universul imediat, rămânând la fel de imaginativi ca înainte de data intrării în starea de urgență. Așa s-a întâmplat și cu Marcel Bunea, unul dintre cei mai avangardiști artiști plastici de la noi, și cu fosta sa masterandă, Mariana Constantinescu, pentru care relaxarea restricțiilor Covid 19 este marcată de expoziția de fotografie „Identități inconfundabile”. Aceștia au realizat o serie de compoziții, care pun față în față două tipuri de expresii. Prima viziune este relaționată cu Edenul personal, grădina și casa, spațiul de libertate al artistului Marcel Bunea Bunea. Acesta este unul dintre primele proiecte artistice, adaptate situației momentului nedorit prin care trece întreaga populație a lumii, materializându-se printr-o expoziție online, alăturând un maestru, Marcel Bunea , și un discipol, Mariana Constantinescu”.
Ana Amelia Dincă, critic de artă

Expoziție online de acuarelă la Muzeul Dunării de Jos din Călărași
A avut loc pe 15 mai 2020 vernisajul expoziției online de acuarelă, cu lucrări semnate de Silviu Ioan Soare, membru al filialei Brăila a UAP din România, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași. Curator: Ana Amelia Dincă.
Pe Silviu Ioan Soare vi l-am prezentat cu diverse ocazii, de-a lungul timpului.
” Acuarelele expoziției online au fost realizate în perioada de izolare, determinată de pandemia de Coronavirus. Ca mulți artiști plastici, Silviu Ioan Soare și-a redefinit orizontul artistic, căutând să își continue activitatea în spațiul atelierului și să evoce frumusețea naturii printr-o serie de peisaje, inspirate de imagini din călătoriile sale sau de aspecte rurale din imediata apropiere. Tot acum, a fost preocupat și de reprezentarea florilor, o temă mult îndrăgită, care acoperă toți anii existenței sale artistice, începută în anii 1980.
Pentru această expoziție online, Silviu Ioan Soare a selectat o parte dintre numeroasele compoziții realizate din luna martie și până acum, sugerând puterea de împăcarea omului cu sine și frumusețea naturii fără de care nu putem trăi.
Lucrând pe suprafața uscată a hârtiei și căutând să alterneze zonele de nuanțe diluate cu cele în care culoarea este mai intensă, acesta a obținut expresivități diferite, în cadrul cărora se remarcă tonurile vibrate și laviurile picturale, încărcate de metafore vizuale. Utilizând tușa divizată și pata amplă de culoare, Silviu Ioan Soare a creat planuri diferite, în care ritmul și mișcarea materiei conferă o perpetuă dinamică interioară compozițiilor.
Cu toate că au fost create în atelier, rămânând mărturia acestei perioade de izolare, acuarelele evocă și o continuitate a viziunii sale în ceea ce privește abordarea peisajului, în manieră modernă. Vederi de pe malul Borcei, pline de lumină și culoare, în tușe juxtapuse și divizate, amintind tehnica impresionistă, cu note de picturalitate, rezultate din vibrarea tonalităților, din intensitățile diferite ale petelor cromatice, aplicate în diluții graduale, completează colțuri pitorești cu cărări străbătând pâlcurile de pădure din câmpie. Bărcile colorate exotic, încearcă să restaureze eclerajele zilelor însorite și atmosfera molcomă a înserărilor, așa cum artistul le-a perceput în plimbările sale dunărene. Câteva aspecte citadine devin motiv pentru reprezentări figurative sau pentru stilizarea unor spații, care lasă la vedere alternanța dintre desen și planurile abstracte de culoare. Registre orizontale sau redate în profunzimi perspectivale, structurează compozițiile încărcate de liniștea artistului, care se exilează de tensiunile momentului, prin artă.”
Ana Amelia Dincă, critic de artă

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al platformei de presă Intell News și coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”, publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 19 mai 2020
