Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România

Agentia de presă Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului(al căror Senior Editor sunt) recomandă expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Rubrica are o frecventă in functie de timpul meu disponibil, am inceput acest demers pe 30 mai 2017, azi este al VIII-lea episod. Intregeste celelalte proiecte realizate de mine pentru Intell News.

Sigla Uniunii Artiștilor Plastici din România

Evenimentele le-am trecut strict in ordine alfabetică, cuprind 12 filiale ale UAP din România: Alba Iulia, Bacău, Brăila, Buzău, Focșani, Galaţi, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slobozia, Suceava, Târgu Jiu.

Alba Iulia

Filiala Alba Iulia a Uniunea Artiștilor Plastici din România (presedinte al filialei Alexandru Nicolae Ispas) va deschide pe 7 martie 2018, orele 18, expozitia denumită ” Impromptu” , cu lucrări semnate de artistele filialei locale a UAP din România. Va prezenta expozitia Diana Țuculescu. Expozitia se desfăsoară in perioada 7-28 martie 2018 si este găzduită de Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia, Bd. 1 Decembrie 1918, bl. M 9, parter.

Bacău

Sub egida Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Bacău(presedinte al filialei Carmen Poenaru) se desfăsoară Salonul de Primăvară „Arta în dar de Mărţişor”, ediţia a II-a

Vernisajul a avut loc pe 16 februarie, de la ora 17.00, la Galeriile “Frunzetti” din Bacău. Salonul este dedicat picturii, graficii, sculpturii, artei decorative, nelipsind creaţiile artistice transformate în mărţişoare şi felicitări. Expun artişti( a se vedea numele participantilor pe afis) din Bacău, Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Oradea, Piatra Neamţ. Brăila.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 16 februarie- 10 martie 2018.

Brăila

Salonul National de Plastică Mică Brăila, editia a XlX-a, 2018

Filiala Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România (preşedinte al filialei Gheorghe Mosorescu)

A XIX-a ediție a Salonului Național de Plastică Mică – Brăila, închinată împlinirii a 650 de ani de atestare documentară a municipiului Brăila, se desfăsoară pe simezele Galeriei de Artă Brăila, în perioada 24 februarie – 21 martie 2018. Componența Salonului este formată atât din cadre universitare din București, Timișoara, Iași, Galați, Constanța, cât și din proaspăt absolvenți de studii superioare de artă din intreaga tară, pentru că Salonul rămâne în continuare fidel conceptului său inițial: urmărirea evoluției în timp, atât a artei contemporane – în diverse stadii -, cât și a multora dintre artiștii participanți la mai multe ediții. Prezentarea expozitiei a fost făcută de Dr. Maria Stoica – şef Secţie Artă la Muzeul Brăilei ,, Carol I” . Organizatorul evenimentului și curatorul expozitiei este scenograful Gheorghe Mosorescu, preşedinte al filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Buzău

Sub egida  Uniunea Artiştilor Plastici din România -Filiala  Buzău ( preşedinte al filialei  Valeriu Şușnea) s-a deschis expoziţia de pictură şi grafică „Armonii”,  vernisată pe 22 februarie 2018, la sala de la etaj a Galeriilor de Artă „Ion Andreescu” din Buzău.

Lucrările sunt semnate de doi artişti care fac parte din două generaţii distincte, profesorul George Păunescu şi fostul său student, Mihai Lupu Calotă.

Președintelui filialei UAP Buzău, prof.dr. Valeriu Șușnea, este și curatorul acestei expoziții.

Expozitia va putea fi vizitată până pe 15 martie 2018.

 Buzău

Fragment din comunicatul  de presă:

Sub egida Consiliului Judetean Buzău, a Muzeului Judetean Buzău, a Liceului de Artă “Margareta Sterian”- Buzău, în perioada 1 martie – 31 mai 2018 are loc expoziţia personală itinerantă de artă vizuală „METAFIZIC”, autor Daniela Frumuşeanu.

Publicul poate admira lucrări de artă vizuală,  realizate pe parcursul mai multor ani, al căror numitor comun este introspecţia în domeniul suprasensibilului sau zona întrebărilor existenţiale.

Artişti invitaţi: Joanne Luongo (S.U.A.), Zuzu Caratănase (România).

Curatori/organizatori: Rodica Tache şi Daniela Frumuşeanu.

Parteneri: Uniunea Artiştilor Plastici din România, Asociaţia Femeilor Universitare, Fundaţia Ileana Mustatza.

Vernisajul a avut loc pe  1 martie 2018, ora 18:00, Casa Vergu–Mănăilă (Colecţia de etnografie şi artă populară), str. Războieni nr 8, Buzău. ”

Focșani

Sub egida Uniunea Artiştilor Plastici din România Filiala Vrancea (presedinte al filialei Liviu Nedelcu) s-a deschis ” Salonul de iarnă 2018″, pe 20 februarie  , curatori: Liviu Nedelcu si Stefan Dumitru.

Lucrările artistilor participanti sunt expuse pe simezele Galeriilor de Artă din Focșani. Pe simeze expun pictură și grafică : Laurenţiu Nistor, Monica Voicu, Nicolae Rădvan, Laura Elena Dumitru, Ştefan Dumitru, Gheorghiţă Galan, Rodica Gherghinoiu, Gabriela Arghirescu Popa, Viorica Kalany, Liviu Nedelcu, Laureţiu Păun, Elena Stoiciu, Leonard Slavu.

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 9 martie 2018, de luni până vineri(intre orele 12:00 -16:00).

Galaţi

Sub egida Uniunea Artiştilor Plastici din România -Filiala Galaţi(presedinte al filialei Aurel Manole) s-a deschis azi , 3 martie 2018, expoziția “ Artă, Traditii si Culoare”.  Pe simeze expun: Antonio Romeo Pălie,  Vasile Marius Lupu, Ovidiu Cucu. Lucrările artistilor  sunt expuse pe simezele Galeriilor de Artă „Nicolae Mantu” din Galaţi, Str. Domnească  nr. 22.

Oradea

Sub egida Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Oradea (presedinte al filialei Vioara Bara) a avut loc pe 23 februarie 2018 vernisajul expoziţiei de arte vizuale „INTERIOR”, a grupării de tineret ATELIER 35, la Galeriile Cetate, corpul C- Galeria de artă contemporană a U.A.P.R -filiala Oradea, Cetatea Oradea, adresa: Piata Emanuil Gojdu nr. 41.

Expoziţia va cuprinde lucrări semnate de: Raluca Emilia Avrămuț, Mădălina Baciu,Maria Bronț, Cristina Costolaș, Bogdan Demeter, Terez Matza, Andreea Anamaria Meza, Adelina Pasc, Adela Popp, Horea Sălăgean, Carina Stanciu, Diana Suiugan.

A prezentat expoziţia drd.Milena Augusta Pop, critic de artă.

Curator: artist plastic Bara Vioara, Preşedintele UAPR filiala Oradea.

Expoziția este deschisă publicului în perioada  23 februarie- 14 martie 2018.

Ploiesti

Filiala Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici din România(preşedinte al filialei Marcel Bejgu) a deschis pe 22 februarie 2018 “Expozitia de grup”, cu lucrări pe simeze semnate de Carmen Bălan, Maria Bălan, Irina Maria Bălan si Andrei Bălan. Expozitia este găzduită de Galeria de artă din Ploiesti, situată in Piata Victoriei nr. 4, se poate vizita in perioada 22 februarie –  7 martie  2018.

Carmen Bălan – pictor acuarelist, profesor de arte vizuale. Absolventa a Univ.de Arte Buc.1981 clasa lector.univ.Emilia Niculescu Petrovici. Atenta la fluctuatiile sensibile ale acuarelei pe suport umed pe care le exploateaza cu abilitate in nuante evanescente si luminoase, in uleiuri se lasa prada expresionismului cromatic, in combinatii si contraste de intensitate variabila, la limita stridentei, reusind sa le impace uneori in armonii de o rara calitate.

Maria E.  Bălan – grafician, ilustrator de carte, absolventa a Univ.de Arhit.Ion Mincu 2011 si Univ.de Arte 2014 sectia grafica, clasa prof.univ.Carmen Apetrei. M.B.este atrasa de lucrul in xilogravura,linogravura dar mai ales in penita,pana etc.pentru obtinerea unor pretiozitati  minuscule in crearea unor fiinte hibride, la limita dintre irational si grotesc, ca o ironie erasmica adresata racilelor unei societati etern alienate si alienante.

Irina Maria Petreanu Bălan – sculptor, profesor de arte vizuale, absolventa a Univ.de Arte Buc.2012 licenta,2014 master,clasa prof univ.dr.Adrian Parvu,doctorand in sculptura.I.M.P.B.se remarca de la inceput ca o buna portretista, incercand sa rezolve dificultatile sculpturii in piatra, imortalizand chipuri de femei, de prunci, in volume esentializate ce transmit ganduri si idei frumoase in simplitatea lor, in perpetua cautare a esentelor.

Andrei E. Bălan – sculptor,absolvent al Univ.de Arhit.Ion Mincu Buc.2007 si a Univ.de Arte Buc.clasa prof.univ.dr.Adrian Parvu si discipol al sculptorului Vasile Gorduz.2010. A.B.isi structureaza aria preocuparilor artistice pornind de la portretele unor personalitati ale culturii romanesti: M.Eminescu – marmura, P.Tutea – bronz, N.Steinhardt – piatra etc., spre figurativul simbolic transcendent (siluete subtiri si gracile de  Eremiti, Cap de Inger),torsuri de o simplitate antica, arhaica, pana la experimente de sorginte post-modernista: figuri umane de fier, sudate cu piese industriale, aluzii clare la robotizarea inumana actuala.                                                    Aceasta expozitie de grup  se structureaza pe cele patru maniere diferite ale artistilor de a aborda materia in care lucreaza. De la efemeritatea acuarelei, la perenitatea uleiului si a pietrei, cei patru artisti au in urma lor un travaliu imens de in exercitii pregatitoare lucrului in materialul definitiv, foarte rar multumiti de ei insisi, intr-o continua intrecere cu ei si intre ei. Expozitia cauta sa edifice si sa convinga publicul cunoscator de arta ca lectia maestrilor nu poate fi uitata, ci dusa  mai departe cu modestie, atasament si cu acumulari indelungate, dupa exemplul acestora, cu incredere in valorile artei romanesti in context national si european.

Râmnicu Vâlcea

 

Sub egida Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România(presedinte al filialei Gheorghe Dican, totodată si vicepreședinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România) sunt organizate trei expozitii in perioada de care fac vorbire in articol, la Rm.Vâlcea toate deschise pe 16 februarie 2018. Le amintesc pe toate, dar azi prezint pe larg doar Salonul „Semne de primăvară”.

Asadar: Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România a deschis vineri,  16 februarie 2018,  expoziția de artă decorativă „Timp în spațiu mioritic”, a artistei Mariana Frătița, la Galeria Cozia Pasaj 1, iar la Galeria Cozia Pasaj 2 expoziția de fotografie “Salonul Anual de Fotografie”.

In acceasi zi, 16 februarie 2018, a avut loc vernisajul expoziției „Semne de primăvară”, la Galeria Artex, curator: Gheorghe Dican. Expoziția este deschisă publicului în perioada 16 februarie -15 martie 2018, pe simezele galeriei Artex, adresa: Calea lui Traian, Bl. L, Centru, Parter, Râmnicu Vâlcea.

Despre expozitie in textul de mai jos, din 17.02. 2018, semnat de Cătălin Podoleanu:

„Unul din proiectele expozitionale colective organizat de filiala UAP Valcea la Galeria Artex a devenit traditional in ultimii anii ! Vernisajul desfasurat aseara in galeria valceana, a marcat deschiderea unei noi editii a salonului „Semne de primavara” atragand, si de aceasta data, atentia publicului prin diversitatea elementelor stilistice si multitudinea modalitatilor de exprimare vizuala. Printre participanti regasim artisti plastici valceni dar si din zona Olteniei : Gheorghe Dican, totodata si curatorul acestui proiect, Aurelia Ceuca Sanda, Traian Boicescu, Tina Popa, Daniel Stancu, Angela Tomaselli, Petti Velici, Claudiu Schiteanu, Olga Popescu, Georgiana Poenaru, Dan Dimulescu, Marcel Dutu, Cristina Botez-Bacicu, Andreea Hereseanu, Irina Ionescu, Daniela Deaconu, Ramona Slug, Teodora Scurtu sau slatineanul Marius Cioc ( debut pe scena artistica valceana ). Felicitari tuturor!”

Slobozia

Sub egida Uniunea Artiştilor Plastici din România -Filiala Slobozia (presedinte al filialei Petre Gheorghe) se desfăsoară expozitia artistei Maria Unțanu, intitulată ” Texturi grafice”, in perioada 1 martie -1 aprilie 2018, pe simezele Muzeului Județean Ialomița, adresa: Bd. Matei Basarab nr. 30,  municipiul Slobozia, județul Ialomiţa. Vernisajul va avea loc joi, 8 martie, ora 13, 00.

Despre graficiana Maria Unțanu si expozitia dumneaei puteti citi comentariul plastic semnat de Ana Amelia Dincă, critic de artă:

„Aflându-se în raport de continuitate a stilului cu demersul plastic anterior, graficiana Maria Unțanu s-a oprit asupra unor elemente figurative aflate în ambianța atelierului său. Broderii cu împletituri sinuoase, fructe, păsări care se văd pe fereastra atelierului, obiecte pictogene colecționate de plasticiană, ștergare neîntrecute în frumusețe și transpuse cu mijloacele fragile ale graficii ori cești a căror folosință se transferă din utilitar în subiect artistic. Dominante cromatice de ocru, verde, albastru, maron, valorate în detalii geometrice și ducturi devenite adevărate scriituri, nu exclud prezența negrului, explorat în labirintice trasee, metamorfozând variate texturi și planuri, imagini încadrate în passepartout, grafiate în acord cu tematica lucrărilor, ce dau posibilitatea subiectului să se multiplice dincolo de limitele ramei. Temele asupra cărora insistă artista sunt foarte puține. Chipul uman și diversele sale osmoze, conținătoare de halouri inducând energii, dar și discrete anamorfoze, lăsând loc de interpretare pentru două simboluri, regele și masca, apoi propriul chip, constituie capitolul extins pe o parte importantă a anilor de creație. Dar de la ideea de trăire interioară, Maria Unțanu trece la beatitudinea universului obiectual imediat, reflectând asupra potențelor grafice ale lucrurilor mărunte, care pot deveni cauza unui proces imagistic complex sub incidența instrumentelor de lucru. Structurate riguros, lucrările sale sunt depozitarele unui ritual al creației cuprinzând stratificarea și devenirea, spiritualizarea și multiplicarea sensurilor, transformând într-un organism unitar această fază a creației sale. Dând impresia utilizării unei mașinării creatore de efecte, compozițiile sunt rezultatul unei manualități și unei estetici, esențializate în sute de linii și puncte, evocând spiritul empatizant al artistei cu cele câteva componente formale selectate.”

Suceava

Sub egida Uniunea Artiştilor Plastici din România -Filiala Suceava (presedinte al filialei Lucia Pușcașu) s-a deschis pe 2 martie 2018, la Galeria de Artă ”Ion Irimescu” , expoziția de pictură „Ecce Homo”. a artistului plastic Ovidiu Buzec. Expozitia a fost prezentată de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava.

Expozitia „Ecce Homo” va fi deschisă publicului pe toată durata lunii martie.

Târgu Jiu

Filiala Târgu Jiu a a Uniunii Artiștilor Plastici din România(presedinte al filialei Vasile Fuiorea ) a organizat două expozitii in cadrul evenimentului „Colocviile Brâncuşi 2018” . Reiau aici contextul:

” Eu am mers la Târgu Jiu intr-un anumit context, dar ar fi fost o eroare să nu mă (re)transform si in jurnalist cultural, odată intors in Bucuresti, pentru a prezenta publicului iubitor de frumos un eveniment deosebit: „Colocviile Brâncuşi 2018” de la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea marelui artist român si universal Constantin Brâncuși.

Povestea deplasării mele la „Colocviile Brâncuşi 2018” incepe atunci când Consiliul Director al VISARTA (Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale) m-a mandatat să particip la acest eveniment, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea creatorului sculpturii moderne.

Evenimentul din zilele de 18 si 19 februarie 2018 au cuprins două expozitii, o masă rotundă cu tema „Ansamblul brâncușian în contextul Centenarului. Între trecut și viitor”, vizita la Casa memorială „Constantin Brâncuși” de la Hobița.

Intell News pe drumurile Patriei: „Colocviile Brâncuşi 2018” la Târgu Jiu

Felicitări tuturor celor implicati in organizarea evenimentului „Colocviile Brâncuşi 2018” .

Program la „Colocviile Brâncuşi 2018”

Târgu Jiu

Manifestarea „Colocviile Brâncuşi 2018” a inceput pe 18 februarie 2018, odată cu vernisajul expoziţiei de arte vizuale ” 142 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brâncuși” a Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu-Jiu(presedinte Vasile Fuiorea), la Galeriile Municipale de Artă. Expun aproximativ 20 de membri ai filialei Târgu Jiu a UAP din România. La vernisaj au vorbit cunoscutii Radu Boroianu si Pavel Susară, precum si Vasile Fuiorea, presedintele filialei locale a UAP din România, sculptorul Vlad Ciobanu, Strimbulescu Doru, director al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, dar si viceprimarul municipiului Târgu Jiu, domnul Adrian Tudor, un sustinător permanent al manifestărilor artistice locale.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 18 februarie-14 martie 2018.

Afisul expozitiei ” 142 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brâncuși” a Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu-Jiu(presedinte Vasile Fuiorea), la Galeriile Municipale de Artă.

 

Târgu Jiu

Evenimentul „Colocviile Brâncuşi 2018” s-a incheiat pe 19 februarie 2018 cu vernisajul expoziției DOI(a VIII-a editie), pe simezele Muzeului de Istorie „Alexandru Ștefulescu” din Tg. Jiu, a artiștilor plastici Dana Constantin și Marcel Bunea, invitat special fiind criticul și istoricul de artă Ruxandra Demetrescu. Expozitia a cuprins si  un medalion muzical realizat de Mircea Suchici, solist-instrumentist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 18 februarie-16 martie 2018.

Afisul expozitiei DOI(a VIII-a editie), pe simezele Muzeului de Istorie „Alexandru Ștefulescu” din Tg. Jiu, a artiștilor plastici Dana Constantin și Marcel Bunea

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, 6 martie  2018

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului
Despre Claudiu Victor Gheorghiu 334 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube