Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România

In pagina de cultură a agentiei de presă Intell News puteti citi acum scurte prezentări al expozitiilor filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România(singura organizatie profesională a artistilor plastici si evident singura Uniune, „urmaşa de drept, moştenitoarea juridică, morală – patrimonială şi continuatoarea tradiţiilor Sindicatului Artelor Frumoase din Bucureşti (S.A.F) şi a Sindicatelor Mixte din Provincie”).

 

Sigla Uniunii Artiștilor Plastici din România

 

Are o frecventă lunară, in limita timpului meu disponibil, am inceput acest demers pe 30 mai 2017, l-am continuat pe 28 iunie 2017, alături de rubrica lunară „Portret de artist” si de rubrica „ Intell News in galeriile bucurestene”, o nouă etapă, pe care am inaugurat-o in acest an pentru pagina de Cultură a agentiei de presă Intell News Romania, dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului.
Azi puteti citi noul episod, le-am trecut strict in ordine alfabetică, unele sunt in desfăsurare, altele se vor deschide in aceste zile:

 

Alba Iulia

Filiala Alba Iulia a Uniunii Artiștilor Plastici din România (presedinte al filialei Alexandru Nicolae Ispas) a deschis pe 7 iulie expozitia de pictură, cu lucrări semnate de Flora si Constantin Răducan. Au prezentat expozitia Conf. Univ. Dr. Diana Câmpan si Nicolaie Tudor, vicepresedinte al filialei din Alba Iulia. Expozitia se desfăsoară in perioada 7 iulie-10 august 2017 si este găzduită de Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia, Bd. 1 Decembrie 1918, bl. M 9, parter.

 

 

 

Arad

Filiala Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România(presedinte al filialei Şerban Dumitru) a deschis pe 15 iulie expozitia “Sculptura azi. 4 Discursuri”, revăzută după 10 ani(2007-2017). Evenimentul a fost fondat în anul 2007, sub coordonarea Anei Maria Șerban și a lui Cosmin Moldovan, de-a lungul anilor fiind promovați mai multi tineri sculptori. Expozitia este găzduită de Galeria de artă „Delta” din Arad, str. Mihai Eminescu nr.2,  se poate vizita până in luna august 2017.

 

 

 

Brasov

Din 17 iulie galeria Europe a Filialei Brasov a Uniunii Artiștilor Plastici din România (presedinte al filialei sculptorul Nicolae Daicu) va găzdui expozitia aniversară „Cer si pământ” a pictorului Ioan Oratie(N.M. artistul a implinit in acest an frumoasa vârstă de 60 de ani, fiind născut in orasul Zărnesti, la poalele Muntilor Piatra Craiului ). Invitat al pictorului este ceramistul si sculptorul Cristian Sergiu Ianza. Expozitia este deschisă publicului in perioada 17-30 iulie 2017, galeria Europe , Str. Mureșenilor Nr. 1, Brașov.

 

 

 

Buzău

 

Filiala Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România(presedinte al filialei Valeriu Şușnea) a organizat expozitia de pictură a pictorului Dumitru Macovei. Cititorii sunt familiarizati deja cu pictura lui Dumitru Macovei, artist pe care l-am prezentat de mai multe ori( membru in UAP din România, filiala pictură-Bacău),atât in paginile ziarului Jurnalul Bucurestiului( recent in ziarul Jurnalul Bucurestiului, cu cele două expozitii din Capitală, de la Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2, respectiv de la Galeria EriCris Art, unde Jurnalul Bucurestiului si Intell News sunt parteneri media), cât si in pagina de cultură a agentiei de presă Intell News. Vernisajul expoziției de la Buzău a avut loc pe 14 iulie, plasticianul fiind invitatul președintelui filialei UAP Buzău, prof.dr. Valeriu Șușnea, care este și curatorul acestei expoziții.

Expozitia poate fi vizitată până pe 4 august 2017 si este găzduită pe simezele Galeriilor de Artă „Ion Andreescu” , sala etaj, Bd. Nicolae Bălcescu, Buzău.

 

 

 

Constanta

Marti, 18 iulie 2017, va avea loc vernisajul expoziţiei pictorului Gelu Costea, intitulată „Cucutence”, sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România, la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța(sala Ovidiu), Piața Ovidiu nr. 12, curator fiind criticul de artă Alice Dinculescu.

Expozitia se poate vizita in perioada 18 iulie-18 august 2017.

După recent deschisa expoziție personală „Aduceri aminte” a plasticianului la Galeria „U”-Art București, pe 12 iulie, mi s-a părut incitant să văd că deschide această expozitie la Constanta; pe 12 iulie mergeam spre casă venind de la vernisajul expozitiei „Gravura Italiană la Palat” , ce avusese loc la Palatele Brâncoveneşti de la Portile Bucurestiului, Mogosoaia, am intrat la „U” Art cu totul intâmplător si am văzut in grabă expozitia. Când am văzut că va expune si la Constanta, m-am hotărât să cer o părere avizată. In acest context doamna Dinculescu Alice, curator si critic de artă, a avut amabilitatea să ofere agentiei de presă Intell News si ziarului Jurnalul Bucurestiului o amplă cronică a expozitiei care se va deschide la Constanta, o puteti citi in articol, la sfârsitul acestui grupaj. Intell News si Jurnalul Bucurestiului ii multumesc doamnei Dinculescu Alice pentru această oportunitate, desigur prin vocea mea, ca Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, recte coordonator al paginii de Cultură a ziarului.

 

 

 

 

Ploiesti

Filiala Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici din România(presedinte al filialei Marcel Bejgu) a deschis pe 13 iulie 2017 “Salonul de vară”, cu lucrări pe simeze semnate de membri Filialei. Expozitia este găzduită de Galeria de artă din Ploiesti, situată in Piata Victoriei nr. 4, se poate vizita până in luna august 2017.

 

 

 

Râmnicu Vâlcea

 

Sub egida Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România(presedinte al filialei Gheorghe Dican, totodată si vicepreședinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România), in parteneriat cu Primăria orasului Brezoi si cu Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoteanu” din Râmnicu Vâlcea, se va organiza a III-a ediţie a Simpozionului de Creaţie Brezoi. Asa cum am aflat din materiale de presă mai vechi „Scopul acestui proiect, iniţiat de pictoriţa Angela Tomaselli, originară din Brezoi, este alcătuirea pe parcursul mai multor veri pe Valea Lotrului a unei colecţii de artă contemporană ce va fi găzduită în viitoarea Casă de Cultură a oraşului.” sursa: Râmnicu Vâlcea Week, 2015.

Vernisajul va avea loc pe 19 iulie, la Muzeul de Artă „Casa Simian”(curtea interioară) din Râmnicu Vâlcea, amplasat în Str. Carol I nr. 25. La simpozion vor participa artisti din Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea.

 

 

 

Târgu Jiu

 

Filiala Târgu Jiu a a Uniunii Artiștilor Plastici din România(presedinte al filialei Vasile Fuiorea ) va deschide pe 31 iulie 2017 expozitia de gravură, grafică si ceramică a artistilor  ZuZu Caratănase si Ovidiu Ionescu.  Cu ZuZu Caratănase, pe numele lui real Răzvan-Constantin Caratănase(membru al Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România) , am inceput proiectul lunar „Portret de artist”, lansat in pagina de cultură a agentiei de presă Intell News in aprilie 2017( Portret de artist: ZuZu CARATĂNASE- gravor prin definiție). Expoziția va fi  deschisă publicului în perioada 31 iulie – 15 august 2017, pe simezele de la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, str. Traian nr. 27.

Curator al evenimentului: Lect. univ. dr. Vasile Fuiorea, președintele Filialei Tg-Jiu a UAP din România.

 

 

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta(ales membru al Comitetului Director din 31 Martie 2017) si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România (ales din 25 Mai 2015) ;  16 Iulie 2017

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului

 

 

 

GELU COSTEA : CUCUTENCE LA MUZEUL DE ISTORIE NATIONALA SI        

                                        ARHEOLOGIE DIN CONSTANTA (18 iulie-18 august 2017)

Cronica expozitiei : Dinculescu Alice, curator al expozitiei, critic de artă

 

 

Născut sub soarele Dobrogei,  pictorul Gelu Costea și-a legat devenirea de profunzimea spirituală a acestui spațiu realizând după o vreme că nu timpul este cel care vine și pleacă, doar oamenii.

Intr-o vreme dedicată modelelor de carton sclipicios, istoviților ce își cară buzunarele grele,  sufletelor rele și moarte – artistul a pornit din Sibioara de Constanța către lumea cea mare, abia după ce a înțeles că are ceva de spus și trebuia neapărat să afle ce. Drumul lui se desfășoara între realitate și simbol, între căutari și înțelegeri departe de stereotipia mersului înainte; este calea ce duce către începuturile tipului cultural căruia îi aparținem pe care îl dorește înțeles și transmis  celorlalți cu uimire. Căutarea continuă, efortul de cercetare și deslușire multidisciplinară a sensurilor sunt tot atătea direcții finalizate  în etape succesive ale construcției proprii; temele și titlurile stau mărturie: mascaportret, aduceri aminte, drum, pasaj, semne, mal, poarta. Elementele situate în timp și spațiu s-au adunat și s-au sublimat apoi prin miracolele traversate ale vieții într-un miez intim al credinței sale, pe care, nimic nu l-a clintit, indiferent câți și-au propus a-l scrijeli.

Antichitatea  a făcut distincție între „ a scrie pe suflete sau a scrie pe obiecte” ;  Gelu pictează în sensul relevării a ceea ce este deja scris în interiorul sinelui pentru a întelege mai bine tainele  ce le consideră fundamentale. De altfel, capătul drumului pe care îl străbate, are convingerea că a fost stabilit din totdeauna iar lui îi revine obligația de a-l străbate tocmai pentru a-l cunoaște ; călătoria parcurgerii este importantă pentru că ea oferă sau impiedică și atunci, de ce pictează artistul? Un răspuns a fost oferit demult tuturor celor care au vrut să-l afle: pentru a înțelege; iar a înțelege  înseamnă a crede. Fascinația simbolurilor existente într-un fond cultural primitiv – așa cum se regăsesc inclusiv în  tradiția românească – este evidentă în compozițiile sale unde, forma încheiată ca rezultat al creației colective milenare este descompusă, studiată și regăsită într-o nouă expresivitate.

După recent deschisa expoziție personală „Aduceri aminte” la Galeria U-Art București (12 iulie a.c.), Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța este gazdă specială pentru universul creatiei sale. Deschisă cu un an în urmă la ICR Budapesta, expoziția lui Gelu Costea –  „Cucutence” – se află în premieră absolută la locul cuvenit, spațiul muzeal dedicat cercetării de specialitate; ia naștere astfel pentru publicul interesat revelația dublului adevăr compus din obiectul arheologic și reflectarea lui spirituală prin intermediul frumosului artistic.

Participăm în ambianța recentei expoziții la misterul transformării semnului și semnificației unei civilizații ce aparține miracolului acestui pământ,  cultura Cucuteni. Scriitura, grafismele repetitive, pictura sau colajul îndelung șlefuit sunt doar procedurile prin intermediul cărora puterea simbolurilor multiple evoluează cu grație desprinse dintr-o profundă cunoaștere culturală. Suntem contemporani  cu redefinirea concepțiilor despre ceea ce numim realitate  iar identificarea sa, ca o existenta plastică din care facem parte și la a cărei modificare contribuim prin toate acțiunile noastre inclusiv gânduri și  sentimente  –  deschide perspectiva regândirii corespondențelor  sinelui cu exteriorul (Basarab Nicolescu). Creația lui Gelu Costea subliniază în fapt rezultatul teoretic al acestui cercetător remarcabil, având calitatea transmiterii vizuale, extrem de concentrată, a semnalelor. Pentru că drumul acela pe care l-a tot căutat este cel care l-a condus către conștiința rădăcinii; el merge așa cum precizează marele duhovnic al Dobrogei, pr.Arsenie Papacioc, „acolo unde te poți pierde ca să te poți gasi în sensul prefacerilor totale…”

Toate aceste investigații și reformulări constructiv-estetice  marcate de  tușeul  personal conturează  un palmares artistic impresionant; de la malul mării către punctele cardinale ale țării, prezent în marile centre culturale naționale, integrat în proiecte și programe de anvergură ale contemporaneității, remarcat la Haga și Paris – Gelu Costea este artistul care mereu întors acasă, de aproape sau de departe, a știut să prezinte într-o nouă lumină calități ale formei și spiritului culturii neamului său.

Alice Dinculescu, Constanța iulie 2017

 

Pictorul Gelu Costea si criticul de artă Alice Dinculescu, la expoziția personală „Aduceri aminte” a plasticianului, Galeria „U”-Art București, deschisă pe 12 iulie 2017, fotografie din arhiva artistului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 322 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube

1 Trackback / Pingback

  1. Cucutence @ Constanța | UAP

Comentariile sunt închise