Agentia de presă Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului(al căror Senior Editor sunt) recomandă expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Rubrica are o frecventă in functie de timpul meu disponibil, am inceput acest demers pe 30 mai 2017, azi este al X-lea episod. Intregeste celelalte proiecte realizate de mine pentru Intell News, recte rubrica „Portret de artist” si rubrica „ Intell News in galeriile bucurestene”, o nouă etapă, pe care am inaugurat-o in 2017 pentru pagina de Cultură a agentiei de presă Intell News Romania, dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului.

Ca să lămuresc din start eventualele nemultumiri ale unora sau ale altora: rubrica mea pentru Intell News „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România” ( demers inceput pe 30 mai 2017) a ajuns iată la al X-lea episod si sunt bucuros că multi colegi de la filialele teritoriale apreciază acest demers „Pro bono publico”, realizat in limita timpului meu disponibil, pe o platformă media privată, care este dedicată in principal următoarelor domenii: Știri interne și internaționale, opinii si analize politice. Multumesc pentru intelegere.
Azi puteti citi noul episod, evenimentele le-am trecut strict in ordine alfabetică:
Bacău
Sub egida Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Bacău(presedinte al filialei Carmen Poenaru) se desfăsoară expoziția „Colegiul National de Arte George Apostu, 60”, expozitie Gheorghe Zarnescu cu un colaj de Dany Madlen-Zărnescu. Vernisajul a avut loc in ziua praznicului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, pe 23 aprilie 2018.
Organizatorii expoziției sunt Colegiul National de Arte „George Apostu” si Filiala Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România., pe simezele Galeriei „Nouă” din Bacău, Str. Nicolae Bălcescu 12, parter.
Bistriţa
Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Bistriţa (presedinte al filialei Oliv Mircea) a deschis pe 17 aprilie 2018 expoziţia de pictură ” Floare de măr ”, cu lucrări semnate de Mihai Sârbulescu, un amic drag, dar si un cunoscut membru al grupului ” Prolog”, din care a făcut parte si indrumătorul si mentorul meu trecut la cele vesnice, venerabilul Maestru Paul Gherasim(1925-2016). Expozitia se desfăsoară in perioada 17 aprilie- 19 mai 2018, la Galeria Arcade 24, adresa: Piaţa Centrală nr. 24 (complex Sugălete), Bistrita.
Curatorul expoziţiei este criticul de artă Oliv Mircea.
Buzău
Sub egida Uniunea Artiştilor Plastici din România -Filiala Buzău ( preşedinte al filialei Valeriu Şușnea) s-a deschis expoziţia -concept „Am privit mistere”, pe 19 aprilie 2018, considerată a fi prima expoziţie personală a artistului Constantin Apostol– Lotsopa în Buzău, pe simezele Galeriilor de Artă „Ion Andreescu”.
Echipa curatorială a evenimentului: Președintele filialei UAP Buzău, prof. Dr. Valeriu Șușnea, Dr. Constantin Hostiuc si Claudiu Opaina, artist vizual.
Expozitia va putea fi vizitată până pe 18 mai 2018.
Oradea
Sub egida Uniunea Artiștilor Plastici din România – UAPR Filiala Oradea (presedinte al filialei Vioara Bara) are loc expoziţia de artă contemporană ” R.A.M. ”, deschisă pe 24 aprilie 2018.
Expun artiştii Darius Martin, Tibi Szolt, Dan Mircea, Dan Hora, Francu Tudor, Ieronim Morut, Ioana Teodora Klein, Terez Matza, Gabriel Jordan și Andreea Nistor.
Curator al evenimentului: David-Aron Indig.
Expozitia se desfăsoară pe simezele Galeriilor Cetate, corpul C- Galeria de artă contemporană a U.A.P.R -filiala Oradea, Cetatea Oradea, adresa: Piata Emanuil Gojdu nr. 41.
” R.A.M. Sau Random access memory este un scurt comentariu asupra memoriei, a spațiului expozițional ca și generator de memorie, o ilustrare personalizată a percepției și abordării felului de a ne aminti. Cum acest subiect se ramifică la memorie afectivă, colectivă, genetică, emoțională, corporală precum și inconștientă, avem oportunitatea de a explora un spațiu încețoșat sau incredibil de lucid, cum explorăm diferitele spații mentale ce limitează cunoașterea noastră.
A spune că expoziția este o odă a memoriei ar fi o exagereare, în schimb putem acepta că este o umbrelă conceptuală sub care putem identifica diferite aspecte ale acestei teme. Memoria în felul ei de funcționare este ambiguă și diversă, în funcție de persoană. De la memoria dobândită genetic ce trăiește traume ale generaților anterioare, la memoria ancestrală ce își caută loc în contemporan, până la organizarea abstractă a gândului sunt multe metode și feluri de a aminti. Felul de reprezentare diferă, unii înoată și caută sens în supa primordială ce circulă în arhetipurile umane, alții caută intimitatea senzorialului. Fiecare artist își urmează drumul, tema memorieri este doar ceva ce putem indetifica în metodologia fiecăruia din artiștii reprezentați , eventual o sub temă plasată din permanența ei în identitatea noastră ca și oameni.
Tocmai din aceste motive apare titlul RANDOM ACCESS MEMORY, o inflitrare aleatorie a forțelor creatoare în spațiul vizual contemporan, o acesare personală a diferitelor tipuri de abordări ce formează împreună o memorie bazată pe ”memorii”. .Fiecare are un diferit mod de a prioritiza memorile, auditive, vizuale, olfactive… avem tendința de a avea preferințe diferite, care ne conturează identitatea. Prezentul în sine este un constant generator de memorie, un constant demers de manifestare individuală în fața circumstanțelor, astfel, expoziția asta nu își dorește mai mult decât a genera o memorie contemplativă.”
Ploiesti
Filiala Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici din România(preşedinte al filialei Marcel Bejgu) a deschis pe 27 aprilie 2018 expozitia “Cincizeci” , cu lucrări pe simeze semnate de Sandu Petre. Expozitia este găzduită de Galeria de artă din Ploiesti, situată in Piata Victoriei nr. 4, se poate vizita in perioada 26 aprilie – 9 mai 2018.
Artistul Sandu Petre mărturiseste: „Expozitia “Cincizeci” deschisa la Galeria de Arta a Uniunii Artistilor Plastici din Ploiesti este, pentru mine, o calatorie in timp. ”Cincizeci” nu este doar un numar, o varsta ci reprezinta o suma a emotiilor si a amintirilor care ma leaga de orasul natal. “Cincizeci” se vrea si o readucere aminte a oamenilor care m-au influentat ca artist: Sergiu Rugina, Ion Octavian Penda, Nicolae Alexi, Ion Titoiu si Ovidiu Pastina. “Cincizeci” este o istorie personala povestita in tehnici diferite. Uleiuri pe panza sau carton, doua dintre ele extrem de importante pentru mine pictate in atelierul maestrului Sergiu Rugina, gravuri, linogravuri unele din vremea studentiei dar si lucrari din portelan create in ultimii ani. Sunt cautarile mele personale, emotiile mele subtile, trairile copilariei mele. Prin “Cincizeci” ma expun publicului ploiestean , lasandu-l sa ma cunoasca.”
Râmnicu Vâlcea
Sub egida Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România(presedinte al filialei Gheorghe Dican, totodată si vicepreședinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România) a avut loc vernisajul expoziției de pictură cu lucrări semnate de Ştefan Sileanu, cunoscutul actor care a revenit de ani buni la prima sa iubire, pictura. Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România a deschis pe 20 aprilie 2018 această expozitie, prezentată de Cătălin Davidescu, critic de artă. Expoziția este deschisă publicului în perioada 20 aprilie -17 mai 2018, pe simezele galeriei Artex, adresa: Calea lui Traian, Bl. L, Centru, Parter, Râmnicu Vâlcea. Din informatiile care mi-au parvenit(inclusiv din mass-media, recte Jurnalul regional al TVR Craiova), lucrările au fost achizitionate integral de către colectionarul Nicolae Sofianu si vor face parte dintr-un viitor muzeu privat de artă contemporană românească.
Agentia de presă Intell News(a cărui Senior Editor si coordonator al paginii de cultură sunt) are plăcerea să fie partener media permanent al Filialei UAPR Vâlcea.
ADDÉNDA 1 Mai 2018:
Brăila
Filiala Brăila a Uniunea Artiștilor Plastici din România (preşedinte al filialei Gheorghe Gh Mosorescu) va deschide sâmbătă, 5 mai 2018, de la ora 12, o altă expoziție dedicată împlinirii a 650 de ani de atestare documentară a municipiului Brăila. Lucrările realizate de Cristian Radu(grafică) si Ion Radu (pictură) vor fi expuse pe simezele Galeriei de Artă Brăila, din Piața Traian nr.2 . Acest demers succede altor expozitii organizate de Filiala Brăila, pe care le-am prezentat pe larg in pagina de Cultură a agentiai de presă Intell News, dedicate celor 650 de ani de atestare documentară a municipiului Brăila: Salonul National de Plastică Mică Brăila, editia a XlX-a(24 februarie – 21 martie 2018) si expoziția ” 650 Brăila” a Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România la galeria Căminul Artei din Bucuresti, 17-30 martie 2018, unde ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au avut plăcerea să fie parteneri media (expozitia am prezentat-o si in ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului).
Agentia de presă Intell News(a cărui Senior Editor si coordonator al paginii de cultură sunt) are plăcerea să fie partener media permanent al Filialei UAPR Brăila.
Timişoara
În data de 4 mai 2018, începând cu ora 14, în galeria de artă a Consiliului Județean Timiş, situată in sediul Sediul Consiliului Judeţean Timiş, recte Palatul Administrativ din Timişoara, adresa: Bd. Revoluţiei din 1989, nr.17, va avea loc vernisajul expozitiei de grup ” Repere artistice”.
Expun artistii Gheorghe Dican, Dan Virgiliu Dimulescu, Andrei Dutu, Andreea Heresanu, Claudiu Schiteanu, Petti Velici, toti membri ai Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România (presedinte al filialei Gheorghe Dican, totodată si vicepreședinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România), alături de invitatii lor: Liviu Acasandrei( UAP Bucuresti) si Georgiana Cruceanu, Theodora Scurtu si Donatella Dinică, studenti ai Facultătii de Arte şi Design(FAD) a Universitătii de Vest din Timişoara(UVT).
Expoziţia se desfăsoară sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România, recte a Filialelor din Timişoara (preşedinte al filialei Ioan Szekernyés, critic de artă) si Râmnicu Vâlcea(presedinte al filialei Gheorghe Dican, pictor).
ADDÉNDA 14 Mai 2018:
Brașov
Sub egida Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Brașov(presedinte Nicolae Daicu) s-a deschis pe 4 mai 2018 expozitia de grup „Desenul”. Expoziția este deschisă în perioada 4-16 mai, iar curator este Daicu Nicolae, sculptor și președintele filialei locale a UAP din România, participă 27 de autori, majoritatea membrii Uap Brașov, cu 1-3 lucrări. Tehnicile sunt liber alese și interpretarea temei la fel. În expoziție se regăsesc tehnici clasice (creion, cărbune, tuș) dar și printuri sau textile (sfoară lipită pe suprafață). Asadar puteti vizita expozitia in perioada amintită, pe simezele de la Galeria Europe , Str. Mureșenilor Nr. 1, Brașov.
Notă: Prezentare cu intârziere (multumesc pentru informatii colegilor din Biroul de conducere al UAPR Brașov), la al X-lea episod al rubricii „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România ” , un proiect pentru Intell News de Claudiu Victor Gheorghiu.
Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, 30 aprilie 2018
